Çeşitli özel ve kamu şirketleri Kanada'daki göçmenler için sigorta sağlamaktadır. Ayrıca Kanada'da geçici ziyaretçiler, öğrenciler ve iş adamları için çeşitli sigorta sağlayıcıları bulunmaktadır. Kanada'ya göç ediyorsanız, ülkede sigortacılığı yönlendiren ilkeleri anlamanız gerekecektir. Kanada, diğer batılı ekonomilerin çoğu gibi, diğer birçok ülkeye kıyasla sigorta konusunda biraz katıdır. Örneğin, Kanada'da bir arabanız varsa, kapsanması gereken bir araç sigortanız olması beklenir veya para cezasına çarptırılabilirsiniz.

Bazı zorunlu sigorta türlerinin yanı sıra, yaşam kolaylığınız için temel sigorta planlarına abone olmanız önerilir. Bu sigortaların çoğu halihazırda hükümet tarafından sağlanmaktadır ve sizin ve Kanada'da ikamet eden diğer kişilerin ödediği vergi tarafından desteklenmektedir. Belirli ihtiyaçları karşılamak için bazı özel sigortalara da abone olmanız gerekebilir. Bu amaçla, Kanada'da göçmenleri (öğrenciler dahil) ve mallarını onlarla birlikte sigorta ettirmek isteyen birçok sigorta şirketi vardır.

Bu içerik, Kanada'daki farklı sigorta türlerini, neleri kapsadıklarını ve sizi bunlardan herhangi biri için uygun kılan kriterleri anlamanıza yardımcı olacaktır.

Kanada'daki Göçmenler için Sigorta Türleri

1. Kişisel Sigorta

Kanada'da kişisel sigorta 6 farklı kategoriye girer ve göçmenler veya geçici ikamet edenler (ziyaretçiler, öğrenciler ve işçiler) bunlardan herhangi biri veya tamamı için kendilerini sigorta ettirmeye karar verebilir.

Hayat sigortası: Hayat sigortası kesinlikle ölüyü geri getirmeyecek, ancak lehdar olarak belirttiğiniz kişiye, ölümünüzden sonra belirli bir sigorta ödemesi yapılmasını sağlayacaktır. Bu tür bir ödeme vergiden muaftır ve bir kerede yığın miktarı olarak ödenir.

Engelli sigortası: Kanada maluliyet sigortası ile, bir hastalık veya yaralanma nedeniyle geçici veya kalıcı olarak çalışamazsanız bir ödeme alırsınız. Ödeme, çalışamadığınız dönemlerde kaybedilen geliri karşılamayı amaçlamaktadır. Maluliyet sigortası genellikle aylık olarak ödenir ve ağır yaralanmalar, vücudun bir bölümünün kaybı ve kalp krizi gibi durumları kapsar.

Kritik Hastalık Sigortası: Kanser veya başka bir ağır hastalık gibi ciddi bir tıbbi durum teşhisi konulursa, kritik hastalık sigortası sizi bir kerede ödenecek belirli bir miktar paranın lehdarı haline getirir. Bu sigortanın uygulanabilmesi için, ancak poliçeye başvurduktan sonra teşhisin konması gerekir; yani, nadir durumlar dışında önceden var olan tıbbi durumlar için çalışmaz. Ayrıca, teşhis döneminden 15 ila 30 gün sonra tıbbi durumu atlattıktan sonra da ödeme alacaksınız.

Uzun Süreli Bakım Sigortası: Bu tür bir sigorta, muhtemelen bir hastalık veya yaşlanma nedeniyle ihtiyaç duyacağınız kamu veya özel uzun süreli bakım için ödeme yapabilmeniz için size fon sağlayacaktır. Bu sigortanın kapsadığı uzun süreli bakıma bir örnek, zihinsel engelli bireyler için bir huzurevine kaydolma ve bir yaşlılar evine kaydolmadır.

