Eyaletlerde ve bölgelerde evrensel sağlık sistemi ile Kanada'da göçmenler için çeşitli sağlık hizmetleri bulunmaktadır. Kanada'daki sağlık hizmeti standardı, dünyanın her yerinden göçmenleri çeken birçok faktörden biridir. Hükümet konsültasyon ve tanıyı kolaylaştıran sağlık tesislerini mevcut hale getirdi ve sakinlerle ilgilenmek için yetkin tıp doktorları istihdam edildi.

Kanada'nın sağlık sistemi, halktan alınan gelir vergilerinin büyük bir yüzdesi ile finanse edilmektedir ve Kanada'daki nispeten yüksek vergi oranlarından sorumludur. Kanada'ya taşınmayı düşünüyorsanız, bahse girerim, sakinler için mevcut olan neredeyse ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanmak için fazlasıyla istekli olacaksınız. Bu nedenle göçmenlere yönelik sağlık hizmetleri, sağlanan hizmetler ve ilgili süreçler hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Kanada'nın Evrensel Sağlık Sistemi

1967'deki başlangıcından bu yana, Kanada Sağlık Sistemi, çok etkili olarak derecelendirilmek için fazlasıyla yeterli olmuştur. Kanada Sağlık Yasası tarafından denetlenen sistem, kamu tarafından finanse edilmeye devam ediyor (vergiler yoluyla) ve çoğunlukla ücretsiz ve tüm Kanadalılar için erişilebilir olan sağlık hizmetleri sunmaya çalışıyor. Kanada'da sağlık hizmetlerine erişim için gerekli tek kriter vatandaş olmak veya daimi oturma iznine sahip olmaktır. Bunlardan herhangi biri ile genel sağlık sigortasına başvurabilir ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Sigortaya başvurduktan sonra, ücretsiz tedavi almak için her zaman tıp merkezlerinde ibraz etmeniz gereken bir sağlık sigortası kartı alırsınız.

Kanada'daki kalıcı ve geçici göçmenler için sağlık hizmetleri seçenekleri, her il ve bölge için benzersiz olan sağlık sigortası planı kapsamında yönetilmektedir. Bu nedenle ilinizdeki planın neleri kapsadığını ve kapsadığı hizmetleri araştırmalısınız. Tüm illerde temel acil sağlık hizmetleri, sağlık kartı olmadan da genellikle ücretsiz olarak verilmektedir.

Göçmenler ve Geçici İkamet Edenler için Sağlık Sigortası Olan Kanada Eyaletleri

Aşağıdaki il ve bölgelerin hükümeti, vatandaşlar, göçmenler ve öğrenciler ve işçiler gibi geçici olarak ikamet edenler için sağlık hizmetleri planları ve sigorta seçenekleri oluşturmuştur. Kanada'yı ziyaret edenler devlet sigortası kapsamında değildir ve gelmeden önce veya varışta özel sigorta gerektirebilir.

İllerin ve bölgelerin listesini görüntüleyin
  • Alberta
  • British Columbia
  • Manitoba
  • Yeni brunswick
  • Newfoundland and Labrador
  • Kuzeybatı Toprakları
  • Nova Scotia
  • ceviz
  • Ontario
  • Prens Edward Adası
  • Quebec
  • Saskatchewan
  • Yukon

Her il veya bölgenin kendine özgü sağlık planı vardır ve bu nedenle kapsanan hizmetler yerden farklıdır. Örneğin Ontario, kamu sağlık sigortası planı aracılığıyla 24 yaşın altındakiler için reçeteli ilaçları içeren tek ildir. Her ilin sağlık web sitesini ziyaret ettiğinizde, sağlık sigortasının neleri kapsayıp neleri kapsamadığı konusunda sizi bilgilendirecektir. Ancak, Kanada'daki herhangi bir ilden kamu sigortası aldığınızda, ülkedeki diğer il ve bölgelerde sağlanan temel sağlık hizmetine erişiminiz olduğunu unutmayın.

Kanada'da Halk Sağlığı Sigortasına Kaydolma

Kanada'da evrensel sağlık hizmeti almak için vatandaş olmanız veya en azından daimi ikametgah sahibi olmanız gerekir. Bu, yeni göçmenlerin tıbbi bakıma erişiminin kısıtlı olduğu ve çoğu sağlık hizmeti için ödeme yapmak veya sigorta yaptırmak zorunda kalacakları anlamına gelir. Sadece birkaç il, varışta hemen sağlık sigortasına erişim sağlar.

