Kanada göçmenlik sözlüğü, Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık (IRCC) tarafından Kanada vizesine başvurmak veya göçmenlik yapmak isteyen kişiler için tüm iletişimlerinde ve çevrimiçi materyallerinde kullanılan tüm kelime ve deyimlerin anlamlarının sözlüğünü sağlar.

Akademik program: Akademik bir derece, diploma veya profesyonel sertifika veren bir lise sonrası program. Bu program genellikle üniversitelerde, kolejlerde, seminerlerde ve teknoloji enstitülerinde verilir.

Eşlik eden aile üyesi
İlgili terim: Eşlik eden bağımlı
Asıl başvuru sahibi ile birlikte Kanada'ya göç etmeyi planlayan bağımlı bir çocuğun (torunun) eşi, nikahsız eşi, bağımlı çocuğu veya bağımlı çocuğu. Eşlik eden aile üyeleri başvuruya dahildir.

Adres: Adres, bir kişinin şu anda yaşadığı yerdir. Sokak numarası, sokak adı, apartman numarası, şehir, kasaba, il/eyalet ve ülke gibi şeylerle tanımlanabilir. Örneğin: Kanada'da okuyan Meksikalı bir öğrenci, Kanada'da yaşadığı adresi girmelidir.

Yeterli Kanada bilgisi: Vatandaşlık testi, Kanada hakkındaki bilginizi değerlendirecektir. Yazılı sınav ve mülakat sırasında size aşağıdakiler hakkında sorular sorulacaktır: oy kullanma hakkı ve seçilmiş makamlara aday olma hakkı, bir vatandaşın hakları ve sorumlulukları Kanada sosyal ve kültürel tarihi ve sembolleri Kanada siyasi tarihi (siyasi sistem dahil) ve kurumlar) Kanada fiziksel ve politik coğrafyası

Yeterli dil bilgisi: Kanada vatandaşı olabilmek için Vatandaşlık Yasası, yeni vatandaşların Kanada'nın iki resmi dili olan İngilizce veya Fransızca'yı “yeterli derecede bilmelerini” şart koşuyor. Genel olarak, “yeterli bilgi”, İngilizce veya Fransızca konuşan birini anlayabildiğiniz ve sizi anlayabildiği anlamına gelir. (“Yeterli bilgi”nin daha ayrıntılı açıklamasını okuyun) Kanada Dil Kıyaslamalarını (CLB)/Niveaux de compétence linguistique canadien'i (NCLC) kullanarak ne kadar iyi iletişim kurabileceğinizi ölçüyoruz.
Kabul edilebilirlik Bkz. Kabul edilemezlik.

Benimseme: Bir kişinin başka bir ailenin üyesi olduğu bir süreç. Bu süreç, çocuğun biyolojik ebeveynleri veya vasileriyle olan yasal bağlarını kalıcı olarak koparan gerçek bir ebeveyn-çocuk ilişkisi oluşturmalıdır.

Beyanname: Bir kişi, belgenin söylediklerinin doğru ve doğru olduğuna yemin ettikten sonra, yetkili bir kişinin huzurunda belgeyi imzaladığında bir yeminli beyan haline gelir. Bir belgenin çevirisinin, belgenin orijinal dilinde belirtilenleri doğru bir şekilde yansıttığını doğrulamak için genellikle bir yeminli beyan kullanılır.

Yaş: IRCC'nin istatistiksel bilgilerinde daimi veya geçici ikamet eden kişinin yaşına atıfta bulunulurken: daimi ikamet edenler için, inişteki yaşları ve geçici ikamet edenler için girişteki veya 1 Aralık'taki yaşları.

İptal: Evliliğin geçerli olmadığına dair beyan. Kanada'da iptal gerekçeleri, taraflardan birinin veya her ikisinin de yasal olarak evlenebilecek durumda olmadığı durumları içerir.

Başvuru sahibi: IRCC'nin iş kollarından herhangi biri kapsamında başvuruda bulunan kişi.
Uygulama kiti Bkz. Uygulama paketi.

İzin Başvurusu ve Yargı İncelemesi: IRCC'den bir karar alan ve bu kararda bir hata yapıldığını düşünen bir kişi, genel olarak Kanada Federal Mahkemesi'ne başvurabilir ve Mahkeme'den kararın gözden geçirilmesini isteyebilir. Mahkemeye kararın gözden geçirilmesi için başvuruda bulunulmasına İzin ve Adli İnceleme Başvurusu denir. İnceleme, Mahkemenin kararı okuyup bir hata yapılıp yapılmadığına karar vereceği anlamına gelir. Mahkeme IRCC'nin hata yaptığına karar verirse, bu genellikle IRCC'nin yeni bir karar vermesi gerektiği anlamına gelir.
Bu süreç hakkında daha fazla bilgi için, bkz. Yargı denetimi için Kanada Federal Mahkemesine Başvurun.

Uygulama paketi: Vize, daimi ikamet ve vatandaşlık başvurularını doldurmak için gereken tüm formları, destekleyici belgeleri ve bilgileri içeren bir paket. Bazen “uygulama kiti” olarak anılır.

Prensip olarak onaylandı / Prensip olarak onay (AIP): Başvurunuz “prensipte (AIP) onaylandı” ise: IRCC'den daimi ikamet uygunluk şartlarını yerine getirdiğinizi belirten bir mektup aldıysanız, ancak yine de sizin için tıbbi, güvenlik ve geçmiş kontrollerini geçmeniz gerekiyor ve gerekirse, Senin aile üyelerin.

Düzenlenmiş istihdam: Düzenlenmiş istihdam, Kanadalı bir işverenden bir NOC 0, A veya B işinde bir yıl veya daha fazla sürekli bir iş teklifi aldığınız zamandır. Bazı durumlarda, bu iş teklifi İstihdam ve Sosyal Gelişim Kanada/Hizmet Kanada tarafından onaylanmalıdır.
Bakınız: Geçerli iş teklifi

Uygulama Destek Merkezi (ASC): ASC'ler, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kanada geçici ikamet vizesi başvuru sahipleri için biyometrik toplama hizmetleri sağlar. ASC'ler göçmen veya geçici ikamet başvurularını kabul etmez ve bilgi veya başvuru işleme hizmetleri sağlayamaz. Size en yakın ASC'yi bulun.

Değerlendirme: Eğitim programlarına veya mesleklere giriş için gerekli öğrenme, kimlik bilgileri ve diğer nitelik biçimlerinin belirlenmesi ve ölçülmesi (değerlendirme, test, sınav veya diğer öngörülen faaliyetleri içerebilir). Bilgi, beceri ve yetenekleri ölçen bir süreç.

Değerlendirme araçları: Bir kişinin vatandaşlık dil gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemeye yardımcı olmak için bir kişinin İngilizce veya Fransızca yeterliliğini değerlendirmek için vatandaşlık hakimleri tarafından kullanılan yönergeleri ifade eder.

İltica: Irk, din, milliyet, siyasi görüş veya belirli bir sosyal gruba mensubiyet nedeniyle haklı nedenlere dayanan zulüm korkusu olan kişilere ve ayrıca işkence veya zalimane ve olağandışı muamele veya cezaya maruz kalma riski altındaki kişilere sunulan koruma.

Yetkili temsilcisi
İlgili terimler: Temsilci, Atanmış temsilci, Akredite vatandaşlık veya göçmenlik danışmanı. İki tür yetkili temsilci vardır: Tazminatlı ve Tazminatsız. Hizmetleri karşılığında bir tür tazminat alan kişiler (doğrudan veya dolaylı olarak): Ücretli yetkili temsilciler, akredite düzenleyici kurumları nezdinde iyi durumda olan üyeler olmalıdır. Bu tür hizmetleri ücretsiz olarak sağlayan kişiler: Bu kişilere örnek olarak arkadaşlar, aile üyeleri ve hayır kurumları veya sivil toplum kuruluşlarındaki (STK) gönüllüler veya personel dahildir. Bkz. Vatandaşlık ve Göçmenlik danışmanı, Temsilci.

Arkaplan kontrolü: Kanada'ya kabul edilebilir olduklarından emin olmak için vize başvuru sahiplerinin cezai ve/veya güvenlik geçmişlerini doğrulamak için bir prosedür. Polis sertifikasına bakın.

Biyometrik Talimat Mektubu: Biyometrik bilgilerinizi vermeniz gerekiyorsa, IRCC başvuru yaptığınızda ya posta yoluyla ya da hesabınız aracılığıyla size bir biyometrik talimat mektubu gönderir. Biyometrinizi vermek için şahsen gittiğinizde, bu mektubun basılı bir kopyasını bir vize başvuru merkezine (VAC) veya başvuru destek merkezine (ASC) yanınızda getirmelisiniz. Mektup, biyometrinizi vermeden önce VAC veya ASC tarafından taranması gereken barkodları içerir. Sınır hizmetleri görevlisi: Kimlerin Kanada'ya girebileceğine ve Kanada'da kalabileceğine karar verme konusunda yasal yetkiye sahip olan, federal bir devlet kurumu olan Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı'nın (CBSA) görevlileri. Bu memurlar, arama yapma, tutuklama ve belgelere veya mallara el koyma hakkı da dahil olmak üzere, polis memurlarıyla aynı yetkilerin çoğuna sahiptir.

Köprü programı: Eğitimli çalışanların sahip oldukları bilgi ve deneyim ile tercih ettikleri iş veya alanda çalışmak için ihtiyaç duydukları şeyler arasındaki boşluğu ele almalarına yardımcı olan bir program.

İngiliz konu durumu
İlgili terim: İngiliz konusu
1947'den önce, Kanada'da doğan veya vatandaşlığa kabul edilen insanlar İngiliz tebaası statüsüne sahipti. İngiliz konu statüsü, 1947 Kanada Vatandaşlık Yasası uyarınca Kanada vatandaşlığının belirlenmesiyle ilgilidir. Bkz. Vatandaşlığa Geçiş.

İş dünyası: Kâr peşinde koşan bir özel sektör kuruluşu.

İş adamı sınıfı
İlgili terim: İş göçmeni
Yatırımcıları, girişimcileri ve serbest meslek sahiplerini içeren bir kategori. Bir kişi, Kanada'da ekonomik olarak yerleşme kabiliyetine bağlı olarak bu kategoride kalıcı olarak ikamet edebilir. Başvuru sahibinin eşi veya nikahsız eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları da bu kategoriye dahildir.

İş tecrübesi: İş deneyimi, girişimci olarak göç etmek için başvururken kullanılan bir terimdir: Başvuru tarihinden beş yıl öncesinden başvuru hakkında karar verilen güne kadar geçen süre içinde en az iki birer yıllık deneyim.
Deneyimin aşağıdakilerle ilgili olması gerekir: Nitelikli bir işte öz sermayenin belirli bir yüzdesini yönetmek ve kontrol etmek Veya bir yatırımcı olarak göç etmek için başvururken: gün başvuru hakkında karar verilir.
Deneyim şunlarla ilgili olmalıdır: Nitelikli bir işte öz sermayenin belirli bir yüzdesini yönetmek ve kontrol etmek; veya bir işte yılda en az 5 tam zamanlı iş eşdeğerini yönetme deneyimi; veya nitelikli bir işte bir yıllık özsermaye yüzdesini yönetme ve kontrol etme ve bir işte en az 5 tam zamanlı iş eşdeğerini yönetme bir yıllık deneyim kombinasyonu.

iş ziyaretçisi
İlgili terim: İş için seyahat eden kişi
Uluslararası ticari veya ticari faaliyetlere katılmak için Kanada'ya gelen, Kanada işgücü piyasasına girme niyeti olmayan ve Kanada dışındaki bir şirket için çalışan ve Kanada dışındaki bir şirket veya yabancı bir hükümet tarafından ödenen bir kişi.

Kanada işi: Kanada veya eyalet yasalarına göre kurulmuş ve Kanada'da devam eden bir faaliyeti olan veya Kanada'da devam eden bir faaliyeti olan ve gelir getirebilecek, kâr amacıyla işletilen ve oy çoğunluğunun veya mülkiyet haklarının Kanada vatandaşlarına ait olduğu bir kuruluş, daimi ikamet edenler veya Kanada işletmeleri veya Kanada yasaları veya bir eyalet tarafından oluşturulmuştur.

Kanada vatandaşı: Vatandaşlık Yasası uyarınca vatandaş olarak tanımlanan bir kişi. Bu, doğuştan Kanadalı olan (Kanada'da doğmuş veya Kanada dışında, Kanada'da doğmuş veya vatandaşlık verilmiş bir Kanada vatandaşına doğmuş) veya vatandaşlık başvurusunda bulunmuş ve Kanada vatandaşlığı (vatandaşlığa kabul) almış bir kişi anlamına gelir. .

Kanada Deneyim Sınıfı: Kanada'da çalışan yabancı işçilerin veya yeni mezun olmuş uluslararası öğrencilerin daimi ikamet başvurusunda bulunmalarına izin veren bir göçmenlik kategorisi.

Kanada Dil Kıyaslamaları (CLB): Kanada'da yaşamayı ve çalışmayı veya vatandaşlık başvurusunda bulunmayı planlayan yetişkin göçmenlerin ve muhtemel göçmenlerin İngilizce dil becerilerini tanımlamak, ölçmek ve tanımak için kullanılan Kanada standardı. Niveaux de compétence linguistique canadiens (NCLC), Fransızca dilindeki yetenekleri değerlendirmek için kullanılır.

Vaka İşleme Merkezi (TBM): Kanada'da vatandaşlık ve göçmenlik başvurularını yürüten bir ofis. Halka açık değiller. TBM'ler vardır: Sidney, Nova Scotia; Mississauga, Ontario; Vegreville, Alberta; ve Ottawa, Ontario.

