Kanada'ya Yeni Gelenler için vergilendirme ve vergi meseleleri, kalıcı ve geçici göçmenlerin birçok soru sormasına neden olan şeylerden biridir, çünkü süreçlerden bazıları ilk başta çok gülünç derecede hantal görünebilir.

Kapsamlı Kanada vergi sistemi hükümete, kapsamlı bir sağlık sistemi, iyi yol ağları, standart bir eğitim sistemi ve Kanadalılara hizmet eden ve hizmet etmeye devam edecek diğer birçok yapı gibi sakinlerin temel ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini sağlayan şeydir.

Kanada'da vergilendirme, Kanada Gelir Kurumu tarafından düzenlenir (MKK). Verginin türüne bağlı olarak, ülke genelinde birleştirilebilir veya yerel makamlar tarafından denetlenebilir ve bu nedenle ilden ile değişiklik gösterebilir.

Kanada'nın vergi oranı yeni gelenlere göre yüksek görünebilir, talep edilen vergi, dünyanın her yerindeki vergi oranlarıyla karşılaştırıldığında hala ortalamanın oldukça altındadır. Dahası, Kanada, ülkede yaşamı sorunsuz hale getirmek için fazlasıyla yeterli olanaklara sahip, kaliteli, yerleşik dostu bir ekosisteme sahip birkaç ülkeden biridir. Bu nedenle, ülkedeki vergilerin nasıl yönlendirildiğini öğrenmek için kimsenin çok uzağa gitmesine gerek yok.

Kanada'daki Vergi Türleri

Kanada'da vergilendirme genellikle gelir, mülk, satış ve kurumlar vergisi sistemleri şemsiyesi altına girer.

  1. Gelir vergisi: En yaygın vergi sistemi olduğundan, makalede sağlanan bilgilerin çoğu, gelir vergisinin ödenmesi ve bunun nasıl doldurulacağı ile ilgilidir. Kanada'da gelir vergisi kademelidir, yani geliriniz arttıkça verginiz artar.
  2. Emlak Vergisi: Kendi mülkünüz varsa, emlak vergisi ödemeniz gerekecektir. Bu vergi, eyaletinizin yerel vergi sistemi tarafından toplanır, diğer yerel halktan biriken fon, su dağıtımı, çöp toplama, kar paketleme ve yangından korunma için kolayca kullanılır.
  3. Satış vergisi: Bu, tüketim malları ve hizmetlerine yerleştirilen belirli bir yüzdedir. Satış vergisi oranları, yerel makamlar tarafından kontrol edildiğinden ilden ile farklılık gösterir.
  4. Kurumlar Vergisi: Bu genellikle federal hükümet tarafından toplanır. Kâr ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların tümü kurumlar vergisi ödemek zorundadır ve vergilendirilecek oran, kuruluşun büyüklüğüne ve türüne bağlı olacaktır. Çoğu il ayrıca kurumlardan kurumlar vergisi olarak belirli bir yüzde isteyecektir.

Tüm bu vergi sistemlerinden gelir vergisi en yaygın olanıdır ve ülkenin her mukiminin ihtiyaç duyduğu temel vergilendirmedir.

Gelir Vergisi Dosyalama İşlemleri

Kanada'da kalışınızın ilk yılında, hala yeni bir mukim olarak kabul edilirsiniz ve bundan sonra vergi ödeme süreçlerine yeni katılan biri olarak görülmezsiniz. Bununla birlikte, Kanada'da ikamet etmeniz onaylandıktan hemen sonra vergi ödemeye başlamanız gerekmektedir. Bu, her şeyden önce bir vergi beyannamesi vermeyi içerecektir. Ödenen vergilerin kaydını tutmak için kullanılmasının yanı sıra, vergi beyannamesi vermek, bir geri ödeme talebinde bulunmak istediğinizde ve ayrıca yardım ve kredi için başvurmak veya almak istediğinizde faydalı olacaktır.

