Kanada Geçici Yabancı İşçi Programı (TFWP), bir ülkedeki işverenlerin kendileri için çalışmak üzere yabancı uyruklu istihdam etmelerini mümkün kılan bir göçmenlik yoludur. Geçici Yabancı İşçi Programı (TFWP) Kanada, Kanada Hükümeti tarafından oluşturulmuş bir programdır. Bu program aracılığıyla, Kanada işverenleri, işgücü ve üretkenliklerini artırmak amacıyla sınırlı bir süre için yabancıları işe alabilmektedir. Kanada geçici yabancı işçi programı, Kanada'da geçici yabancı işçi olan yabancıları getirir.

Geçici Yabancı İşçi Programının Tarihçesi

Geçici İşçi Programlarının geçmişi, programın Kanada Hükümeti tarafından kurulduğu 1973 yılına kadar izlenebilir. Bu dönemde, tıp doktorları gibi yüksek vasıflı işçiler çoğunlukla bu programa dahil oldular. 2002 yılında programa düşük vasıflı işçiler dahil edilmiştir.

Geçici yabancı işçi programları, 2006 yılında bazı lokasyonlar için hızlı takip uygulaması başlatıldığından genişlemeye başlamıştır. Temmuz 2013 civarında, Kanada Hükümeti, Kanada vatandaşlarına avantaj sağlamak ve Kanadalıların işe alım oranlarını iyileştirmek için geçici yabancı işçi programında bazı önemli değişiklikler getirdi. Değişiklikler ayrıca Kanada'nın ekonomik büyümesini kolaylaştırmak için yapıldı.

Ek olarak, geçici yabancı işçi programının faaliyetleri Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Kanada (IRCC) ve İstihdam ve Sosyal Kalkınma Kanada (ESDC) tarafından desteklenmektedir. Geçici yabancı işçi programı hem işverene hem de yabancı uyrukluya yarar sağlar.

Kanada'da Geçici Yabancı İşçi Programları

TFWP, Kanadalı işverenlerin, aşağıda belirtilen yöntemlerden herhangi biri aracılığıyla yabancıları işçileri olarak işe almalarını şart koşmaktadır;

  • Küresel yetenek akışı
  • Düşük ücretli işçiler
  • Yüksek ücretli işçiler
  • evde bakıcılar
  • Yabancı tarım işçileri

Bu nedenle, 2016'da bazı önemli geçici yabancı işçi programı değişiklikleri oldu. Kanadalı işverenler değişikliklerle daha fazla ilgilendi. Bazı geçici yabancı işçi programı haber platformu değişiklikleri şu şekilde dile getirdi;

  1. Daha hızlı bir İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) başvuru süreci
  2. Güvenilir işverenler için azaltılmış LMIA işlem süreleri
  3. Bazı çalışanların LMIA sürecinden çıkarılması
  4. Yüksek vasıflı yabancı işçiler için Geçiş Planlarının sunulmasının muaf tutulması
  5. Çalışan ve işveren onay verirse, geçici yabancı işçilerle yapılan sözleşmeleri gözden geçirme imkanı
  6. Kanadalı bir işverenin belirli bir zamanda işe almasına izin verilen düşük ücretli geçici yabancı işçi yüzdesini %20 ile sınırlamak
  7. Başlangıçta düşük ücretli işçileri işe almaktan muaf tutulan bazı Kanadalı işverenlerin onları işe almasına izin verildi.

Geçici yabancı işçi programı aracılığıyla geçici bir işçi nasıl işe alınır:

COVID-19 salgını nedeniyle, CIC geçici yabancı işçi programı aracılığıyla işçi çalıştırma niyetinde olan Kanadalı işverenlerin bazı süreçlere uymaları gerekmektedir. Kanadalı bir işveren olarak, geçici bir yabancı işçi çalıştırmanıza izin verilip verilmediğini doğrulamak için İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesine (LMIA) başvurmanız çok önemlidir. Bu nedenle, Kanadalı işverenlerin geçici bir yabancı işçi programı başvurusunu tamamlamak için 3 ana adımdan geçmeleri gerekir.