CEGEP'ler: Quebec'te, ortaokul ve üniversite arasında alınan üniversite öncesi sınıflar (iki yıl) veya öğrencileri iş piyasasına girmeye hazırlayan teknik kariyer programları (üç yıl) sunan bir eğitim kurumu.

Merkezi Alım Ofisi: Sidney, Nova Scotia'da, federal vasıflı işçiler ve göçmen yatırımcılar da dahil olmak üzere çeşitli kalıcı göçmenlik programlarından başvuruları ele alan bir ofis. Personelleri genellikle başvurunuzun tamamlandığından emin olacak ve ardından kendi ülkenizden sorumlu vize ofisine gönderecektir.

Québec sertifikası (CAQ)
İlgili terim: Kabul belgesi
Quebec'in Göçmenlik Bakanlığı, de la Diversité et de l'Inclusion'dan (MIDI) bir belge: geçici bir işçi, Quebec'e çalışmaya gelmeden önce MIDI ile CAQ'ya başvurmalı veya yabancı bir öğrenci CAQ'ya aşağıdakilerle başvurmalıdır: MIDI, Quebec'te okumaya gelmeden önce.

Kanada vatandaşlığı belgesi
İlgili terimler: Vatandaşlık belgesi, Vatandaşlık belgesi, Vatandaşlık kartı
Kanada vatandaşlığı sertifikası, bir kişinin Kanada vatandaşı olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Vatandaşlık sertifikası, 8½ x 11 kağıt boyutunda bir sertifika olup şunları içerir: sertifika numaranız, Benzersiz Müşteri Tanımlayıcınız, adınız, doğum tarihiniz, cinsiyetiniz, Kanada vatandaşlığınızın geçerlilik tarihi. 1 Şubat 2012'den önce IRCC, vatandaşlığın kanıtı olarak plastik cüzdan boyutunda vatandaşlık kartları yayınladı. Bu kartlar hatıra sertifikaları ile geldi. Hatıra sertifikaları vatandaşlık kanıtı olarak kullanılamaz.

Adaylık belgesi
İlgili terim: Adaylık sertifikası
İl Aday Programı kapsamında bir yabancı uyrukluya daimi ikamet için tavsiye eden bir il veya bölge tarafından verilen bir sertifika.

feragat belgesi
İlgili terim: Vazgeçme belgesi
Bir kişinin Kanada vatandaşlığından isteyerek vazgeçtiği için artık Kanada vatandaşı olmadığını doğrulayan Kanada Hükümeti tarafından verilen bir belge.

sertifikasyon: Bir kişinin becerilerini, bilgilerini ve yeteneklerini tanıyan resmi bir belge.

Onaylı İngilizce veya Fransızca çeviriler: Aşağıdakilerden biri tarafından İngilizce veya Fransızcaya çevrilmiş bir belge: Kanada'da tasdikli yeminli bir tercüman veya siz veya ebeveyniniz, vasiniz, kardeş, eş, nikahsız birliktelik, evlilik partneri, büyükanne ve büyükbaba, çocuk, teyze, amca olmayan bir tercüman , yeğen, yeğen, ilk kuzen.
Çevirmen Kanada'da sertifikalı değilse, çeviriyi tamamlayan kişiden bir yeminli beyan ve orijinal belgenin onaylı bir fotokopisini sağlamanız gerekir.

Onaylı fotokopi: Orijinal bir belgenin fotokopisi. Okunabilir olmalı ve yetkili bir kişi tarafından orijinalinin gerçek bir kopyası olarak onaylanmalıdır. Kişi belgeleri ve fotokopideki işaretleri karşılaştırır: adı ve imzası konumu veya unvanı orijinal belgenin adı belgeyi onayladığı tarih “Bunun orijinal belgenin gerçek bir kopyası olduğunu onaylıyorum” ibaresi. Kanada'da, orijinal belgelerinizin kopyalarını tasdik edebilecek yetkili kişilere örnekler: noter yeminli komiser veya yeminli yeminli komiser. Belgelerinizi kimin onaylayabileceğinden emin olmak için il veya bölge yetkililerinize danışın. Kanada dışında, her ülkenin belgeleri onaylamak için farklı makamları vardır. Noter belgelerinizi onaylayabilir, ancak emin olmak için yerel yetkililere danışmalısınız. Siz ve aile üyeleriniz belgelerinizin kopyalarını onaylayamazsınız. Bu durumda aile üyesi sizin: ebeveyn, vasi, kardeş, eş, nikahsız eş, evlilik partneri, büyükanne ve büyükbaba, çocuk, teyze, amca, yeğen, yeğen, birinci dereceden kuzen anlamına gelir.

Yeminli tercüman: Kanada'da mütercim tercümanlar ve tercümanlardan oluşan il veya bölgesel bir organizasyonun itibarlı bir üyesi.

vatandaş: Bir ülkenin vatandaşı olmak, bir kişinin ya o ülkede doğduğu (çoğu durumda) ya da o ülke tarafından vatandaşlığa kabul edildiği anlamına gelir.

Vatandaşlık: Devlet tarafından tanınan vatandaşlık ve bununla birlikte gelen görev, hak, sorumluluk ve ayrıcalıklar.

Vatandaşlık ve Göçmenlik danışmanı
İlgili terimler: Vatandaşlık ve Göçmenlik temsilcisi, Belirlenmiş temsilci.
Kanada'ya göç etmek veya Kanada vatandaşlığı almak isteyen birine bir ücret veya başka bir ücret karşılığında destek, tavsiye veya yardım sağlayan kişi. Kanada'nın vatandaşlık ve göçmenlik yasaları, temsilcileri ve hizmetlerinin şartlarını tanımlar. Bu kişi Kanada hükümeti için çalışmıyor. Yetkili temsilciye bakın.

Vatandaşlık töreni
İlgili terimler: Tören katibi, Başkanlık görevlisi
Kanada vatandaşı olmanın son adımı. Vatandaşlık töreni sırasında 14 yaş ve üzeri vatandaşlık adaylarının vatandaşlık yemini etmeleri gerekmektedir. Yemin ettikten sonra yeni vatandaşlar vatandaşlık belgelerini alırlar.
Bkz. Vatandaşlık Yemini, Vatandaşlık yargıcı.

Vatandaşlık Komisyonu: Kanada genelinde çalışan tüm vatandaşlık hakimlerinden oluşan idari organ.

Vatandaşlık duruşması: Başvuru sahibinin vatandaşlık verilmesi için gerekli şartları karşılayıp karşılamadığını değerlendirmek için bir vatandaşlık hakimi ile yapılan görüşme.

Vatandaşlık hakimi: Bazı yetişkin vatandaşlık başvuruları için ikamet koşulları hakkında yasal kararlar veren, Kanada vatandaşlığı yeminini yöneten ve vatandaşlık törenlerine başkanlık eden bağımsız, yarı yargısal bir karar verici. Bakınız Vatandaşlık töreni, Vatandaşlık Yemini.

Vatandaşlık görevlisi
İlgili terim: Tören katibi
Vatandaşlık Yasası uyarınca Bakan tarafından aşağıdakiler gibi Vatandaşlık Düzenlemeleri tarafından öngörülen bir vatandaşlık memurunun görevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş bir kişi: bir kişinin Kanada vatandaşlığı gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını görmek için başvuruları gözden geçirmek ve başvuru sahipleriyle gerektiği şekilde görüşme ve oturumlar yürütmek , Mülakat, sınav, duruşma ve vatandaşlık törenlerinin planlanması, başvuru sahiplerine vatandaşlık verilmesi ve ret gerekçeleri de dahil olmak üzere başvuru sahiplerine yazılı olarak ret kararı verilmesi.

Vatandaşlık testi: Vatandaşlık başvurusunda bulunanlar, bir vatandaşlık sınavına girerek Kanada hakkındaki bilgilerini kanıtlamalıdır. 18 ile 54 yaş arasındaki (başvuru tarihindeki) adayların sınava girmeleri gerekmektedir. Genellikle yazılı bir sınavdır, ancak bazen bir vatandaşlık görevlisi ile sözlü olarak alınır. Test, başvuru sahibinin şu konulardaki bilgisini değerlendirir: Kanada ve Vatandaşlığın sorumlulukları ve ayrıcalıkları.

Müşteri Kimlik Numarası: Benzersiz Müşteri Kimlik Numarası (UCI) olarak da adlandırılan bir Müşteri Kimlik Numarası (Müşteri Kimliği), Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık ofisi, Vaka İşlem Merkezi veya Kanada dışındaki bir Kanada vize ofisi tarafından verilen herhangi bir resmi belgede bulunabilir. . Bir Müşteri Kimliği dört sayı, bir tire (-) ve dört (4) daha fazla sayıdan oluşur (örnek: 0000-0000). Daha önce Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık ile hiç ilgilenmemiş bir kişinin Müşteri Kimlik Numarası olmayacaktır.

Kolej
İlgili terimler: Quebec'teki Community CollegeCollège d'enseignement général et profesyonel (CEGEP)
Liseden sonra gelen yüksek öğrenim aşaması. Kolejler, akademik veya teknik konularda bir ila üç yıllık diploma programları sunar.

taahhüt belgesi: Belirli bir özel sektör işletmesi tarafından başvuru sahibine verilen ve anlaşmalarını teyit eden bir taahhüt belgesi.

Genel hukuk ortağı
İlgili terim: Medeni hukuk eşi
En az bir yıldır başka bir kişiyle evlilik ilişkisi içinde yaşayan kişi. Terim, karşı cinsten ve aynı cinsten ilişkilere atıfta bulunur. Ortak hukuk ortağının yasal tanımına bakın.

Topluluk sponsoru: Mültecilere sponsor olan ancak IRCC ile resmi bir anlaşma imzalamamış bir kuruluş. Bir topluluk sponsoru normalde bir Sponsorluk Anlaşması Sahibinden (SAH) daha az sayıda mülteciye sponsor olur.

Yeterlilik: Resmi, yaygın veya gayri resmi öğrenme yoluyla elde edilen ölçülebilir bir beceri veya beceriler, bilgi düzeyi ve davranışsal uygulamalar dizisi.

Kapsamlı sıralama sistemi: (CRS) Bir adayın Ekspres Giriş profilini değerlendirip puanlamak ve onları havuzdaki diğer adaylara göre sıralamak için kullanılan puan tabanlı bir sistem. CRS, beceriler, iş deneyimi, dil yeteneği, eğitim ve diğer faktörler dahil olmak üzere adayların sunduğu profil bilgilerini değerlendirecektir. Bakınız: Ekspres Giriş profili Daimi ikamet numarasının teyidi (IMM 5292 veya 5509) Bu numarayı Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık ofisi veya vize ofisi tarafından size verilen Daimi İkamet Teyidi belgenizin sağ üst köşesinde bulacaksınız. başvurunuzu gönderdiniz. Daimi İkamet Numaranızın Teyidi “T” ile başlar ve ardından dokuz rakam gelir (örnek: T100000000).

Evlilik ortağı: Bir sponsorla en az bir yıl boyunca bağlayıcı bir ilişkisi olan ancak eşiyle birlikte yaşayamayan Kanada dışında bir kişi. Terim hem karşı cinsten hem de aynı cinsten ilişkilere atıfta bulunur.

kurucu grup
İlgili terim: Sponsorluk sözleşmesi sahibi (SAH)
Bir sponsorluk anlaşması sahibi (SAH) tarafından SAH'ın sponsorluk anlaşması kapsamında mültecilere sponsor olmak için yazılı olarak yetkilendirilmiş bir grup. Bir Kurucu Grup örneği, bir SAH olan ulusal bir kilisenin veya organizasyonun yerel bir cemaati veya bölümüdür.

Konsolosluk
İlgili terim: Misyon
Yurtdışında Kanada vatandaşlarına yardımcı olan bir Kanada Hükümeti ofisi. Bir Başkonsolos tarafından yönetiliyorlar. Başkentlerde bulunmazlar. Bazı konsolosluklar göçmenlik hizmetleri de vermektedir. Örnekler: New York'taki Kanada Başkonsolosluğu; Hong Kong'daki Kanada Başkonsolosluğu.
Bkz. Vize ofisi, Yüksek komisyon, Büyükelçilik.

İletişim bilgileri: Bir kişinin adı, posta adresi, telefon numarası, e-posta adresi ve varsa faks numarası. İletişim bilgilerinin yasal tanımına bakın.

Sözleşme mültecisi: Kendi ülkesinin veya normal olarak yaşadığı ülkenin dışında bulunan ve ırkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşleri nedeniyle haklı nedenlere dayanan bir zulüm korkusu nedeniyle o ülkeye geri dönmekten korkan kişi.

Mahkumiyet: Bir kişi bir mahkeme veya mahkeme tarafından bir suçtan suçlu bulunduğunda mahkumiyet oluşur.

İşbirliği/Staj: Çalışma İzni Bir Kanada kurumunda bir kooperatif veya staj programına katılmak isteyen yabancı öğrenciler, çalışma izninin yanı sıra çalışma iznine de başvurmalıdır. Kooperatif/staj çalışma izni programına hak kazanmak için aşağıdaki koşulları karşılamanız gerekir:
• Geçerli bir çalışma iznine sahip olmanız veya çalışma izni ile birlikte çalışma iznine başvurmanız gerekir.
• Planladığınız istihdam, Kanada'daki eğitim programınızın önemli ve ayrılmaz bir parçası olmalıdır.
• İstihdamınız, akademik programınızın bir parçası olarak, kurumun sorumlu bir akademik yetkilisinden gelen bir mektupla belgelendirilmelidir.
• Kooperatif veya staj çalışmanız, toplam eğitim programının yüzde 50'sinden fazlasını oluşturamaz.