Gelir vergisi beyannameniz T1 General olarak bilinir. Beyannameyi tüm yıl için yalnızca bir kez dosyalamanız gerekmektedir ve dosyalama aracı olarak bir gelir vergisi paketine ihtiyacınız olacaktır. Başvuru yaptığınız gelir yılının 31 Aralık tarihi itibari ile ikamet ettiğiniz il için geçerli olan paketi kullanmanız gerekmektedir.

Ülke genelinde vergi oranları eyaletten eyalete değişiklik gösterdiğinden, ilinize özel paketi kullanmanız önemlidir. Kanada, Yeni Gelenler için vergileri yönetmek için iyi bir yapıya sahiptir.

Kanada vergi beyannamenizi şu 3 yoldan biriyle yapabilirsiniz:

  1. Posta: IRS Form 1040'ı elle doldurun ve ardından bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine postalatın. Adresi doğru aldığınızı kontrol edin, aksi takdirde dosyanız asla alınmayabilir veya yanlış dizine düşebilir. Hâlâ yerleşik değilseniz, vergi beyannamelerinizi doldurmak için tek seçeneğiniz posta göndermektir.
  2. Çevrimiçi Dosyalama: Bu, sertifikalı bir vergi hazırlama yazılımının kullanılmasını gerektirecektir. CRA (Kanada Gelir Kurumu) web sitelerine bu yazılım paketlerinin bir listesini eklemiştir. Bazıları belirli bir miktar ödemeyi gerektirir, bazıları ise ücretsizdir.
  3. Vergi Hazırlayıcı İşe Alma: Nitelikli personeli işe almak, sizi işi kendiniz yapmak zorunda kalma zahmetinden kurtaracaktır. Böyle bir vergi hazırlayıcısı, sizi tüm işlemlerden kolayca geçirecek ve gerçek belgeleri sizin adınıza gerçekleştirecektir.

Başvurunuzu online yaptırıyorsanız, MKK tarafından sağlanan NETFILE sistemini kullanmak zorunda kalacaksınız, çünkü bu, bireysel vergi ödemesi için doğru platformdur. EFILE olan diğer seçenek, vergi hazırlayan şirketlerin müşterilerinin iadelerini dosyalamaları için kesinlikle tasarlanmış elektronik dosyalama sistemidir.

Vergi beyannamesi vermek için genellikle bir son tarih vardır ve bu tarihten sonra geç başvuruda bulunduğunuz için cezalandırılabilirsiniz. Ayrıca borçlu olunan tüm vergiler, dosyalama süresinin bitiminden önce ödenmelidir. Uzun süredir, kişisel gelir vergisi beyannamesi için son tarih 30 Nisan olarak kaldı. Serbest meslek sahibi sakinlerin gelir vergisi beyannamelerini 15 Haziran'a kadar sunmaları gerekiyor.

Vergi Dosyalama Sırasında Belgelenmesi Gereken Temel Bilgiler

  • Kişisel ayrıntılar ve arka plan bilgileri
  • Kanada'da ikamet ettiğiniz tarih
  • Eşinizin net dünya geliri
  • Başvuruda bulunduğunuz yıl için dünya geliriniz

Tüm bu bilgiler istenildiği gibi doldurulmalı ve hatasız olmalıdır.

Gelir Vergisi Dosyalama Şartlarının Özeti

Vereceğiniz bilgilerin yanı sıra, dosyalama prosedürünüzün tamamlanması için şu belgelere ihtiyacınız olacak:

  • Sosyal Sigorta Numarası (SIN): Bu, Kanada'da çalışmak ve kredilere ve avantajlara erişmek için gereken 9 basamaklı benzersiz bir numaradır.
  • T4 Belgesi: Bu, işvereninizden alınan kapsamlı bir maaş bordrosu. Bir yıl içinde işyerinde ne kadar maaş aldığınızın bir özetini içerir. İşverenler genellikle T4 belgelerini Şubat ayında yayınlar, bu nedenle maaş bordrosunu aldıktan sonra son başvuru tarihine kadar hala yeterli zamanınız olur. Bir yılda birden fazla çalışanınız varsa, her birinden T4 belgesi almanız gerekecektir.