Çoğu ilde devlet sağlık sigortası yaptırmak için 3 ay XNUMX gün kadar beklemeniz gerekiyor. Bunun nedeni, o illerin, ancak o bölgede o kadar uzun süre kaldığınızda sizi daimi ikametgah olarak kabul etmeye başlayacak olmasıdır. Ne kadar beklemeniz gerektiği konusunda bilgi almak için bulunduğunuz yerdeki sağlık bakanlığı ile iletişime geçmeniz yeterlidir. Henüz bekleme sürecindeyken, sağlığınızı karşılamak için özel sağlık sigortası yaptırmak isteyebilirsiniz. Genel sağlık sigortasına başvurma zamanı geldiğinde, başvurunuz sonuçlandırılmadan önce kimlik kartınızı ve daimi ikametgah kanıtınızı sağlamanız istenecektir.

Daimi ikamet edenlerin yanı sıra, bu kişiler Kanada'nın İl Sağlık Bakım Sistemi kapsamında da olabilir:

  • Kanıt olarak çalışma izni olan uluslararası öğrenciler
  • Kanıt olarak çalışma izni olan yabancı işçiler
  • Rahipler ve hahamlar gibi din adamları

Kamu sağlık sigortasına hak kazanarak eşiniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler otomatik olarak ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanır.

Hükümet Tarafından Sağlanan Diğer Sağlık Sigortası Planları

  1. Mülteciler ve Korunan Kişiler

Geçici Federal Sağlık Programı (IFHP), koruma altındaki kişilere, mültecilere ve mülteci başvuru sahiplerine, onlar ve onların koğuşları veya bakmakla yükümlü oldukları kişiler kendi eyaletlerinde veya bölgelerinde sağlık sigortası planına hak kazanana kadar bir tür geçici sağlık sigortası sağlamaktan sorumludur. Mültecilere sağlanan sağlık hizmetlerinden bazıları şunlardır:

  • Kanada'ya göç etmeden önce tıbbi test
  • Mültecileri Kanada'ya göç etmeye uygun hale getirebilecek tıbbi durumların tedavisi
  • aşılar
  • Bir hastalık salgını sırasında önleyici tedbirler.
  1. Sağlık eğitimi

Kanada hükümeti, vatandaşları ve sakinleri sağlık sorunlarının ele alınmasında proaktif olmaları için eğitmek için periyodik programları ve eğitimleri tamamen finanse eder. Programlar, topluluklarda yaralanmalardan nasıl kaçınılacağı ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının nasıl kontrol edileceği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Eğitimler genellikle önceden tıbbi bilgi gerektirmez ve yaş ve statüden bağımsız olarak tüm vatandaşlara açıktır.

Özel Sağlık Sigortası Planları ve Ne Zaman Yapılmalı?

Devlet sağlık sigortası kartı ile temel sağlık hizmetlerine ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Bu hizmetler genellikle reçeteli ilaçlar, diş bakımı, reçeteli gözlükler, fizyoterapi ve evde bakım veya uzun süreli bakımı kapsamaz. Hem vatandaşlar hem de vatandaş olmayanlar bu hizmetlere yalnızca aşağıdaki seçeneklerden herhangi biri aracılığıyla erişebilir:

  • Hizmetler için ödeme
  • İşveren destekli sağlık bakım planları
  • Özel sağlık sigortası

İkinci seçenek, kural olarak geçerli değildir ve yalnızca çalışanları için sağlık sigortası planları olan kuruluşlarda çalışır. Bu tür planlar, ancak siz denetlendikten ve kuruluşta bir çalışan olarak bir deneme süresini tamamladıktan sonra geçerli olabilir. Herhangi bir kısıtlama olmaksızın en iyi tıbbi bakımın keyfini çıkarmak için, bunları sunan özel kuruluşlardan herhangi birinden sağlık sigortasına abone olmanız gerekir.

Bu tür özel kuruluşlar ya kar amaçlıdır ya da kar amacı gütmez. Sağlık sigortası sunan kar amacı gütmeyen kuruluşlara örnek olarak, üyelerinin sağlık ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini gören kooperatif toplulukları, kulüpler ve gruplar verilebilir. Sigorta başvurusunda bulunmadan önce bu tür kar amacı gütmeyen kuruluşlara üye olmanız gerekebilir.

Kanada'daki Öğrenciler için Sağlık Hizmetleri

Kanada'daki çoğu uluslararası öğrencinin daimi oturma izni yoktur ve eğitim için kaldığınız süre boyunca sağlık sigortası yaptırmanız gerekir. Ancak bundan önce, eğitim alacağınız ilin sunduğu sağlık hizmetini kontrol edebilirsiniz, çünkü sigorta planlarına uluslararası öğrencileri dahil eden birkaç il vardır.

Bulunduğunuz iliniz böyle bir hizmet sunmuyorsa ve göçmenler için sağlık hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız, uluslararası öğrencilere sunduğu sigorta paketleri için okulunuzu kontrol edebilirsiniz. Bazı okullar sağlık sigortası paketine kaydolmayı zorunlu kılarken, bazıları başka bir yerde bir sigorta paketine kaydolmanıza izin verebilir.