Ortak sponsor: Özel sponsorlu mültecilere yerleşim yardımı ve desteği sağlamak için özel bir sponsorla ortak olan bir kişi veya kuruluş. Eş sponsorlar, Kanada'da yaşayan sponsorlu mültecinin aile üyeleri olabilir.

Uyruğu Olunan Ülke: Bir kişinin vatandaşı olduğu bir ülke. Bir kişi birden fazla ülkenin vatandaşı olabilir.

Uyruk: Vatandaşı olduğunuz ülke, vatandaşlık ülkenizdir. Bkz. Vatandaşı olunan ülke.

İkamet edilen ülke: Bir kişinin yaşadığı ülke. Bir kişinin ikamet ettiği ülke, kendi ülkesinden veya vatandaşı olduğu ülkeden farklı olabilir.

Cours de langue pour les göçmenler au Kanada (CLIC): Kanada'ya yeni gelen yetişkinler için ücretsiz Fransızca dil eğitim programları. Federal hükümet tarafından finanse edilirler ve yeni gelenlere hizmet sağlayan okul kurulları, kolejler ve yerel kuruluşlar tarafından verilir.

Kimlik bilgisi değerlendirme hizmeti: Yabancı kimlik bilgilerinin taşınabilirliğini değerlendirmekten sorumlu, düzenleyici kurum veya orta öğretim sonrası kurum gibi eyalet düzeyinde yetkilendirilmiş bir kuruluş. Kanada'da, il ve bölge hükümetleri, kimlik bilgilerini değerlendirmek ve tanımaktan sorumludur.

Cezai kabul edilemezlik: Bir kişinin, kaydı askıya alınmamış (önceden af ​​olarak bilinirdi) veya Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası uyarınca rehabilite edilmemiş bir suçu işlediği veya hüküm giydiği için Kanada'ya girmesine veya Kanada'da kalmasına izin verilmediğinde. Suç işlenmiş ve/veya mahkumiyet Kanada içinde veya dışında verilmiş olabilir. Bkz. Kabul edilen rehabilitasyon, Ceza rehabilitasyonu, Kayıtların askıya alınması.

Ceza rehabilitasyonu
İlgili terim: Cezai kabul edilemezliğin üstesinden gelmek
Bu terim, Kanada dışında bir suç işlemiş veya hüküm giymiş bir kişinin Kanada'ya girmesine veya Kanada'da kalmasına izin veren bir başvuru sürecini ifade eder. Bu bağlamda, Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası kapsamında “rehabilitasyon”, kişinin belirli bir suç nedeniyle artık Kanada'ya kabul edilemez olarak değerlendirilmediği anlamına gelir. Bir kişi, fiilin işlenmesinden bu yana en az beş yıl geçmişse ve tüm cezai cezalar tamamlanmışsa, rehabilitasyon başvurusunda bulunabilir. Rehabilitasyona kabul edilmek için başvuru sahibi, istikrarlı bir yaşam sürdüğünü ve daha fazla suç işleme olasılığının bulunmadığını göstermelidir.
Bkz. Cezai kabul edilemezlik, Kabul edilen rehabilitasyon, Kayıtların askıya alınması, Rehabilitasyon.

Kraliyet hizmetçisi: Kanada Silahlı Kuvvetleri, federal kamu idaresi veya bir eyalet veya bölgenin kamu hizmetinde veya bunlarla çalışan kişi. Yerel olarak çalışan bir kişi olarak istihdam dahil değildir.

Karar mektubu: IRCC tarafından gönderilen ve davanızla ilgili kararı ve bundan sonra ne yapmanız gerektiğini bildiren resmi bir mektup.

Kabul edilen rehabilitasyon: Kanada dışında bir suçtan mahkûm edilen bir kişi, ciddi suçluluk halleri dışında, 5 veya 10 yıl geçtikten sonra kabul edilebilir hale gelebilir veya rehabilite edilmiş sayılabilir. Rehabilitasyonun kabulü için herhangi bir başvuruya gerek yoktur. Birinin kabul edilen rehabilitasyona hak kazanıp kazanmadığı, bireysel koşullarına bağlıdır.
Bkz. Cezai kabul edilemezlik, Ceza rehabilitasyonu, Kayıtların askıya alınması, Rehabilitasyon.

Kalkış sırası: Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) görevlisi veya Göçmenlik ve Mülteci konularında karar vermekten sorumlu bağımsız bir idari mahkeme olan Göçmenlik ve Mülteci Kurulu (IRB) tarafından verilen sınır dışı etme emri. Kanada'nın göçmenlik yasasını ihlal eden kişilere karşı ayrılma emirleri verilir. Kalkış emrinde adı geçen kişi 30 gün içinde Kanada'yı terk etmelidir. Aksi takdirde, çıkış emri sınır dışı etme emri olur.
CBSA web sitesinde Kaldırma işlemlerine bakın.

bağımlı: Daimi ikamet eden veya asıl başvuru sahibinin eşi, nikahsız eşi veya bakmakla yükümlü olduğu çocuğu.

Bağımlı çocuk: Azami yaşın altında olan ve evli olmayan veya ortak hukuk ilişkisi içinde olmayan bir çocuk. Genel olarak, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak kalifiye olmak için çocukların 22 yaşından küçük olması, eşi veya nikahsız eşi olmaması gerekir.
Not: Eksiksiz bir başvuru aldığımızda çocuğun yaşı genellikle “kilitlenir”. Çocuğunuzun bağımlı olarak kalifiye olup olmadığını kontrol etmek için çevrimiçi aracımızı kullanın. İstisna: Yaş sınırına ulaşmış veya daha büyük yaştaki çocuklar, yaş sınırına gelmeden önce ebeveynlerine maddi destek için bağımlı olmuşlarsa ve zihinsel veya fiziksel bir nedenle kendilerini maddi olarak destekleyemiyorlarsa, “yaşını aşmış” bağımlılar olarak nitelendirilebilirler. şart
Önceki yaş sınırları: Son yıllarda yaş sınırı değişti. Başvurunuz bir süredir devam ediyorsa, eski bağımlı çocuk tanımlarından biri geçerli olabilir. Genel olarak, eksiksiz başvurunuzu aldığımızda kuralları yerinde kullanırız. Bağımlı bir çocuk için önceki yaş sınırları: 1 Ağustos 2014'ten 23 Ekim 2017'ye kadar: 19 yaşından küçük 31 Temmuz 2014'te veya öncesinde: 22 yaşından küçük
Not: 31 Temmuz 2014 tarihinde veya daha önce yapılan başvurular için, bakmakla yükümlü olunan yaş üstü kişiler için kurallar farklıdır.
Bağımlı tip Bağımlı çocukların farklı türleri vardır. Göçmenlik başvuru formlarınızda, bakmakla yükümlü olduğunuz çocuğunuzun türünü seçmelisiniz.
Tip A: Bakmakla yükümlü olunan kişi 22 yaşının altında ve bekar (evli değil ve nikahsız birliktelik içinde değil).
B Tipi: Bu bağımlı tür, yalnızca çocuğunuzun yaşı 1 Ağustos 2014'ten önce kilitlenmişse geçerlidir.
Bağımlı kişi, ilgili devlet otoritesi tarafından akredite edilmiş bir orta öğretim sonrası kurumda tam zamanlı bir öğrenci olarak sürekli olarak kayıtlı ve devam ediyor ve büyük ölçüde bir ebeveynin mali desteğine bağlı: 22 yaşından önce, veya evlendiğinden veya nikahsız bir ilişkiye girdiğinden beri (22 yaşından önce olmuşsa)
Tip C: Bakmakla yükümlü olunan kişi 22 yaşında veya daha büyük, 22 yaşından beri büyük ölçüde bir ebeveynin mali desteğine bağımlı durumda ve tıbbi bir durum nedeniyle kendi geçimini sağlayamıyor.
1 Ağustos 2014 ile 23 Ekim 2017 tarihleri ​​arasında yapılan başvurularda kullanılan bağımlı türler
Tip 1: Bakmakla yükümlü olunan kişi 19 yaşının altında ve bekar (evli değil ve nikahsız birliktelik içinde değil).
Tip 2: Bağımlı kişi 19 yaşında veya daha büyük, fiziksel veya zihinsel bir durum nedeniyle 19 yaşından önce bir ebeveyne maddi olarak bağımlı.

Sınır dışı etme emri: Bir CBSA görevlisi veya IRB tarafından verilen bir çıkarma emri. Ciddi suçlar veya Kanada göçmenlik yasasının ciddi ihlalleri nedeniyle kişinin Kanada'dan ayrılmasını gerektirir. Kanada'dan sınır dışı edilen bir kişi, Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı'nın yazılı izni olmadan geri dönemez.
CBSA web sitesinde Kaldırma işlemlerine bakın.

Belirlenmiş Melek Yatırımcı Grubu: Bu, Bakan tarafından Start-Up Vizesine katılmak üzere belirlenmiş özel bir kuruluştur. Melek yatırımcı grupları, genellikle öz sermaye karşılığında kendi sermayelerini yeni kurulan şirketlere yatıran üyelerden oluşur. Melek yatırımcı grupları, üyelerine aşağıdakileri içeren çeşitli şekillerde yardımcı olur: yatırım fırsatlarını belirlemek, sermayelerini bir havuzda toplamak, melek yatırımcılar için yatırım sürecini standart hale getirmek

Belirlenmiş İş İnkübatörü: Bu, Bakan tarafından Start-Up Vizesine katılmak üzere belirlenmiş özel bir kuruluştur. İş inkübatörleri, aşağıdakileri içerebilen bir dizi hizmet sunarak start-up'ların büyümesine yardımcı olur: fiziksel alan ve tesisler sermaye iş danışmanlığı ağ bağlantıları

Belirlenmiş Öğrenim Kurumu: Kanada'da bir öğrencinin öğrenim izni almaya hak kazanmadan önce kabul edilmesi gereken bir okul (1 Haziran 2014 itibariyle). Ortaöğretim sonrası düzeydeki okullar için belirlenmiş öğrenim kurumları listesine (DLI) bakın. Kanada'daki tüm ilk ve orta dereceli okullar otomatik olarak belirlenir. Listede görünmüyorlar. İlk ve orta dereceli okullara başvuran adayların başvuru formlarında DLI numarasına ihtiyaçları yoktur.
Ortaokula bakın.

Belirlenmiş üçüncü taraf dil testi: Bu, dil becerilerinizin şu dört kategorinin her birinde standartlarımızı karşılayıp karşılamadığını gösteren bir testtir: dinleme, konuşma, okuma ve/veya yazma. Testleri vermek için “belirlenmiş” kurumlar var. Bu, IRCC tarafından onaylandıkları anlamına gelir. Bu testler, başvurunuz için dil gereksinimini karşılayıp karşılamadığınızı görmek için verilir.

Belirlenmiş Girişim Sermayesi Fonu: Bu, Bakan tarafından Start-Up Vizesine katılmak üzere belirlenmiş özel bir kuruluştur. Girişim sermayesi fonları, yüksek büyüme potansiyeline sahip start-up'lara öz sermaye yatırımları yerleştirmek için sermaye toplar ve yönetir. Girişim sermayesi fonları, yatırımları aracılığıyla yeni girişimleri destekler ve ayrıca şunları sağlayabilir: operasyonel deneyim, teknik bilgi ağları, mentorluk

Vatandaşlığa giden doğrudan yol: Kanadalı ebeveynler tarafından yurtdışında doğup evlat edinilen bir çocuğa, önce Kanada'ya göç etmek zorunda kalmadan vatandaşlık verilmesi süreci.

Kanada'yı keşfedin: Vatandaşlığın Hak ve Sorumlulukları, vatandaşlık bilgi testi için tek resmi çalışma kılavuzudur. Bir başvuru sahibi, vatandaşlık sınavına hazırlanmak için bu kılavuzdan çalışmalıdır. Bir başvuru sahibi vatandaşlık sınavına hazırlanmak için başka herhangi bir materyal kullanırsa, bunu riski kendisine ait olmak üzere yapar.

Boşanmış: mahkemenin boşanma kararı verdiği ve evliliğin sona erdiği anlamına gelir. İki kişi artık evli değil.

Çift veya çoklu vatandaşlık: Bir kişi aynı anda iki veya daha fazla ülkenin yasal vatandaşı olduğunda. Kanada vatandaşlık yasalarına göre ikili veya çoklu vatandaşlığa izin verilir. Diğer bazı ülkeler buna izin vermiyor.

Ekonomi sınıfı
İlgili terim: Ekonomik göçmen
Kanada ekonomisine katkıda bulunma becerileri ve yetenekleri nedeniyle seçilen bir göçmen kategorisi. Ekonomik Sınıf göçmenleri arasında vasıflı işçiler, eyalet ve bölge adayları, iş göçmenleri, Quebec vasıflı işçiler ve Kanada Deneyim Sınıfı üyeleri ve bunların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler bulunur.

Eğitim kimlik bilgisi: Tanınmış bir eğitim veya öğretim kurumunda bir eğitim veya öğretim programını tamamlamak için verilen herhangi bir diploma, derece veya ticaret veya çıraklık belgesi.

Eğitim kurumu
İlgili terim: Ortaokul Sonrası
Üniversite veya kolej gibi akademik, teknik veya mesleki eğitim programları sunan bir kuruluş.

Elektronik Seyahat İzni (eTA): eTA, Kanada'ya hava yoluyla seyahat eden vizeden muaf yabancı uyruklular için yeni bir giriş şartıdır. Kanada'nın yolcuları gelmeden önce taramasını sağlayacak. Yetki, elektronik olarak pasaportunuzla bağlantılıdır ve hangisi önce gelirse, beş yıl veya pasaportunuzun geçerlilik süresi dolana kadar geçerlidir.