Sağlık Sigortası: Daimi ikamet ettiğinizde, Kanada'da kamu sağlık sigortasına hak kazanırsınız. Kanada'daki kamu sağlık sigortası birleşik değildir ve kapsadığı şey eyaletten eyalete değişir. Bununla birlikte, sigortaya başvurduğunuzda tıbbi konsültasyon, teşhis testleri ve hastaneye yatırılmayı ücretsiz olarak alabilmeyi beklemelisiniz.

Bu hizmetler, Kanada Halk Sağlığı Sigortası planı kapsamında değildir:

  • Reçeteli ilaçlar
  • Diş ve göz muayeneleri
  • Ambulans hizmetleri
  • Danışmanlara, psikologlara veya fizyoterapistlere ziyaretler
  • Kozmetik ameliyatlar

Sağlık sigortasına başvurduktan sonra, sağlık sigortası kartınızı almak için 3 aya kadar beklemeniz ve ardından tam avantajlardan yararlanmaya başlamanız gerekecektir. Bekleme döneminde, kendinizin ve aile üyelerinizin ihtiyaçlarını karşılamak için özel sağlık sigortası yaptırmanız tavsiye edilir (bu özellikle yeni gelenler ve süper vize sahipleri). Bakımınız altında küçük çocuklarınız veya yaşlılarınız varsa, sağlık komplikasyonlarına kolayca yatkın oldukları için geçici özel sağlık sigortası daha da önemlidir. Bekleme süreniz sırasında acil bir durum olması durumunda, özel sağlık sigortanız olmasa bile, il veya bölgeniz acil sağlık hizmetleri aracılığıyla bunu karşılayabilecektir.

Bazen, iş yeriniz size bir tür sağlık sigortası sağlayabilir. Böyle bir hükümden ne kadar yararlanabileceğinizi öğrenmek için planlarını dikkatlice okuyun ve aile üyelerinizin de yararlanıcı olup olmayacağını kontrol edin.

2. Özel Sağlık Sigortası

Bu aynı zamanda genişletilmiş veya ek sigorta olarak da adlandırılır. Özel sağlık sigortasına abone olarak, il veya bölgenizde kamu sigortasının kapsamına girmeyen tüm hizmetlerden yararlanabileceksiniz. İlinizden uzaktayken tıbbi bakıma ihtiyacınız olacaksa, o ilde alacağınız tüm bakımı özel sağlık sigortası da karşılayacaktır.

Kanada'ya varır varmaz kamu sağlık sigortasına erişiminiz olmayacağından, Kanada'ya yeni gelenler ve ziyaretçiler için hazırlanmış özel sağlık sigortasına abone olmanız en iyisi olacaktır. Henüz OHIP veya sigorta sağlık kartı olmayan kişiler için bir sigorta planı istediğinizi seçtiğiniz sigorta şirketine açıklayabilirsiniz.

Çoğu özel sağlık sigortası planı, olası tüm durumları kapsamaz. sağlık hizmetleri ihtiyacın olacak. Ancak, her planı gözden geçirebilir ve potansiyel ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçebilirsiniz.

3. Kanada'daki göçmenler için Araba Sigortası

İster Kanadalı ister göçmen olsun, araba sahibi olduğunuzda araba sigortanızın olmaması Kanada'da bir suç olarak kabul edilir ve keşfedilirseniz para cezasına çarptırılabilirsiniz. Tüm iller ve bölgeler, yükümlülükleri ve bedensel yaralanmaları kapsayan araba sigortası sunar. İl veya bölgenizdeki sigortanın ne kadar kapsamlı olduğuna bağlı olarak, ek özel araba sigortası yaptırmanız gerekebilir.

  • Kamu Araç Sigortası: İliniz tarafından sağlanan araba sigortası aşağıdaki gibi yükümlülükleri kapsayacaktır:
    • Arabanızdan kaynaklanan bir kazadan etkilenebilecek kişilerin sağlık giderleri.
    • Maddi hasar

Sigorta ayrıca, bir yaralanma durumunda kendinizi karşılamak için gereken tıbbi masrafları karşılar ve tedaviniz sırasında geçici veya kalıcı gelir kaybınız için bir miktar tazminat sağlar.