Adımlar şunları içerir; 

1. Bir LMIA almak veya bir iş teklifi göndermek:

İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi, hiçbir Kanadalı çalışanın işi yapacak kadar yetkin olmadığı için, kuruluşunuzda böyle bir çalışanı gerçekten işe almanız gerektiğinin bir kanıtı olarak hizmet eder. İşiniz bir LMIA talep etmiyorsa, bir iş teklifi göndermeniz ve IRRC'nin İşveren Portalı aracılığıyla işveren uyum ücreti için ödeme yapmanız gerekecektir. Ayrıca, çalışanın başvurusunu tamamlamasına yardımcı olmak için yabancıya iş teklifi numarası veya LMIA numarası vermeniz de önemlidir. Bununla birlikte, bazı işverenler, işveren uyum ücretini ödemekten ve ayrıca bir iş teklifi sunmaktan muaftır.

2. Yabancı uyruklu kişiden çalışma izni başvurusunda bulunmasını talep edin:

İşçi, iş teklifinin, iş teklifi numarasının veya LMIA numarasının bir kopyasını aldıktan sonra, Kanada çalışma izinlerine başvurmak için bunları kullanır. Bu nedenle, işveren uyum sürecinden geçmediyseniz, işçi başvurusunu desteklemek için iş sözleşmesinden yararlanabilir.

3. Yabancı uyruklulara prosedürleri ve hangi sonuçların beklendiğini açıklayın:

Bu, çalışanın onayını takiben bir tanıtım mektubu beklemesi için işçiyi bilgilendirmenizi gerektirir. Çalışma izni. Yabancı uyruklu kişi halihazırda Kanada'da ikamet ediyorsa, CIC çalışma iznini postalarına gönderecektir. Kanada geçici yabancı işçi programı sahibi olarak, çalışma izni için belirli bir geçerlilik süresi yoktur. Bunun yerine, Kanada'nın geçici yabancı işçi programının geçerlilik süresi, iş teklifinize veya sözleşmenize bağlıdır.

İşvereniniz işe alım sürecinde LMIA'yı kullandıysa, süre LMIA'nızda belirtilecektir. Geçici bir yabancı işçi programı istatistikleri, Kanadalı işverenler tarafından 2006'dan 2014'e kadar yarım milyondan fazla yabancı uyruklunun geçici personel olarak çalışmak üzere istihdam edildiğini göstermiştir. Teknik işçiler, yaratıcı ve performans sanatçıları, serbest çalışan mühendisler, vb. örneklerdir. İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesinden (LMIA) muaf tutulan Kanada'daki geçici yabancı çalışanların oranı.

Quebec Geçici Yabancı İşçi Programı (TFWP)

Bu program, Quebec'te geçici iş arayan yabancı uyruklular için idealdir. Quebec TFWP'ye başvurmanın ilk adımı genellikle işveren tarafından başlatılır. LMIA başvurunuz Service Canada ve Ministère de l'Immigration, de la Francisation et de l'Intégration'a (MIFI) aynı anda sunulmalıdır. Şu anda Quebec'te ikamet ediyorsanız, LMIA başvurunuzu Fransızca olarak göndermeniz zorunludur. Evde bakıcılık işi için başvuruyorsanız, bu gönderime ihtiyacınız yoktur.

Britanya Kolombiyası TFWP

Britanya Kolumbiyası'nın Yabancı İşçi Programı, Britanya Kolombiyası'nda işlerini büyütmek için bilgili ve vasıflı yabancı uyrukluları işe almayı planlayan işverenlere tavsiye edilmektedir. Bu tür bir TFWP'ye başvurmak WorkBC'nin müdahalesini gerektirir. Görevleri, BC'nin işgücü piyasasını dikkatli bir şekilde yönlendirmek için tüm Britanya Kolombiyalılarına yardım etmeyi içerir.