İlkokul
İlgili terimler: İlkokul, İlkokul, Devlet okulu, Ortaokul
Dört ile altı yaşları arasındaki çocuklara yönelik eğitim programları sunan bir kurum. Eğitim yılları genellikle anaokulunu (en düşük seviye) ve 1 ila 6. sınıfları (bölgede ortaokul varsa) veya 1 ila 8. sınıfları içerir.

Uygun: Bir şeye uygun olmak, katılmaya veya seçilmeye hak kazanmak anlamına gelir.

Elçilik
İlgili terim: MissionA Büyükelçi tarafından yönetilen Kanada Hükümeti ofisi. Milletler Topluluğu üyesi olmayan bir ülkenin başkentinde bulunurlar. Genellikle konsolosluk ve ticaret hizmetlerinin tamamını sağlarlar. Commonwealth ülkelerinde, Elçiliklere Yüksek Komisyon denir ve bir Yüksek Komiser tarafından yönetilir. Bazı Büyükelçilikler ve Yüksek Komisyonlar da göçmenlik hizmetleri sunmaktadır. Örnekler: Fransa, Paris'teki Kanada Büyükelçiliği ve Londra'daki Birleşik Krallık'taki Kanada Yüksek Komisyonu.
Bkz. Yüksek komisyon, Konsolosluk, Vize ofisi

EMedikal: IRCC tarafından tıbbi muayene yapmak için onaylanan doktorların, Göçmenlik Tıbbi Sınavı (IME) sonuçlarını kaydetmek ve IRCC'ye göndermek için kullandığı çevrimiçi bir araç. Kağıt tabanlı işlemeye göre daha doğru, kullanışlı ve hızlıdır. Acil servisler Yangın, sağlık krizi veya suç faaliyetlerinden kaynaklanan tehlikeli bir durum olduğunda hemen kamu desteği sağlanır. Bu hizmetler arasında polis, itfaiye ve/veya ambulans hizmetleri ve/veya yerel acil yardım hattı yer alabilir.

İşverene özel çalışma izni: Şunları belirten bir çalışma izni türü: Bir kişinin çalışabileceği işverenin adı, bir kişinin ne kadar süre çalışabileceği ve bir kişinin çalışabileceği yer (varsa). Bu tür çalışma iznine sahip bir kişi, ancak işveren için belirtilen süre kadar ve varsa izinde gösterilen yerde çalışabilir.

İkinci dil olarak İngilizce (ESL)
İlgili terimler: Yetişkinler için İngilizce dil hizmetleri, İngilizce dil eğitimiEk dil programı olarak İngilizce
Ana dili İngilizce olmayanlara İngilizce öğretmek için kullanılan bir program. ESL genellikle İngilizcenin baskın dil olduğu bir ortamda öğretilir. Gelişmiş dil eğitimi (ELT) Yeni başlayan yetişkinlere İngilizce veya Fransızca olarak ileri, mesleğe özel dil eğitimi sağlayan bir program. ELT ayrıca yeni gelenlerin iş bulmasına yardımcı olmak için mentorluk, işe yerleştirme ve diğer yolları kullanır.

Girişimci: Kanada'ya kabul edilen ve iş tecrübesi olan ve yasal olarak en az 300,000 C$'lık net değeri olan bir göçmen. Bir girişimci olarak daimi ikamet statüsünü korumanın bir koşulu olarak, kişi ayrıca şunları kabul eder: nitelikli bir Kanada işletmesinde öz sermayenin en az üçte birini kontrol etmek, işi aktif olarak yönetmek ve bir Kanadalı için en az bir tam zamanlı iş yaratmak vatandaş veya daimi ikamet.

Aşırı talep: Bir kişinin mevcut tıbbi durumu, muhtemelen: tedavi edilmesi ortalama bir Kanadalıya bakmanın maliyetinden daha pahalıya mal olacak veya Kanada vatandaşlarına veya daimi oturma iznine sahip kişilere zamanında verilen hizmetleri engelleyebilecek sağlık veya sosyal hizmetler talep ettiğinde.
Aşırı talebin yasal tanımına bakın.

Hariç tutma sırası: Bir Kanada Sınır Hizmeti Ajansı (CBSA) görevlisi veya Göçmenlik ve Mülteci Kurulu (IRB) tarafından verilen sınır dışı etme emri. Genellikle, bir dışlama kararı nedeniyle ihraç edilen bir kişi, yazılı izin olmadan bir yıl boyunca Kanada'ya dönemez. Yanlış beyan nedeniyle dışlama kararı verilen kişiler, yazılı izin olmaksızın beş yıl süreyle geri dönemezler.
CBSA web sitesinde Kaldırma işlemlerine bakın

Ekspres Giriş: Bu göçmenlik programlarına başvuruları yönetmek için bir elektronik sistem: Federal Nitelikli İşçi Programı, Federal Nitelikli Ticaret Programı, Kanada Deneyim Sınıfı veya eyalet adayı programının bir kısmı.

Kolaylaştırıcı: Kolaylaştırıcı, aşağıdaki özelliklere sahip bir finans kuruluşudur: IRCC tarafından onaylanmış; Kanada Mevduat Sigorta Kurumu'nun (CDIC) bir üyesidir; göçmen yatırımcıların yatırımlarını yapmalarına ve geri almalarına yardımcı olur.

Aile kitapçığı: Bir ailenin üyeleri hakkında bilgi içeren yasal bir medeni belge. Diğer aile üyeleriyle olan ilişkinizi kanıtlamak için kullanılabilir. Birçok Avrupa ve Asya ülkesinde kullanılmaktadır.
Bir aile kitapçığı için diğer isimler şunları içerir: aile kaydı, Livret de famille (Fransa) Livrete de familia, (Portekiz) Libretto internazionale di famiglia (İtalya), Koseki (Japonya), Hukou (Çin Halk Cumhuriyeti).

Aile Sınıfı: Bir Kanada vatandaşı veya daimi ikametgah sahibi tarafından Kanada'ya gelmek için sponsorluk yapılan tüm aile üyelerini içeren bir göçmenlik kategorisi.

Aile üyeleri: IRCC'ye yapılan bir başvuru bağlamında başvuranın en yakın akrabaları. Eş veya nikahsız eş, bağımlı çocuklar ve onların bağımlı çocukları olarak tanımlanır.

Federal vasıflı işçi: Eğitim, iş deneyimi, İngilizce ve/veya Fransızca bilgisi ve insanların Kanada işgücü piyasasında başarılı olmalarına yardımcı olduğu gösterilen diğer kriterlere göre daimi ikametgah olarak seçilen bir göçmen. Eşler ve çocuklar uygulamaya dahildir. Quebec, kendi vasıflı işçilerini Quebec vasıflı işçi Sınıfı (QSW) altında seçer.

Finansal destek: Mali destek, sponsorunuzun yemek, yaşam giderleri vb. için ödeme yapmanıza yardımcı olacak para sağladığı anlamına gelir.

Yabancı Kimlik Tanıma (FCR): Yabancı kimlik tanıma, başka bir ülkede edinilen eğitim ve iş deneyiminin Kanadalı profesyoneller için belirlenen standartlara eşit olduğunu doğrulama sürecidir. Düzenlenmiş meslekler için kimlik bilgilerinin tanınması, esas olarak mevzuatta düzenleyici kurumlara devredilen bir il sorumluluğudur.

Yabancı uyruklu: Kanada vatandaşı olmayan veya daimi ikametgah sahibi olmayan bir kişi. Yabancı uyruklunun yasal tanımına bakın.

Yabancı öğrenci
İlgili terim: Uluslararası öğrenci
Yasal olarak Kanada'da geçici olarak eğitim alma yetkisi olan geçici bir ikamet. Birkaç istisna dışında, altı aydan fazla sürecek bir eğitim kursu alıyorlarsa, yabancı öğrenciler çalışma izni almak zorundadır.
Öğrencinin yasal tanımına bakın.

Yabancı işçi: Kanada'da yasal olarak geçici olarak çalışmasına izin verilen geçici bir ikamet.

Fransızca konuşan

İlgili terim: Fransızca konuşan kişi
Fransızca'nın Kanada'da ilk resmi kullanım dili olduğu kişi.

İkinci dil olarak Fransızca (FSL): Ana dili İngilizce olmayanlara Fransızca öğretmek için kullanılan bir program. FSL genellikle Fransızcanın baskın dil olduğu bir ortamda öğretilir.

Tam zamanlı eşdeğer çalışmalar: Tam zamanlı bir eğitim programına eşdeğer olan yarı zamanlı veya hızlandırılmış olarak tamamlanan eğitim. Tam zamanlı iş eşdeğeri Yılda 1,560 saat ücretli çalışma olarak tanımlanır.

Tam zamanlı çalışma
İlgili terim: Tam zamanlı öğrenci
Öğrencinin çalışmalarının bir parçası olan işyerindeki herhangi bir eğitim dönemi de dahil olmak üzere, akademik yıl boyunca haftada en az (15 saat) eğitim içeren çalışma programı. Öğrenciler okullarına tam zamanlı gereksinimlerin ne olduğunu sormalıdır.

Tam zamanlı eğitim durumu: Tam zamanlı eğitim durumu, eğitim kurumunuz (okul) tarafından belirlenir. Genellikle haftalık ders saati sayısına dayanır.

Tam zamanlı iş: Ücretlerinin ödendiği ve/veya komisyonun kazanıldığı haftada en az 30 saat.

Hizmet Ticaretine İlişkin Genel Anlaşma (GATS)
İlgili terim: Uluslararası anlaşma
Bazı yabancı iş adamlarına Kanada'ya daha kolay erişim sağlamanın temelini oluşturan uluslararası bir anlaşma. Anlaşmaya Dünya Ticaret Örgütü üyesi birçok ülke imza attı.
Üç tür iş insanı kapsanmaktadır: iş ziyaretçileri, profesyoneller ve bir şirkette Kanada'da çalışmak üzere transfer edilen çalışanlar.

Lakaplar): Belirli bir ad(lar), bir kişiye doğumda verilen ve o kişiye en çok atıfta bulunulan ad(lar)dır. Bir kişinin verilen ad(lar)ı, ilk adını ve göbek adını içerir. Örneğin: Bir kişinin adı Mark Paul Jenkins ise, verilen adlar Mark Paul'dur. Bir kişinin bir veya daha fazla adı olabilir.

Devlet destekli mülteci: Kanada dışında bulunan ve bir Sözleşme mültecisi olduğu belirlenen ve Kanada'ya geldikten sonra bir yıla kadar Kanada Hükümeti veya Quebec Eyaletinden mali ve diğer destek alan bir kişi.
GAR'lar, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve diğer sevk kuruluşları tarafından yönlendirilen başvuru sahiplerinden seçilir. Vatandaşlık verilmesi Bkz. Vatandaşlığa kabul.

Beş kişilik grup: Bir mülteciye sponsor olmak için birlikte çalışmayı kabul eden, her biri en az 18 yaşında olan beş veya daha fazla Kanada vatandaşı veya daimi oturma izni olan bir grup.

Garantör: Garantör, kimliğinizi ve sağladığınız bilgileri teyit edebilen kişidir. Sizi en az iki (2) yıldır tanıyan bir kefiliniz yoksa, Kefil Yerine Kanuni Beyanname doldurmanız gerekir.

Sağlık kartı: Bir kişinin bir Kanada eyaleti veya bölgesinde halk sağlığı hizmeti almasına izin veren bir belge. Yeni gelenler, Kanada'ya geldiklerinde sağlık kartı başvurusunda bulunabilirler.

Sağlık Sigortası: Doktorlar, hastaneler ve belirli doktor olmayan pratisyenler tarafından sağlanan temel sağlık hizmetleri için ödeme yapan bir Kanada eyalet veya bölgesel hükümet programı. Yeni gelenler, kapsam ve sağlık kartı almak için il veya bölgesel sağlık sigortası planlarına başvurmalıdır.
Sağlık kartına bakın. Sağlık kartının yasal tanımına bakın.

Yüksek komisyon
İlgili terim: Misyon
Kanada Hükümeti ofisi, büyükelçilikle aynıdır, ancak bir Commonwealth ülkesinin başkentinde bulunur. Örnek: Londra'daki Birleşik Krallık'a Kanada Yüksek Komisyonu
Bakınız Büyükelçilik, Vize ofisi, Konsolosluk.

İnsani ve şefkatli uygulama (H & C): Normalde Kanada'da kalıcı oturma izni almaya uygun olmayan kişiler, insani ve merhametli (H & C) gerekçelerle başvuruda bulunabilirler. (H & C) gerekçeleri istisnai durumlara sahip kişiler için geçerlidir. İncelenen faktörler şunları içerir: kişinin Kanada'da ne kadar yerleşik olduğu, Kanada ile genel aile bağları, ilgili çocukların yüksek menfaatleri ve başvurucunun talebi kabul edilmezse ve Kanada'yı terk etmesi durumunda karşılaşacağı zorluk derecesi daimi ikamet başvurusunda bulunmak için. (H & C) karar vericiler, Kanada'daki bir mülteci koruma talebinde veya sınır dışı edilme öncesi risk değerlendirmesinde (PRRA) incelenen risk faktörlerine bakmayacaktır. Bir (H & C) başvurusunun kapsamı dışında kalan bu faktörler arasında zulüm, işkence tehlikesi veya hayati tehlike veya zalimane ve olağandışı muamele veya ceza riski yer alır.

Kimlik kartı: Birinin kim olduğunu kanıtlamak için kullanılan bir kart. Bir hükümet veya Birleşmiş Milletler gibi tanınmış bir uluslararası kuruluş tarafından verilebilir.