Kanada'nın kamu araba sigortası, bir kaza sırasında arabanızda meydana gelen hasarları kapsamaz.

  • Özel veya Ek Araç Sigortası: Kapsamlı sigorta veya Çarpışma Sigortası gibi diğer sigorta planlarına abone olabilirsiniz. Çarpışma sigortası, seyir halindeyken başka bir araca da dahil olmak üzere herhangi bir cisme çarpmanız durumunda aracınızın onarılmasını veya değiştirilmesini sağlar. Aracınızı etkileyen araba hırsızlığı, vandalizm ve yangın kazası durumlarında kapsamlı sigorta sizi kapsar. Kapsamlı sigorta, aracınızda bulunan eşyaların çalınmasını veya bir kaza sırasında bu eşyalara verilen zararları kapsamaz.

Kasko Priminizi Arttırabilecek Faktörler

Kanada'da araba sigortası için sabit bir prim yoktur, sigorta şirketlerinin priminizin ne kadar olacağını belirlemek için baktığı farklı faktörler vardır. İçerirler:

  • Sürüş Kaydı: Daha önce hüküm giydiyseniz veya bir kazaya karıştıysanız. Priminiz daha yüksek olabilir.
  • araç tipi: Farklı araçların bakım ve onarım maliyetleri değişiklik gösterdiğinden aracınızın cinsine göre ücretlendirilirsiniz.
  • Sürüş Frekansı: İş yeriniz ikamet ettiğiniz yere yakınsa, işe gitmek için kat etmeniz gereken mesafeye göre daha az ücret ödeyebilirsiniz. Priminiz, aracınızı bir hafta içinde kullanmak için ne kadar nedeniniz olduğuna göre de belirlenecektir. Bunun nedeni, ne kadar uzun süre araba kullanırsanız, kazalara o kadar duyarlı olmanız ve aracınızın daha fazla bakım gerektirmesidir.

4. İstihdam Sigortası (EI)

Kanada İstihdam Sigortası, Kanada'da ikamet edenlere ve aşağıdakilerden herhangi biri nedeniyle işini kaybetmiş olan vatandaşlara bir mali yardım kapsamı sunar:

  • İşten çıkarmalar ve işten çıkarmalar
  • İşgücü sıkıntısı
  • mevsimlik istihdam

Kanada'da işe girdikten hemen sonra EI'ye başvurabilirsiniz. Bu, çevrimiçi olarak veya size en yakın Kanada Servis Merkezini ziyaret ederek yapılabilir. İşinizi kaybetmeden önce bir EI'niz yoksa, işsizlikten sonraki 4 hafta içinde yine de başvurabilirsiniz veya sigortanın tüm faydalarını kaybedersiniz. İstihdam Sigortası'ndan herhangi bir tazminattan yararlanabilmek için aşağıdakilere sahip olmanız gerekir:

  • Bir pozisyona sahip olmak geçerli bir Kanada işidir
  • İşini kaybettin ve 7 günlük bir süre için maaşsız kal
  • Sizin açınızdan hiçbir hata olmadan işinizi kaybettiniz
  • EI talebine başvurduğunuz sırada yeni bir iş arıyordunuz
  • Yeni bir işe girer girmez işe devam etmeye hazır olun

Aşağıdaki durumlarda EI'ye hak kazanamazsınız:

  • Eski işinizden kovuldunuz
  • Kendi isteğinin solu
  • Grev gibi iş uyuşmazlıklarına katılmak
  • hapiste

Kanada İstihdam Sigortası'na hak kazanırsanız, haftalık kazancınızın (işinizi kaybetmeden önce) haftalık %55'i size ödenecektir. Haftada maksimum 543 C$ ve yılda maksimum toplam 51,300 C$ alabilirsiniz. Bulunduğunuz yerdeki işsizlik oranına bağlı olarak 45 haftaya kadar İş Sigortası ödemelerini almaya devam edebilirsiniz, bu da başka bir işe girmeden önce ne kadar bekleyeceğinizi belirler. EI'den aldığınız tüm tutarlar vergiye tabi ve bu, haftalık olarak ödediğiniz ücretten otomatik olarak düşülecektir.