Alberta TFWP

Bu tür bir TFWP, Alberta işverenlerinin, belirli bir iş için yetkin sınırlı sayıda Kanada vatandaşı ve daimi oturma izni olduğunda yeni işçi almalarına izin verir. Geçici yabancı işçi programı Alberta kapsamında, işverenler genellikle marangoz, kaynakçı, demir işçisi vb. gibi çeşitli pozisyonları veya meslekleri doldurmak için yabancı uyruklu kişileri işe alır.

Manitoba TFWP

Bu program Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık (IRCC) tarafından Manitoba'da bir işveren tarafından işe alınmak isteyen yabancı uyruklulara sunulmaktadır. Geçici yabancı işçi programı Manitoba, işvereninizin Manitoba İş – İstihdam Standartlarına kaydolmasını gerektirir. Birkaç durumda, Kanada İstihdam ve Sosyal Kalkınmadan (ESDC) yabancı işçi alımı için başvuru yapılmalıdır.

Geçici yabancı işçi programı başvurunuz için ihtiyacınız olan bazı gerekli formların resmi kaynakları burada.

  1. Geçici yabancı işçi programlarının elden geçirilmiş pdf dosyasını indirebilirsiniz.
  2. İş sözleşmesini içeren TFWP ek 2'nin pdf dosyasını inceleyebilirsiniz.
  3. Çizelge H geçici yabancı işçi programı formu, zihinsel engelli, kronik veya ölümcül hastalığı olan yabancı uyruklular için esastır.
  4. Siz ve işvereniniz evde bakıcı işveren/çalışan sözleşmesi yapıyorsanız, indirme tfwp formu TFWP başvurusunda bulunmak için gereklidir.

İşyerinde devam eden bir grev durumu olduğunda yabancı işçilerin rolleri

Geçici yabancı işçilerin de yasal olarak izin verilen greve katılmasına izin verilir. Bu tür geçici yabancı işçi programı grevi, yabancı işçinin çalışma izinlerini kaybetmesine neden olmaz. Greve katılıp katılmama konusunda karar sizin.

Bu durumda yapmanız gereken;

  • Grevin kaldırılmasını bekleyin
  • Yeni bir iş başvurusunda bulunun. Yeni bir iş aramaya karar verirseniz, yeni işvereniniz işin gerektirdiği takdirde LMIA'ya başvurmanıza yardımcı olacaktır.
  • Grev bitene kadar ülkenize dönün. Çalışma izninizin süresi dolmadığı için geçici yabancı işçi programı politikanız sizi desteklemeye devam eder. Size yeni bir vizeye ihtiyaç duymadan Kanada'ya girme özgürlüğü sunar.

2015'te geçici yabancı işçilerin yolundaki değişiklikler

30 Açıkth Nisan 2015, Kanada'da usta işçi bulmakta zorlanan işverenlere bir iş ilanını işgal etmeleri için yardımcı olmak için Kanada'nın TFWP'sinde bazı değişiklikler yapıldı.

Ayrıca her mesleğe ve bölge tablosuna ait ortanca saatlik ücretlerde de değişiklik yapılmıştır. Bu, düşük ücretli veya yüksek ücretli olarak sınıflandırılacak işin türüne bağlıdır. Ayrıca, değişikliklerin, gelen İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) başvurularının ücret akışı üzerinde ve ayrıca 10 günlük hızlandırılmış işleme uygunluğunun tespit edilmesi için kullanılan eşik üzerinde de etkileri oldu. Mevcut akışlar, düşük ücretli ve yüksek ücretli akışlarla değiştirildi.

Kanada TFWP'leri hakkında bazı sorular

  1. Kanada TFWP ne zaman başladı?
    • TFWP 1973'te başladı
  1. Kanada'da geçici işçi programını hangi il başlattı?
    • Kanada Hükümeti Geçici İşçi Programını (TFWP) başlattı
  1. Geçici yabancı işçi programı nasıl uygulanır?
    • İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) satın alın veya bir iş teklifi gönderin
    • Yabancı daha sonra çalışma izni için başvuracaktır.
    • Başvuru sürecinde yabancının aydınlatılması gerekmektedir.