Göçmenlik belgesi: IRCC veya Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) ofisi, Vaka İşlem Merkezi (CPC) veya Kanada dışındaki Kanada vize ofisi tarafından verilen, örneğin aşağıdakilerden biri gibi resmi bir belge: Göçmen vizesi ve iniş kaydı (IMM 1000), daimi ikamet (IMM 5292), Daimi ikamet kartı, ziyaretçi kaydı, çalışma izni, öğrenim izni veya geçici oturma izni.
Göçmenlik memuru: Kimlerin Kanada'ya girip kalabileceğine karar vermekten sorumlu bir memur. Genellikle Giriş Limanlarında (havaalanları, kara sınır geçişleri) veya Kanada'daki ofislerimizden birinde çalışırlar. Başvuruların doğru olduğundan emin olmak için belgeleri kontrol edebilir ve başvuru sahipleriyle görüşebilirler.

Göçmenlik durumu: Vatandaş olmayan birinin bir ülkedeki konumu—örneğin, daimi ikamet veya ziyaretçi. Zımni statü Bkz. Sürdürülen statü İyi durumda: Lisanslı ve sigortalı, yasal süreçte size yardımcı olmaya yetkili ve öğrenme, yeterlilik ve profesyonel davranış standartlarını karşılayan bir temsilciye atıfta bulunur.

Süreçte: IRCC'ye gönderilen bir başvuru açıldığında, eksiksiz olup olmadığı kontrol edildiğinde ve bir çalışan onu işlemeye başladığında (bilgisayar sistemine girin, vb.).

uygun görülmeme
İlgili terim: Kabul edilemez kişi
Bir kişinin Kanada'ya girmesine veya Kanada'da kalmasına izin verilmediğinde. Sebepler arasında güvenlik endişeleri, cezai suçlar, insan hakları ihlalleri, sağlık veya mali nedenler ve Kanada'nın göçmenlik yasalarına uyulmaması sayılabilir. Kabul edilemezlik hakkında daha fazla bilgi edinin.

Belirsiz iş teklifi: Kalıcı, tam zamanlı bir iş teklifi.

talimat kılavuzu: Talimat kılavuzları, aşağıdakileri sağlayan belgelerdir: bir kişinin bir başvuruyu IRCC'ye göndermeden önce bilmesi gereken bilgiler ve formları ve gerekli destekleyici belgeleri doldurmada yardımcı olur. Bu kılavuzlar IRCC web sitesinde yayınlanmıştır.

ülkeler arası evlat edinme
İlgili terim: Uluslararası evlat edinme
Başka bir ülkede ikamet eden bir çocuğun, hem gönderen hem de ev sahibi ülkelerin yasalarına uygun olarak yasal olarak evlat edinilmesi.

Uluslararası Deneyim Kanada (IEC)
İlgili terimler: Uluslararası gençlik programı, Tatilde Çalışma Programı
18 ila 35 yaşları arasındaki Kanadalıların genellikle bir seferde bir yıla kadar başka ülkelerde yaşamasına ve çalışmasına izin veren bir gençlik değişim programı. Programın karşılıklılığı, aynı ülkelerden gençlerin bir yıla kadar Kanada'da yaşamasına ve çalışmasına izin verir.

Uluslararası tıp mezunu: Kanada'da (Kanada Tıp Okulları Akreditasyon Komitesi tarafından) veya ABD'de (Tıp Eğitimi İrtibat Komitesi tarafından) akredite edilmemiş bir tıp fakültesinden mezun olan bir kişi. Bu terim, Amerikan Osteopatik Derneği tarafından akredite edilmiş bir ABD osteopatik tıp okulu mezunlarını içerir.

Uluslararası Hareketlilik Programı: Bu program, işverenlerin İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) olmadan yabancı işçileri işe almasına veya getirmesine olanak tanır. Bazı işçiler LMIA sürecinden muaftır. Bu, Kanadalılar için ortak faydalar ve Kanada için diğer avantajlar olduğunda geçerlidir. Bu kişiler şunları içerebilir: Kanada'da bir okuldan mezun olan uluslararası öğrenciler, Kanada'da geçici olarak serbest ticaret anlaşmaları kapsamında çalışan kişiler, örneğin Uluslararası Deneyim Kanada'da yer alan NAFTA'lılar gibi, Kanada'ya yerleşen bazı daimi ikamet başvuru sahipleri, başvuruları sonuçlandırılırken ve yüksek derecede eşleri - vasıflı yabancı işçiler.
Bkz. İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA)

Uluslararası öğrenci Bkz. Yabancı öğrenci.

Staj: Ücretli veya ücretsiz olabilen denetimli çalışma veya okulla ilgili eğitim. Staj pozisyonları bazı işletmelerde, devlet dairelerinde ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarda bulunabilir. Stajlar, yeni gelenlerin Kanada iş deneyimi kazanmasına yardımcı olabilir.

şirket içi devir
İlgili terimler: Hizmet Ticaretine İlişkin Genel Anlaşma, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması
Bir şirkette geçici olarak Kanada'da çalışmak üzere transfer edilen nitelikli bir çalışan. Yatırımcı Kanada'ya kabul edilen ve iş tecrübesi olan, yasal olarak en az 1,600,000 C$ net değere sahip olan ve 800,000 C$ yatırım yapmış olan bir göçmeni tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Başvuru daveti: Bir adayın profili, International Experience Canada veya Express Entry havuzundan çekildiğinde. Daha sonra çevrimiçi bir başvuru doldurmak ve göndermek için sınırlı bir zamanları vardır.

Davet turu: Bir havuzdan adayları başvurmaya davet ettiğimiz bir süreç: International Experience Canada aracılığıyla çalışma izni veya Express Entry aracılığıyla daimi ikamet. Bu turları düzenli olarak yapıyoruz.
Ayrıca bakınız: Başvuru daveti, havuz

IRCC ofisi: Kanada'da göçmenlik, vatandaşlık ve yerleşim programlarını destekleyen bir ofis. Bu terim, giriş limanlarını veya vaka işleme merkezlerini içermez.

İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA): İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA), Kanada'daki bir işverenin genellikle yabancı bir işçiyi işe almadan önce alması gereken bir belgedir. Olumlu bir LMIA, işi doldurmak için yabancı bir işçiye ihtiyaç olduğunu ve hiçbir Kanadalı işçinin işi yapamayacağını gösterecektir. Pozitif bir LMIA'ya bazen Onay mektubu denir. Bir LMIA'ya ihtiyacınız varsa, işvereniniz İstihdam ve Sosyal Gelişim Kanada'ya (ESDC) bir başvuru göndermelidir.

İniş
İlgili terim: Nihai belirleme için görüşme
Kanada'daki bir giriş limanında veya yerel bir IRCC ofisinde bir göçmenlik görevlisiyle yapılan ve başvuru sahibinin daimi ikametgah haline geldiği son görüşme. Bu, kişi daimi ikametgah onayını imzaladığında olur.

Dil değerlendirme: Bir kişinin İngilizce veya Fransızca okuma, yazma, dinleme ve/veya konuşma becerilerinin değerlendirilmesi. Bu, başvurunuz için dil gereksinimini karşılayıp karşılamadığınızı görmek için yapılır.

Dil gereksinimi
İlgili terimler: Yeterli Dil
Bazı başvuru türleri, belirli bir düzeyde İngilizce veya Fransızca bilgisine sahip olmanızı gerektirir. Gerekli dil becerisi düzeyi, sunulan başvurunun türüne göre farklılık gösterir.

Kanada'ya Yeni Gelenler için Dil Eğitimi (LINC): Kanada'ya yeni gelen yetişkinler için ücretsiz İngilizce dil eğitim programları. Federal hükümet tarafından finanse edilirler ve yeni gelenlere hizmet sağlayan okul kurulları, kolejler ve yerel kuruluşlar tarafından verilir.

Doğumda yasal ebeveyn: Bir çocuğun orijinal doğum belgesinde veya doğum kaydında listelenen biyolojik veya biyolojik olmayan ebeveyn. Bu, yasal vasi olarak doğduktan sonra çocuğu evlat edinen ebeveynleri içermez

Tanıtım mektubu: Vize gerektirmeyen bir ülkeden (Süper Vize programı) öğrenim izni veya çalışma izni veya ebeveyn veya büyükanne ve büyükbaba için uzun süreli kalış için vize ofisinden gönderilen belge. Başvuru sahipleri mektubu Kanada'ya geldiklerinde sunmalıdır.

Davet mektubu: Ziyaret etmek isteyen bir arkadaş veya aile üyesi adına Kanada'daki bir kişiden gelen bir mektup. Bu, ziyaretçinin Kanada'ya seyahat etmek ve Kanada'ya girmek için vizenin gerekli olduğu bir ülkeden olması durumunda yardımcı olabilir. Mektup, ziyaretçiye nasıl yardım etmeyi planladıklarını ve daha uzun bir ziyaret sırasında kişiyi desteklemek için maddi imkanlarının olup olmadığını açıklamalıdır.

Delegelere davet mektubu: Etkinlik organizatörlerinin Kanada'ya gelmek için vize başvurusu yaptıklarında delegelere vermeleri gereken bir mektup. Mektup, kurulacak etkinlikle ilgili bilgileri içermelidir: delegenin Kanada'ya seyahat amacı ve Kanada'da bir kez planlanması. Mektup ayrıca, delegelere uçak bileti ve konaklama gibi mali yardım sağlanıp sağlanmadığını da belirtmelidir.

Destek mektubu: Belirlenen melek yatırımcı grubu veya risk sermayesi fonu tarafından başvuru sahibine bir destek mektubu verilir. İş fikrinizi destekleyeceklerinin kanıtıdır.

Eğitim seviyesi: Puanların verildiği Federal Nitelikli İşçi Programı kapsamında bir seçim faktörü. Alınan sertifika, diploma veya derece ve eğitim yılı sayısına dayanmaktadır.

Eğitim seviyesi: Kanada'da yabancı öğrenciler için beş eğitim seviyesi vardır. Bunlar: Üniversiteler: Lisans (lisans) yüksek lisans (yüksek lisans) ve yüksek lisans (doktora, doktora sonrası) düzeylerinde derece veren programlar sunar ve ayrıca çeşitli akademik disiplinlerde sertifika veya diploma sağlayan programlar da sunabilir. Kolejler: Diplomalar veya sertifikalarla sonuçlanan akademik veya profesyonel eğitim programları sunun (genellikle üniversiteye gitmeden önce zorunlu olan Quebec'teki CEGEP'leri içerir).
Ticaret: Kanada'da mesleki ticaret ve/veya teknik programlar (mesleki kurumlar veya özel kariyer kolejleri gibi) sunan üniversite dışı eğitim kurumları.
Diğer lise sonrası: Üniversite, kolej veya ticaret okulunda yapılmayan lise sonrası çalışmalar. Bu, dil kurumlarında ve özel kurumlarda ve üniversite yeterlilik programlarında yapılan çalışmaları içerir. Orta veya daha az: Kanada'daki ilk ve orta dereceli okulları içerir. Diğer: Yukarıdaki çalışma düzeylerinden herhangi birinde sınıflandırılamayan çalışmalar.

Canlı bakıcı
İlgili terim: Dadı
Özel evlerde gözetimsiz olarak çocuklara, yaşlılara veya engellilere bakım sağlamaya yetkin bir kişi. Yatılı bakıcı, Kanada'da çalışırken işverenlerinin özel evinde yaşamak zorundadır.

Yerel IRCC ofisi
İlgili terim: Yerel ofis
Kanada'da bir IRCC hizmet yeri. Bu terim, giriş limanlarını veya CPC'leri içermez.

Kilitli: İşlemin ne kadar sürdüğüne bakılmaksızın, bilgileri zaman içinde değişmeyecek şekilde dondurmak. Örneğin, başvurunuz alındığında çocuğunuzun yaşını kilitliyoruz. Buna kilitleme tarihi denir. Kilitlenme tarihleri, göçmenlik programınıza veya kategorinize göre değişir. Çocuğunuzun başvurusunu işleme koyarken, çocuğunuzun bakmakla yükümlü olunan kişi olup olmadığını görmek için kilitlenme tarihindeki yaşı kullanırız.
Göçmenlik veya kategoriye göre kilitlenme tarihlerine bakın.

Düşük gelir kesintisi (LICO)
İlgili terim: Asgari gerekli gelir
Bir ailenin ihtiyaçlar için diğer ailelere göre daha yüksek bir yüzde harcadığı Kanada Hükümeti tarafından belirlenen gelir seviyeleri. Bir aile üyesine Kanada'ya göç etmesi için sponsorluk yapmak veya uzun süreli bir konaklama için ebeveynleri veya büyükanne ve büyükbabaları ağırlamak için bir ailenin sınırın üzerinde olması gerekir.

Sürdürülen durum (bir başvuru işlenirken): Bu, biz onların başvurularını işleme koyarken geçici sakinlerin Kanada'da kalmalarına izin veren yasal bir statü uzantısıdır. Uygun olmak için, geçici ikamet eden kişinin süresi dolmadan statülerini uzatmak için başvurması gerekir. Bu eskiden "zımni durum" olarak bilinirdi. Başvurunuzun işleme koyulmasını beklerken ne yapmanıza izin verildiğini öğrenin Çalışma izninizin koşullarını uzatır veya değiştirirseniz, çalışma izninizin koşullarını uzatır veya değiştirirseniz, ziyaretçi olarak kalış sürenizi uzatın

Evli: Evli, iki kişinin onları yasal olarak birbirine bağlayan bir tören yapmış olması anlamına gelir. Bu evlilik, yapıldığı ülkenin yasalarına ve Kanada yasalarına göre tanınmalıdır.