İllere Göre Öğrencilere Sağlık Hizmeti

Şehir Kamu Öğrenci Sigortası Çalışma süresi Sigorta planı

(Kamu ve özel)

Alberta mevcut 6 ay veya daha fazla Alberta Sağlık Sigortası Planı (AHCIP)
British Columbia mevcut 6 ay veya daha fazla Britanya Kolumbiyası Tıbbi Hizmet Planı (MSP)
Manitoba kullanılamaz - Manitoba Uluslararası Öğrenci Sağlık Planı*
Yeni brunswick mevcut 1 yıl veya daha fazla New Brunswick Medicare Kapsamı
Newfoundland and Labrador mevcut 1 yıl veya daha fazla Labrador'un Tıbbi Bakım Planı (MCP)
Kuzeybatı Toprakları mevcut 1 yıldan fazla Kuzeybatı Toprakları Sağlık Hizmetleri (NWTHC)
Nova Scotia kullanılamaz - Bireysel kurumlar tarafından sağlanan sağlık bakım planları
Nunavut bölge uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmıyor - -
Ontario  

kullanılamaz

- Üniversite Sağlık Sigortası Planı (UHIP)*
Prens Edward Adası mevcut 6 ay veya daha fazla Prince Edward Adası Sağlık Kartı
Quebec bazı ülkelerle karşılıklılık anlaşmaları yoluyla kullanılabilir Regie de l'assurance maladie du Québec (RAMQ)
Saskatchewan mevcut 6 ay veya daha fazla Saskatchewan Sağlık Kartı
Yukon kullanılamaz - Yukon Koleji Sağlık Sigortası Planı*

Not: Yıldız işaretli sigorta planları, hükümet tarafından değil, eğitim sistemi tarafından sağlanan planlardır.

Ulusal Sağlık Acil Durumları

Kanada Halk Sağlığı Kurumu tarafından, ulusal sağlık acil durumlarında rehber olarak hizmet edecek çeşitli dillerde bilgi sağlamak için hükümler sağlanmıştır. PHAC, pandemiler ve halk sağlığı hakkında güncel bilgiler vermenin yanı sıra şunlardan da sorumludur:

  • Buna seyahat aşıları ve diğer hastalık önleyici aşılar dahildir.
  • Çevrede güvenlik, durum raporlama ve tehlike kontrolü konularında eğitimler.

Kanada'da İlaç Kullanımı ve Reçete

Kanada'ya gelmeden önce size bazı ilaçlar reçete edildiyse, hangi kategoriye girdiğine bağlı olarak bazı kurallar bu tür ilaçlara erişiminizi belirler. Kanada'da ilaçlar iki ana gruba ayrılır:

  1. Reçetesiz İlaçlar (OTC):

Bunlar, bir tıp doktorundan reçetesiz olarak kolayca alabileceğiniz ilaçlardır. Bu nedenle, reçetesiz ilaçlar olarak da adlandırılırlar. Kanada'da reçetesiz satılan bir ilacın güvenlik, kalite ve etkinlik gereksinimlerini karşılaması gerekir. Bu nedenle, yerel ilaç yetkilileri tarafından tanındığının bir göstergesi olarak bir İlaç Kimlik Numarasına (DIN) sahip olduğu sürece, herhangi bir reçetesiz satılan ilacın Kanada'da satın alınması güvenlidir.

  1. Reçeteli ilaçlar

Bu ilaçlar sadece bir tıp doktorunun reçetesine göre uygulanır. Bazen ülkenizde reçetesiz satılan bir ilaç Kanada'da reçeteli bir ilaç olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Taşınmadan önce bir reçeteyle çalışıyorsanız, Kanada'nın Reçeteli İlaç Listesi ilacın durumunu belirlemek için. Bunu yapmak, Kanada'da bulunduktan sonra böyle bir ilacı almak istediğinizde hangi işlemleri yapmanız gerektiğini bilmenize yardımcı olur ve ayrıca ülkeye yasa dışı kabul edilen uyuşturucuları sokmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Önceki ülkenizden getirdiğiniz ilaçlar, reçeteli olsun ya da olmasın, doğru dozda alındığında 90 gün içinde tükenecek ilaçlar olmalıdır. Tercihen ilaçlar, her biri ilacı ve ne işe yaradığını açık bir şekilde açıklayan bir etiket içeren orijinal şirket ambalajında ​​olmalıdır.

Yanınızda getirdiğiniz ilaçları tükettikten sonra eczaneden ilaç almak için yabancı reçete kullanmanıza izin verilmeyecektir. Kanada'da bir muayenehane, özellikle henüz bir aile hekiminiz yoksa ve bir doktor bulmayı geciktirecek paranız yoksa, acil bir tıbbi reçete kaynağı olabilir. Bu kaynakların, gezginlerin Kanada'daki göçmenler için sağlık hizmetleri seçeneklerini anlamalarına yardımcı olacağını umuyoruz.