Gelir Beyannamelerinizi Dosyalamanın Faydaları

Kanada'da kaldığınız süre boyunca, birçok sosyal olanaktan yararlanacaksınız ve bu, vergi ödemenizin buna değdiğini göstermek için fazlasıyla yeterli bir neden. Devletin sağladığı temel kolaylıklardan çok daha fazlası, verginizi beklendiği gibi ödediğinizde vergi iadesi alma şansınız olur.

Hükümet, dosyalanan yıl için kazancınızın son derece düşük olduğunu tespit ederse, vergi iadesi lehdarı olabilirsiniz. Geliriniz için beklenenden daha yüksek vergi oranlarını yanlışlıkla ödemeniz durumunda da vergi iadesi alabilirsiniz.

Gelir beyannamelerinizi doldurmanız, Kanada işçi yardımı veya GST kredisi gibi çeşitli hibelere hak kazanmanızı sağlar.

Kanada Vergi Parantezleri

Kişi ve kuruluşlar üzerinden vergilendirilecek miktar (oran), Kanada Kişisel Gelir Vergisi Oranı ile belirlenir. Bu, Kanada Federal hükümeti tarafından vergilendirilebilir gelire uygulanan en yüksek marjinal vergi oranıdır. Kanada'da gelire uygulanan ortalama en yüksek marjinal vergi oranı %45.7'dir. Evlilik veya ortak hukuk ilişkilerinin vergiler üzerinde etkisi olabilir, bkz. evlilik vergileri nasıl etkiler.

Federal vergi oranlarının yanı sıra, bireylerden ve kurumlardan beklenen %15'lik bir asgari eyalet vergisi oranı da bulunmaktadır. Çoğu zaman, yeni gelenler vergi oranlarıyla uzlaşmayı zor buluyor, ancak zamanla yeni mali sorumluluklara alışacaksınız.

Kanada'da ikamet edenler, yıllık olarak ödedikleri vergi miktarını telafi etmek için fazlasıyla yeterlidir. Diğer ülkelerden farklı olarak, Kanadalıların profesyonel sağlık hizmeti almak için daha az ödemesi gerekiyor, okullar genellikle devlet tarafından önceden döşenmiştir ve öğrenim ücretleri ve diğer yasal ücretler dışında, bir öğrencinin kaliteye erişmek için ekstra ücret ödemesi için hiçbir nedeni olmayacaktır. Eğitim.

Kanada'da Vergilendirme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tüm Kanadalı göçmenlerin vergi ödemesi zorunlu mu?
Evet. Mukim olduğunuzda, mümkün olan en kısa sürede vergi ödemeye başlamanız gerekir.
Gelir kaynağım olmasa bile vergi ödeyecek miyim?
Henüz bir gelir kaynağınız yoksa vergi ödemeyebilirsiniz, ancak yine de vergi beyannamesi vermeniz gerekecektir. Bunu yapmak, yeni gelenler için sunulan çeşitli hibeler ve krediler için uygunluğunuzu artıracaktır.
Öğrenci olarak vergi ödemem gerekecek mi?
Evet, tam zamanlı öğrencilerin Kanada'da da vergi ödemeleri beklenir. Vergi, burslar, hibeler veya burslar gibi gelir kaynaklarından ve yaz işlerinden ve diğer yarı zamanlı işlerden alınan ödemelerden düşülecektir. Bu nedenle, öğrenciyseniz, yine de vergi beyannamesi vermeniz gerekecektir.
Vergimi ödemezsem ne olur?
Vergi borcunuz yoksa veya ödemezseniz ve beyanname vermediyseniz, borcunuzun %5'i kadar gecikme cezası ödersiniz. Ayrıca, en fazla 1 aya kadar her ay borçlu olduğunuz miktarın %12'i sizden tahsil edilecektir.