Tıbbi muayene
İlgili terimler: Tıbbi muayene, Göçmenlik tıbbi muayenesi
IRCC tarafından atanan bir tıp doktoru tarafından gerçekleştirilen ve tüm göçmenlerin ve bazı ziyaretçilerin Kanada'ya girmelerine izin verilmeden önce geçmesi gereken bir fizik muayene (yaşa bağlı olarak laboratuvar/radyoloji testleri de içerebilir). Başvuru sahibi sağlıklı olmalı ve Kanadalılar için tehlike oluşturacak veya Kanada'da tedavi edilmesi çok pahalı olacak herhangi bir koşul veya hastalığa sahip olmamalıdır. Bkz. Geçmiş kontrolü, Polis sertifikası.

tıbbi kabul edilemezlik: Bir kişinin sağlıkla ilgili nedenlerle Kanada'ya girmesine izin verilmediğinde. Örneğin, kişi: halk sağlığı için tehlike oluşturabilir, kamu güvenliği için tehlike oluşturabilir veya sağlık veya sosyal hizmetlere aşırı talepte bulunabilir.

Kongre Üyesi Yurtdışı Mülteciler Sınıfı
İlgili terim: Sözleşme mültecisi
Kanada dışındaki bir vize memuru tarafından Konvansiyon mültecisi olduğu belirlenen bir kişi.

İltica Sınıfının Ülke Üyesi: Kendi ülkesinin veya normalde yaşadığı ülkenin dışında bulunan ve iç savaş, silahlı çatışma veya büyük bir insan hakları ihlalinden ciddi şekilde etkilenen kişi.

Orta okul
İlgili terimler: İlkokul, Devlet okulu, Ortaokul
İlkokul ve lise arasında 7. ve 8. sınıflar için eğitim programları sunan bir kurum.

Asgari gerekli gelir
İlgili terim: Düşük gelir kesintisi
Bir ailenin Kanada'ya göç etmesi için bir aile üyesine sponsor olmak veya uzun süreli kalış için ebeveynleri veya büyükanne ve büyükbabaları ağırlamak için kazanması gereken gelir miktarı. Küçük çocuk Küçük çocuk, Alberta, Manitoba, Ontario, Prince Edward Adası, Quebec ve Saskatchewan eyaletlerinde 18 yaşının altında olan bir çocuktur. Diğer tüm illerde ise 19 yaştır.

Yanlış beyan: Bir kişi yanlış beyanda bulunduğunda, yanlış bilgi verdiğinde, yanlış veya değiştirilmiş belgeler sunduğunda veya IRCC'ye başvurusuyla ilgili bilgileri sakladığı zaman. Bu bir suçtur. Belgeler şunları içerebilir: Pasaportlar ve seyahat belgeleri; Vizeler; Diplomalar, dereceler ve çıraklık veya ticaret belgeleri; Doğum, evlilik, nihai boşanma, iptal, ayrılık veya ölüm belgeleri; Polis sertifikaları. Bir başvuruda veya bir IRCC görevlisiyle yapılan röportajda yalan söylemek, Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası ve Vatandaşlık Yasası uyarınca da suçtur.
Yanlış beyan, bir kişiye 5 yıl süreyle Kanada vatandaşlığı verilmesini engeller. Bir kişinin vatandaş olduktan sonra yanlış beyanda bulunduğu tespit edilirse, vatandaşlığın iptali ile sonuçlanabilir ve bu kişinin tekrar vatandaşlık alabilmesi için on yıl beklemesi gerekir.

Çoklu giriş vizesi
İlgili terimler: Turist vizesi, Ziyaretçi vizesi
Bir kişinin belirli bir süre içinde birden fazla kez Kanada'yı terk etmesine ve yeniden girmesine izin veren bir vize.
Bkz. Geçici İkamet Vizesi.

Ulusal Mesleki Sınıflandırma (NOC): Ulusal Meslek Sınıflandırması (NOC), Kanada işgücü piyasasındaki tüm mesleklerin bir listesidir. Her işi beceri türüne ve beceri düzeyine göre tanımlar. NOC, iş istatistiklerini toplamak ve düzenlemek ve işgücü piyasası bilgilerini sağlamak için kullanılır. Ayrıca belirli göçmenlik gereksinimleri için bir temel olarak kullanılır. Ana dil Ana diliniz, size çocukken öğretilen ve büyürken evinizde konuşulan orijinal dildir. Ana diliniz veya ana diliniz olarak da bilinir.

yurttaşlığa kabul
İlgili terim: Vatandaşlığın verilmesi
Kanada vatandaşı olmayan bir kişinin Kanada vatandaşı olabileceği resmi süreç. Kişi genellikle önce daimi ikametgah olmalıdır.

Refakatçi olmayan aile üyeleri
İlgili terim: Refakatsiz bağımlı
Asıl başvuru sahibine bağımlı olan ancak Kanada'ya göç etmeyen aile üyeleri. Bunlar, bir eş veya nikahsız eş, bağımlı çocuklar ve bağımlı bir çocuğun çocuklarını içerir. Bu kişiler, asıl başvuru sahibinin daimi ikamet başvurusunda listelenmelidir. Daha sonraki bir tarihte sponsorluk için uygun kalabilmeleri için tıbbi muayeneden geçmeleri gerekir.

Düzenlenmemiş meslek: Ruhsat, sertifika veya tescile ihtiyaç duymadan çalışabileceğiniz bir meslek veya ticaret. Kanada'daki işlerin %80'i düzenlemeye tabi değildir.

Mevsimlik olmayan işler: Yıl boyunca tutarlı ve düzenli olarak planlanmış ücretli istihdam. Çalışma dışı dönemlerde ücretin durmadığı çalışma programlarını içerir. İşçinin yılın herhangi bir döneminde istihdam sigortası aldığı işsizlik dönemleri olan çalışmaları içermez.

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA)
İlgili terim: Şirket içi devralan
Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika arasında bir anlaşma. Bunun altında, her ülkenin vatandaşları iş için diğerine daha kolay girebilir. NAFTA dört tür iş insanı için geçerlidir: iş ziyaretçileri, profesyoneller, bir şirket içinde Kanada'da çalışmak üzere transfer edilen kişiler ve tüccarlar ve yatırımcılar.

Vatandaşlık yemini: Bir kişinin: Kraliçeye sadık kalacağına, Kanada yasalarına ve geleneklerine uyacağına ve Kanada vatandaşının görevlerini yerine getireceğine dair bir beyan. Vatandaş olabilmek için 14 yaş ve üzeri kişilerin yemin etmesi gerekiyor. Yemin etmek, Kanada vatandaşlığı için son şart.
Bkz. Vatandaşlık töreni, Vatandaşlık yargıcı.

Suç
İlgili terim: Suç
Bir suç, Kanada'da meydana gelip gelmediğine bakılmaksızın, bir Kanada yasa veya yasasının ihlalidir. İzinsiz girmekten veya mülke zarar vermekten göçmenlik dolandırıcılığına veya şiddet suçlarına kadar her şeyi içerebilir.
İki ana tip vardır:
• Özet suçlar — Bunlar daha az ciddidir. Özet suç için maksimum ceza genellikle 5,000 $ para cezası ve/veya altı ay hapistir.
• Suçlanabilir suçlar — Bunlar daha ciddidir ve 5,000 dolardan fazla hırsızlık, içeri girip girme, ağırlaştırılmış cinsel saldırı ve cinayeti içerir. Azami cezalar değişkendir ve ömür boyu hapis cezasını içerir. Bazılarının asgari cezaları vardır.

Bir yıllık pencere provizyonu: Bu, Kanada'ya yerleşen mültecilerin hala denizaşırı ülkelerde bulunan yakın aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmelerini sağlar. Birinci dereceden aile üyeleri, eşler, nikahsız ortaklar ve bakmakla yükümlü olunan çocuklardır. Bu hükme hak kazanabilmek için, yeniden yerleştirilen mültecinin Kanada'ya varmasından itibaren bir yıl içinde başvuruda bulunulması gerekir.

Açık çalışma izni: Bir işveren dışında, bir kişinin Kanada'daki herhangi bir işveren için çalışmasına izin veren bir tür çalışma izni: koşullara uymayan veya düzenli olarak striptiz sunan işverenler listesinde uygun olmayan olarak listelenenler , erotik dans, eskort hizmetleri veya erotik masajlar.

Orijinal: Bir belgenin gerçek kağıt versiyonu, fotokopisi veya elektronik kopyası değil.

Panel doktoru: IRCC tarafından göçmenlik tıbbi muayenelerini yapmak üzere atanan bir tıp doktoru.

Geçer not (vasıflı işçi): Bir başvuru sahibinin puan tablosuna sahip programlara seçilmeye hak kazanabilmesi için alması gereken minimum puan sayısı. Geçme işareti programa bağlı olarak farklıdır.

Pasaport: Elinde bulunan kişiyi tanımlayan ve vatandaşlığını gösteren resmi bir seyahat belgesi. Pasaport, sahibine onu veren ülkeye gitme ve geri dönme hakkı verir. Pasaport, tüm ülkelerin kabul ettiği tek güvenilir seyahat belgesidir.

Daimi ikamet
İlgili terimler: Toprak sahibi göçmen, PR
Kanada'ya yasal olarak göç etmiş ancak henüz Kanada vatandaşı olmayan bir kişi. Daha ayrıntılı bir tanım için.
daimi ikametgahın yasal tanımına bakın.

Daimi ikamet kartı
İlgili terimler: Akçaağaç yaprağı kartı, PR kartı
Kanada'daki statülerini doğrulamak için tüm yeni daimi sakinlere (ve istendiğinde mevcut daimi sakinlere) verilen cüzdan boyutunda plastik bir belge. Kart, kimlik bilgilerini ve verildiği kişinin imzasını içerir.

Daimi ikamet durumu: Kanada'ya yasal olarak göç etmiş ancak henüz Kanada vatandaşı olmayan bir kişinin konumu.

Daimi ikamet vizesi: Yurtdışındaki bir IRCC vize ofisi tarafından bir yabancı uyrukluya verilen bir belge. Bu kişinin daimi ikametgah olmak için Kanada'ya seyahat etmesine izin verir.

Kişisel net değer
İlgili terimler: Net değer, Net varlıklar
Bir başvuru sahibinin ve eşinin veya nikahsız ortağının tüm varlıklarının adil piyasa değeri, eksi tüm yükümlülüklerinin adil piyasa değeri. Genellikle bu rakam mücevher ve otomobil gibi kişisel varlıkları içermez.

Fiziksel mevcudiyet şartı (vatandaşlık): 11 Ekim 2017 tarihinde veya sonrasında başvuran adaylar için, Kanada vatandaşlığı almaya hak kazanabilmek için daimi ikamet eden kişinin Kanada'da fiziksel olarak bulunması gereken süredir. 5(1) alt bölümü uyarınca başvuran adaylar, başvuru tarihinden hemen önceki beş yıl içinde en az 1,095 gün boyunca Kanada'da fiziksel olarak bulunmalıdır.
Buna, daimi ikamet (PR), geçici ikamet (Kanada'da kalmasına yasal olarak yetkili), korunan kişi olarak zaman dahildir.
Bu gereklilikler, alt bölüm 18(5) uyarınca başvuran 2 yaşından küçük çocuklar için geçerli değildir. Bazı Crown görevlileri ve Crown görevlilerinin belirli aile üyeleri için istisnalar geçerlidir.

Puanlar iki şeye atıfta bulunur: federal vasıflı işçiler ve serbest meslek sahibi göçmenler için uygunluğu değerlendirmek için kullanılan puanlama sistemi. Puanlar altı faktör için kazanılır: eğitim, İngilizce ve/veya Fransızca becerileri, iş deneyimi, yaş, Kanada'da düzenlenmiş istihdam ve uyum yeteneği. Bir kişinin her kategoride kalifiye olabilmesi için minimum puana sahip olması gerekir. Express Entry adaylarını puanlamak için Kapsamlı Sıralama Sisteminde kullanılan ölçü birimi. Geçti işaretine bakın

Polis sertifikası
İlgili terimler: Polis izin belgesi, İyi hal belgesi, Adli sicil kaydı.
Bir kişinin sabıka kaydının resmi bir kopyası veya sabıka kaydı bulunmadığına dair beyanı. Polis yetkilileri veya devlet daireleri bu tür sertifikalar verir. Yetkililer, vize başvuru sahiplerinin cezai olarak kabul edilemez olup olmadığını doğrulamak için bunları kullanır. Bkz. Geçmiş kontrolü, Tıbbi muayene.

havuz: Belirli kriterleri karşılayan kişiler bir veya daha fazla aday havuzuna alınır. Bu, başvuruda bulunmaya davet edebileceğimiz bir grup insandır: Uluslararası Deneyim Kanada için çalışma izni veya Ekspres Giriş yoluyla daimi ikamet. Bakınız: Ekspres Giriş, Uluslararası Deneyim Kanada

Giriş noktası: Bir kişinin Kanada'ya girmek isteyebileceği bir yer, örneğin bir havaalanı, kara veya deniz sınırı geçişi.

Mezuniyet sonrası çalışma izni: IRCC tarafından aşağıdaki niteliklere sahip uygun yabancı öğrencilere verilen bir belge: Kanada'daki uygun bir lise sonrası kurumda onaylanmış bir eğitim programından mezun olan ve tüm dereceleri tamamladıktan sonraki 90 gün içinde IRCC'ye başvuran Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni Programına katılan veya program gereksinimleri. Hamiline eğitimlerini tamamladıktan sonra Kanada'da yasal olarak çalışmasına izin verir.

Orta öğretimden sonraki kurum
İlgili terim: Yüksek öğretim
Liseden sonra gelen yüksek öğrenim aşaması. Eğitim programları sunan bir kolej, üniversite veya teknik okul anlamına gelir. Üniversite, Kolej bakın.