5. Seyahat sigortası

Seyahat sigortası aldığınızda, seyahatiniz sırasında (özellikle Kanada dışında) meydana gelen herhangi bir acil durumu karşılayabilecektir. Bu tür acil durumlar şunları içerir:

  • Seyahatiniz sırasında veya seyahat hedefinizdeyken tıbbi acil durumlar. Seyahat sigortanız, 10,000,000 ABD Dolarına kadar olan masrafları karşılayabilir.
  • Uçuş kazaları. Bu, 25,000 ABD Dolarına kadar karşılanabilir
  • İptal edilen veya kesintiye uğrayan yolculuklar. Sigortalanan her seyahat için 6,000 $'a kadar bir teminat alırsınız.
  • Bagaj kaybı veya hasarı. Bu, 3,000 $ 'a kadar karşılanabilir
  • Bagaj gecikmeleri. Bu 1,500 $ 'a kadar karşılanabilir
  • Seyahat hedefinizde terörizmin neden olduğu rahatsızlıklar 35,000,000 $'a kadar karşılanabilir

Eyaletiniz veya bölgeniz aracılığıyla Kanada seyahat sigortasına başvurabilirsiniz. Devlet sağlık sigortası kartınızı aldıktan sonra başvuru için uygun olacaksınız. Yalnızca Kanada'ya gelen bir ziyaretçi veya öğrenciyseniz, seyahat veya çalışma ve eğitim vizeniz sizi bir dizi uygun fiyatlı seyahat sigortasından yararlanmaya uygun hale getirecektir. Bu tür seyahat sigortaları esnektir ve hala ülkedeyken sigorta kapsamında olmak istediğiniz bir dizi seyahat acil durumu arasından seçim yapmanıza olanak tanır.

Göçmenler için Sosyal Sigorta Numarası

Sosyal Sigorta Numarası (SIN), Kanada'da ikamet eden veya vatandaş olarak kabul edilen herkesin sahip olması gereken 9 basamaklı benzersiz bir numaradır. SIN'in iş bulabilmesi, vergi ödeyebilmesi, devlet olanaklarını kullanabilmesi ve sigorta alabilmesi için gerekli olacaktır. Sosyal Sigorta Numarasına başvurmak tamamen ücretsizdir. Bunu çevrimiçi olarak veya Service Canada'ya bir e-posta göndererek yapabilirsiniz; bunun ardından başvurunuzu takip eden 20 gün içinde bir yanıt e-postası alacaksınız.

Benzersiz SIN'inizi unutursanız, bunu aşağıdaki belgelerden herhangi birinde kolayca bulabilirsiniz:

  • Vergi fişlerinizden herhangi biri (T4'ler)
  • Gelir vergisi beyannameniz
  • İstihdam kaydınız

İşvereniniz ayrıca SIN'inize kolayca erişebilir, böylece ondan talep edebilirsiniz. SIN'inizle, ister kamu ister özel olsun, her türlü sigortaya başvurabileceksiniz.

Kanada'da bir sigorta şirketi bulmak, arama motorunuza birkaç alakalı kelime yazmak kadar kolaydır. Doğrudan bir sigorta şirketinin hizmetlerinden yararlanmak veya sigorta komisyoncularından yararlanmak isteyebilirsiniz. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, seçtiğiniz sigorta planı için geçerli olan hüküm ve koşulları kontrol ettiğinizden emin olun. Koşullardan herhangi biri hakkında herhangi bir sorunuz varsa, sigorta paketine kaydolmadan önce şirketten yeterince açıklama aldığınızdan emin olun.