Kaldırma öncesi risk değerlendirmesi (PRRA): Bir kişinin menşe ülkesine geri gönderilmesi halinde zulüm, işkence, yaşam tehlikesi veya zalimce ve olağandışı muamele veya ceza riskiyle karşı karşıya olup olmayacağını değerlendiren kapsamlı bir süreç.

Asıl başvuru sahibi: Bir aile birlikte başvurduğunda, bir üye asıl veya “asıl” başvuru sahibi olmalıdır. Örneğin, üç çocuğuyla birlikte daimi ikamet için başvuran bir anne asıl başvuru sahibi olacaktır. Ebeveynler bir başvuruya dahil edildiğinde, bakmakla yükümlü olunan çocuklar asıl başvuru sahibi olamazlar.

Önceki öğrenme değerlendirmesi ve tanıma (PLAR): Bu, Kanada genelinde okullar, kolejler, üniversiteler, işverenler ve hükümetler tarafından bir kişinin örgün eğitim ortamları dışında edindiği becerileri resmi olarak tanımak için kullanılan bir süreçtir. Bu süreç, insanların bu becerilerin değerlendirilmesini ve muhtemelen akademik krediler şeklinde tanınmasını sağlar. Önceki öğrenme değerlendirmesi ve tanıma hakkında daha fazla bilgi için.
bkz. Kanada Önceki Öğrenme Değerlendirmesi Derneği (Pan-Kanada)

Özel sponsorlu mülteci
İlgili terimler: Topluluk Sponsoru, Beşli Grup, Sponsorluk Sözleşmesi Sahibi (SAH)
Kanada dışından bir Sözleşme mültecisi veya İltica Ülkesi sınıfının üyesi olduğu belirlenen ve Kanada'ya geldikten sonra bir yıl boyunca özel bir sponsordan mali ve diğer destek alan bir kişi. Özel sponsorlar, Sponsorluk Sözleşmesi Sahipleri (SAH'ler), Beşli Gruplar veya Topluluk Sponsorlarıdır.

Şartlı serbestlik: Denetimli serbestlikteyseniz, bir suçtan veya suçtan hüküm giydiniz ve cezaevine, cezaevine, ıslahevine veya cezaevine gitmenize gerek kalmadan serbest bırakıldınız. Tipik olarak, denetimli serbestlikteki bir kişi, örneğin sokağa çıkma yasağı veya alkol almasına izin verilmemesi gibi mahkeme tarafından belirlenen belirli koşullar altında yaşamak zorundadır.

Profesyonel eğitim: Genellikle belirli bir alanda zaten profesyonel olan bir kişiye sunulan bir eğitim türü. Bu tür bir eğitim genellikle bir endüstrinin, birliğin veya mesleğin resmi standardını karşıladığı kabul edilir.

Profil: İnsanların Ekspres Giriş veya Uluslararası Deneyim Kanada'ya uygun olup olmadıklarını öğrenmek için doldurdukları çevrimiçi bir form. Uygun kişiler bir veya daha fazla aday havuzuna konur. Havuzlardan bazı adayları başvuruları doldurmaya davet ediyoruz.

yasak: Kanada'da veya Kanada dışında suç işleyen daimi ikamet edenler, belirli bir süre için Kanada vatandaşı olmaya uygun olmayabilir. Örneğin, insanlar bir yasak kapsamında kabul edilebilir ve şu durumlarda vatandaşlık alamazlar: Kanada'da hapiste, şartlı tahliyede veya denetimli serbestlikte veya Kanada dışında ceza çekiyorlarsa, Kanada'da suçlanabilir bir suçtan veya Kanada dışında bir suçtan hüküm giymişlerse vatandaşlık başvurusunda bulunmadan önceki dört yıl içinde veya Kanada'da yargılanabilir bir suç veya Kanada dışında bir suç için yargılanmakta veya temyiz başvurusunda bulunmakla suçlanıyorlar.
Yasakların tam listesi için Kanada vatandaşı olmanızı engelleyebilecek durumlara bakın.

Vatandaşlık kanıtı
İlgili terimler: Vatandaşlık kartı, Vatandaşlık statüsü, Durumun netleştirilmesi, Statü teyidi, Vatandaşlık belgesi
Kanada Hükümeti tarafından verilen ve bir kişinin Kanada vatandaşı statüsünü doğrulayan bir belge.
Kanada vatandaşlığı belgesine bakın.

Korunan kişi: Kanada dışındaki bir Kanada vize memuru tarafından Konvansiyon mültecisi veya benzer durumlarda kişi olduğu tespit edilen bir kişi, Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kurulu tarafından Konvansiyon mültecisi olduğuna karar verilen veya Kanada'da korunmaya ihtiyacı olan bir kişi veya çıkarma öncesi risk değerlendirmesi olumlu olan bir kişi (çoğu durumda). Mülteci talebinde bulunan kişiye bakın.

Korunan kişi durum belgesi: IRCC tarafından verilen ve bir kişinin Kanada'daki korunan kişi statüsünü onaylayan resmi bir belge.

Korumalı geçici ikamet: Yurtdışındaki bir Kanada vize memuru, yaşamları, özgürlükleri veya fiziksel güvenlikleri için acil bir tehditle karşı karşıya olduğunu tespit ettiği için geçici oturma izniyle Kanada'ya kabul edilen bir kişi.

İl Aday Programı: Eyaletlerin ve bölgelerin Kanada'ya göçmenlik için aday göstermelerine izin veren bir program.

İl veya bölge adayı: İl Aday Programı olan bir eyalet veya bölge hükümeti tarafından Kanada'ya göç için aday gösterilen biri. Adaylar, kendilerini aday gösteren il veya bölgeye anında ekonomik katkı sağlamak için gereken becerilere, eğitime ve iş deneyimine sahiptir.

Yeterlilik tanıma: İşverenlere, eğitim kurumlarına ve profesyonel düzenleyici kurumlara bilinçli kararlar vermede yardımcı olmak için kimlik bilgilerinin, yeterliliklerin ve iş deneyiminin değerlendirilmesini içeren bir süreç.

Nitelikler: Kimlik bilgileri, bilgi, beceri ve iş deneyiminin birleşimi.

Nitelikli Kanadalı işletme: Bir girişimcinin nitelikli bir Kanada işletmesini yönetip kontrol etmediğini belirlemek amacıyla, nitelikli bir Kanada işletmesi, girişimci tarafından kontrol edilen işletmenin yüzdesinin bir yıl içinde aşağıdaki eşiklerden en az 2'sini karşıladığı işletmedir: tam zamanlı iş eşdeğerleri ikiye eşit veya daha fazla, toplam yıllık satışlar 250,000 ABD Dolarına eşit veya daha fazla, yıl içindeki net gelir 25,000 ABD Dolarına eşit veya daha fazla ve yıl sonunda net varlıklar 125,000 ABD Dolarına eşit veya daha fazla.

Nitelikli iş: Bir girişimci veya yatırımcı adayı olarak iş deneyimi gerekliliklerini karşılamak amacıyla, nitelikli bir işletme, başvuru sahibi tarafından kontrol edilen işletmenin yüzdesinin bir yıl içinde aşağıdaki eşiklerden en az 2'sini karşılayan bir işletmedir: tam zamanlı iş eşdeğerleri veya ikiden fazla, toplam yıllık satışlar 500,000 ABD Dolarına eşit veya daha fazla, yıl içindeki net gelir 50,000 ABD Dolarına eşit veya daha fazla ve yıl sonunda net varlıklar 125,000 ABD Dolarına eşit veya daha fazla.

Yeniden onaylama töreni: Kanada vatandaşlarının vatandaşlık yeminini tekrarlayarak Kanada'ya bağlılıklarını ifade ettikleri resmi bir etkinlik.

Vatandaşlık belgesinin geri çağrılması: Bir kişinin sertifikaya hak kazanamayacağına veya Kanunun herhangi bir hükmünü ihlal ettiğine inanmak için bir neden varsa, bir kişinin sertifikasını teslim etmesinin istenebileceği süreç.

İniş Kaydı (IMM 1000): Bir kişiye Kanada'ya daimi ikametgah olarak geldiklerinde verilen resmi bir belge. Kanada, 28 Haziran 2002'de iniş kayıtlarını yayınlamayı durdurdu.
Bkz. Daimi ikamet onayı, Daimi ikamet kartı

Kayıt askıya alma: Kayıtların askıya alınması (eskiden af), bir suçtan hüküm giymiş, ancak cezasını tamamlamış ve öngörülen sayıda yıl boyunca yasalara saygılı vatandaş olduklarını kanıtlamış kişilerin sabıka kayıtlarının diğer suçlardan ayrı ve ayrı tutulmasına olanak tanır. kayıtlar.
Bkz. Cezai kabul edilemezlik, Cezai rehabilitasyon, Kabul edilen rehabilitasyon.

Mülteci ve İnsani Yeniden Yerleştirme Programı: Kanada Hükümeti'nin, Kanada'nın mülteci yerleştirme kriterlerini karşılayan yurtdışından gelen mültecilerin seçildiği ve Kanada'ya kabul edildiği program.

Mülteci talep eden: Kanada'dayken mülteci koruma statüsü başvurusunda bulunan ve Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kurulu'ndan talebiyle ilgili bir karar bekleyen bir kişi. Bkz. Korunan kişi. Mülteci bağımlısı Kanada'daki bir mültecinin, daimi ikamet başvurusu asıl başvuru sahibiyle aynı zamanda işleme alınan bir aile üyesi.

Mülteci Kanada'ya indi: Mülteci talebi kabul edildikten sonra Kanada'da daimi ikamet statüsüne başvuran ve bu statüye sahip olan daimi ikamet edenler.

Mülteci koruma durumu: Ülke içinde veya dışında bir kişinin Sözleşme mültecisi veya korunan kişi olduğu belirlendiğinde, bu kişinin Kanada'da mülteci koruma statüsüne sahip olduğu söylenir. Mülteci koruması, Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası uyarınca bir kişiye verilir.

Mülteci seyahat belgesi: Kanada'da korunan kişi statüsüne sahip kişiler için Kanada dışına seyahat etmek için kullanılacak bir belge. Buna mülteciler ve olumlu bir Geri Gönderme Öncesi Risk Değerlendirmesi almış kişiler dahildir. Kişinin vatandaşı olduğu ülke veya zulmün iddia edildiği ülke dışında herhangi bir yere seyahat etmek için kullanılabilir.

Düzenlenmiş Meslek: Kendi uygulama standartlarını belirleyen bir meslek. Düzenlemeye tabi bir meslekte çalışmak ve düzenlemeye tabi bir unvan kullanmak istiyorsanız, bir lisansa veya sertifikaya sahip olmanız veya mesleğiniz için düzenleyici kuruma kayıtlı olmanız gerekir. Bazen bir meslek, bazı illerde veya bölgelerde düzenlenirken, diğerlerinde düzenlenmemiştir. Kanada'daki işlerin %20'si düzenlemeye tabidir.

Düzenleyici kurum: Düzenlenmiş bir mesleğin standartlarını ve uygulamalarını belirleyen bir kuruluş. Her il ve bölge içinde, düzenlenmiş her meslek için bir düzenleyici kurum mevcuttur.

Rehabilitasyon: Bir kişinin cezai kabul edilemezliğin üstesinden gelebileceği bir süreç. Bkz. Kabul edilen rehabilitasyon, Ceza rehabilitasyonu.

kolaylık ilişkisi
İlgili terim: Kolaylık evlilikleri
Gerçek olmayan veya Kanada'da statü veya ayrıcalık için girilmiş bir evlilik, nikahsız ilişki, evlilik ortaklığı veya evlat edinme. Bu ilişkilerdeki insanlar aile sınıfının üyeleri değildir.

Bağıl: Başka bir kişiyle kan veya evlat edinme yoluyla akraba olan kimse. İlgili deneyim Serbest meslek sahibi olarak göçmenlik başvurusu yaparken, ilgili deneyim şu anlama gelir: başvuru tarihinden beş yıl öncesinden başvuru hakkında karar verilen güne kadar geçen süre içinde en az iki bir yıllık deneyim. Deneyim şu alanlardan birinde olmalıdır: kültürel faaliyetlerde veya atletizmde serbest meslek sahibi olmak veya dünya standartlarında kültürel faaliyetlere veya atletizme katılmak.
Çıkarma emri: Bir göçmenlik görevlisinin bir kişinin Kanada'dan ayrılmasını emrettiği zaman. Üç tür sınır dışı etme kararı vardır (ayrılma, dışlama ve sınır dışı etme) ve her birinin farklı sonuçları vardır.

Vatandaşlıktan vazgeçme
İlgili terim: Vazgeçme belgesi
Bir vatandaşın Kanada vatandaşlığından resmi olarak isteyerek vazgeçme süreci. Bir vatandaşlık hakimi, bir feragat başvurusunu onayladığında, bir feragat belgesi düzenlenir. Bkz. Vatandaşlığın yeniden başlatılması.

Temsilci: Kanada'ya göç etmek veya Kanada vatandaşlığı elde etmek isteyen birinin, onun adına IRCC ile iş yapma iznine sahip olan bir kişi. Temsilci ücretli veya ücretsiz olabilir. Birisi bir temsilci atadığında, IRCC'ye dava dosyasındaki bilgileri bu kişiyle paylaşma yetkisi de verebilir. Kanada'nın vatandaşlık ve göçmenlik yasaları, temsilcileri kapsar ve hizmetlerinin şartlarını tanımlar.
Bakınız Vatandaşlık ve Göçmenlik danışmanı, Yetkili temsilci.

İkamet şartı (vatandaşlık): 11 Haziran 2015'ten önce başvuran adaylar için, Kanada vatandaşlığı almaya hak kazanabilmek için daimi ikamet eden kişinin Kanada'da yaşaması gereken süredir. Yetişkinler, başvuru tarihinden hemen önceki dört yıl içinde en az üç yıl (1,095 gün) Kanada'da yaşamış olmalıdır. 18 yaşından küçük çocuklar için geçerli değildir.

İkamet şartı (daimi ikamet): Daimi ikamet eden bir kişinin, daimi ikamet statüsünü korumak için Kanada'da yaşaması gereken süre. Çoğu durumda, daimi oturma izni olanların Kanada'da beş yıldan en az iki yıl (730 gün) yaşaması gerekir. Bu gereksinimi karşılayan Kanada dışında zaman sayabileceğiniz zamanlar olabilir.

Statünün restorasyonu (ziyaretçi, öğrenci veya işçi olarak): Statüsünü kaybeden ziyaretçi, işçi veya öğrenci 90 gün içinde eski durumuna getirmek için başvurabilir. Hak kazanmak için: Başvuruyu, statünüzü kaybettikten sonraki 90 gün içinde göndermeniz, izin koşullarına uymanızı engelleyen gerçekleri ve koşulları açıklamanız ve izinde kalan tüm koşulları yerine getirmeniz gerekir. Durumu geri yüklemek için bir ücret vardır.

Vatandaşlığın yeniden başlatılması: Eski bir vatandaşın, başvuru tarihinden hemen önce daimi ikametgah olarak Kanada'da bir yıl ikamet ettikten sonra Kanada vatandaşlığını geri alabilmesi süreci. Önce kalıcı oturma izni almaları gerekir. Bakınız vatandaşlıktan çıkma.

Emekli: Emekli, isteyerek çalışmayı bıraktığınız anlamına gelir. Bu genellikle yaştan kaynaklanmaktadır.

vatandaşlığın iptali
İlgili terimler: Vatandaşlığın Kaybı, Vatandaşlıktan Çıkma
Bir kişinin vatandaşlığı şu nedenlerden herhangi biri nedeniyle iptal edilebilir (elden alınabilir): yanlış temsil, dolandırıcılık, bilerek bilgi gizleme. Bir kişinin vatandaşlığı iptal edilirse, tekrar vatandaşlık alabilmesi için 10 yıl beklemesi gerekir.

Daimi ikamet hakkı ücreti: Asıl başvuru sahibi (bazı istisnalar dışında) ve onlarla birlikte seyahat eden bir eş veya nikahsız eş tarafından, başvuru sahibi Kanada'da daimi mukim olmadan önce ödenen bir ücret.

Güvenli üçüncü ülke: Güvenli bir üçüncü ülke, bir bireyin mülteci koruması talebinde bulunabileceği, Kanada ve iddia edilen zulüm ülkesi dışındaki bir ülkedir. Kanada'da, Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası, bir ülkeyi güvenli üçüncü ülke olarak belirleme kriterlerini özetlemektedir.

Tatmin edici akademik durum: Tatmin edici akademik durum, bir çalışma programında belirli bir not veya not ortalaması almak veya belirli program gerekliliklerini tamamlamak anlamına gelir. Farklı çalışma programları, neyin “tatmin edici” olduğu konusunda farklı standartlara sahip olacaktır. Eğitim kurumunuza danışın.

Ortaokul
İlgili terimler: Lise, Ortaokul
İlkokulu bitirmiş öğrencilere eğitim veren bir kurum. Bu okullar genellikle 9'dan 12'ye kadar olan sınıfları içerir (ancak bazı alanlarda 7. sınıfla başlarlar). Quebec eyaletinde, orta dereceli notlar 1'den 5'e kadar olan dereceler olarak adlandırılır. İlk ve orta dereceli okullar için başvuranların başvuru formlarında belirlenmiş bir öğrenim kurumu (DLI) numarasına ihtiyaçları yoktur.

Sektör konseyi: Bir endüstri veya meslek içindeki iş, emek, eğitim ve meslek gruplarından temsilcileri bir araya getiren bir organizasyon.

Kendi işinin patronu: Bir göçmen, kendi başına çalışma konusunda ilgili deneyime sahip olduğu için Kanada'ya kabul edildi. Kişi, sanat veya atletizm alanında Kanada'da serbest meslek sahibi olmaya niyet etmeli ve bunu yapabilmelidir.

Kendi kendine yeten mülteci: Yurtdışında bir Sözleşme mültecisi olarak kabul edilen veya Kanada'da kendilerini desteklemek için yeterli mali kaynağa sahip olan Sığınma Ülkesi Sınıfının bir üyesi olarak kabul edilen bir başvuru sahibi.

Ayrılmış: Ayrılmış, iki kişinin evli olduğu ancak artık birlikte yaşamadıkları ve tekrar birlikte yaşamak istemedikleri anlamına gelir. Boşanmayı bekliyor olabilirler veya henüz boşanmaya karar vermemiş olabilirler.

Ciddi suç: Kanada içinde veya dışında bir suç işlemiş veya bu suçtan hüküm giymiş, Kanada'da en az 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış veya Kanada'da kişinin ceza aldığı bir suçtan hüküm giymiş kişiler için geçerli olan bir cezai kabul edilemezlik kategorisi altı aydan fazla. Kanada'da suçlanabilir bir suç olarak anılır.

Servis sağlayıcı kuruluş (DPT)
İlgili terimler: Göçmen yerleştirme kurumu, Göçmen hizmet sağlayıcısı, Yerleşim kurumu, Göçmenlere hizmet veren kurum, Göçmenlere hizmet veren kuruluş Yerleşim yardım kuruluşu, Göçmen yerleşim birliği
Hizmet sağlayıcı kuruluş (SPO), Kanada'ya yeni gelenlere hizmet sağlayan bir kuruluştur. Hizmet sağlayıcı kuruluşlar, yeni gelenlere Kanada'da yaşamaları ve çalışmaları için kaynak ve eğitim verebilecek programlar sunar. Programları, daire bulmak, toplu taşımaya binmek veya doktor randevusu almak gibi günlük işlerde genellikle zor zamanlar yaşayan mültecilere yardımcı olabilir. Bu kuruluşlar ayrıca mültecilerin formları doldurmalarına, daimi ikamet kartları, sağlık sigortası, sosyal sigorta numaraları vb. almalarına yardımcı olabilir. Ayrıca doktorlara tıbbi geçmiş vermek gibi özel ihtiyaçlara yardımcı olmak için sözlü tercüme ve çeviri hizmetleri de sunarlar. DPT'ler tarafından sağlanan birçok hizmet hakkında daha fazla bilgi için IRCC'nin web sitesini ziyaret edin.

Uzlaşma fonları: Bu terim iki şeyden birine atıfta bulunabilir. Ekonomik göçmenlerin Kanada'ya yerleşmek zorunda olduklarını kanıtlamaları gereken yeterli ve mevcut fonlar. Fonlar: kullanılabilir, devredilebilir ve borçlara veya diğer yükümlülüklere bağlı olmamalıdır. Bu fonlar ücretleri, yer değiştirme maliyetlerini ve yerleşim maliyetlerini karşılayacaktır. Kanada Hükümeti tarafından misafirperver ve kapsayıcı topluluklar geliştirmek veya yeni gelenlerin yeni topluluklarına yerleşmelerine yardımcı olmak için alınan önlemler için tahsis edilen fonlar.

Kardeş (erkek veya kız kardeş): Ekspres Giriş için bir kardeş, şu şekilde sizinle ilgili olan erkek veya kız kardeşiniz anlamına gelir: kan (biyolojik): erkek veya kız kardeş üvey erkek veya kız kardeş evlat edinme: evlilik yoluyla evlat edinilmiş erkek veya kız kardeş: olmayan bir üvey erkek veya üvey kız kardeşi içerir. kan veya evlat edinme yoluyla sizinle ilgili ve ebeveynleriniz evli veya ortak hukuk ilişkisi içindeyse bu hem profilinizi gönderdiğiniz tarihte hem de daimi ikamet için başvurunuzu yaptığınızda geçerlidir Kanada'da en az bir kardeşe sahip olduğunuz için puan almak için, 18 yaşında olmalılar Kanada vatandaşı veya daimi ikametgahı olmalılar Eşinizin veya sizinle birlikte Kanada'ya gelecek olan nikahsız eşinizin erkek veya kız kardeşi olabilir.

Tek girişli vize
İlgili terimler: Turist vizesi, Ziyaretçi vizesi
Bir kişinin Kanada'ya yalnızca bir kez girmesine izin veren bir vize. Bkz. Geçici ikamet vizesi.

Yetenek seviyesi: Federal Nitelikli İşçi Sınıfı ve Kanada Deneyim Sınıfı'na hak kazanabilmek için yabancı işçilerin belirli beceri seviyelerinde iş deneyimine sahip olmaları gerekir. Meslekler için beceri seviyeleri Ulusal Mesleki Sınıflandırma (NOC) sisteminden gelir. Yetkin olmak için gereken iş ve eğitim türüne göre sınıflandırılırlar.

Vasıflı işçi Federal kalifiye işçiye bakın.

sponsor: 18 yaşında veya daha büyük olan ve Aile Sınıfının bir üyesinin Kanada'da daimi ikamet etmesi için yasal olarak destekleyen bir Kanada vatandaşı veya daimi ikametgahı.

Sponsor kişi: Aile Sınıfı kapsamında daimi ikamet başvurusunda bulunan yabancı uyruklu bir kişi, Kanada'da onaylanmış bir sponsora sahiptir ve Aile Sınıfı gerekliliklerini karşılamaktadır.

Sponsorluk anlaşması: Desteklenen bir göçmen ile sponsoru arasında, her iki tarafın yükümlülüklerini ve taahhütlerini ana hatlarıyla belirten imzalanmış bir sözleşme. Anlaşma, sponsor olunan kişinin Kanada'ya göç edebilmesi için gereklidir.

Sponsorluk sözleşmesi sahibi (SAH): IRCC ile yurtdışındaki mültecilere sponsor olmak için bir anlaşma imzalayan anonim bir kuruluş. Bir SAH, topluluktaki diğer grupları kendi anlaşması kapsamında mültecilere sponsor olmaları için yetkilendirebilir. Bu gruplar "kurucu gruplar" olarak bilinir.

Sponsorluk gereksinimleri: Bir kişinin, bir aile üyesinin Kanada'ya daimi ikametgah olarak gelmesi için sponsor olması için karşılaması gereken gereksinimler.

Eşi: Yasal bir evlilik partneri. Bu terim hem karşıt hem de aynı cinsiyetten ilişkileri içerir, ancak nikahsız birliktelikleri içermez.

Başlangıç ​​vizesi: Bu program aracılığıyla, belirlenmiş bir risk sermayesi fonundan, melek yatırımcı grubundan veya iş geliştirme merkezinden taahhüt alan ve Kanada'da yeni bir iş işletmek niyetinde olan bir kişi veya gruba daimi ikamet hakkı verilir.

Çalısma izni: IRCC tarafından verilen ve yabancı uyruklu bir kişiye eğitim programı süresince Kanada'daki bir eğitim kurumunda eğitim görme yetkisi veren bir belge. Öğrenci için Kanada'da seyahatlerinin kısıtlı olup olmadığı ve ne zaman ayrılmaları gerektiği gibi koşulları belirler.

Destek Hizmetleri: Yeni gelenlerin IRCC tarafından finanse edilen yerleşim programlarına tam olarak katılmalarına yardımcı olan hizmetler. Destek hizmetleri, yerinde çocuk bakımı, ulaşım desteği, çeviri ve çeviri hizmetleri, engellilere yönelik destek ve kısa süreli kriz danışmanlığını içerebilir.

Soyadı: Soyadınız, soyadınızdır. Başvuruları doldururken soyadınızı pasaportunuzda, seyahat veya kimlik belgenizde veya başvurunuzu gönderdiğiniz vize ofisinden veya dava işleme merkezinden aldığınız mektuplarda (isim yanlış yazılmış olsa bile) göründüğü gibi yazın. Baş harfleri kullanmayın. Pasaportunuzda, seyahat veya kimlik belgenizde soyadınız yoksa, soyadı alanına tüm ad(lar)ınızı girin ve verilen ad alanını boş bırakın.

Vergilendirme yılı: Vergilendirme yılları, takvim yıllarıyla aynıdır (1 Ocak - 31 Aralık). Yetişkin vatandaşlığı almaya hak kazanmak için, başvuru tarihinden hemen önceki 3 yıl içinde tamamen veya kısmen 5 vergilendirme yılında kişisel gelir vergisi beyannamesi yükümlülüklerinizi yerine getirmiş olmanız gerekir. Örnek: 1 Haziran 2019'da yetişkin vatandaşlığı başvurusunda bulunuyorsunuz. Başvuru tarihinden hemen önceki 5 yıl içinde tamamen veya kısmen kalan vergilendirme yılları 2018, 2017, 2016, 2015 ve 2014'tür. 2019 kullanılamaz, 2019 için henüz vergi beyannamesi vermemiş olmanız gibi.

Geçici Yabancı İşçi Programı: Bu program, işverenlerin, işi yapacak Kanadalı olmadığında kısa vadeli işgücü ve beceri eksikliklerini doldurmak için yabancı işçileri işe almalarına olanak tanır. Bu program aracılığıyla işe almak için bir İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi gereklidir. Bu programın bir parçası olarak işe alınan yabancı işçilere geçici yabancı işçiler denir. Çalışma izni ancak İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi'nin işi yapacak Kanadalı bulunmadığı sonucuna vardıktan sonra alabilirler.
Bkz. İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA).

Geçici ikamet
İlgili terimler: Ziyaretçi, Turist
Kısa bir süre için yasal olarak Kanada'da bulunan bir yabancı uyruklu. Geçici sakinler arasında öğrenciler, yabancı işçiler ve turistler gibi ziyaretçiler bulunur. Geçici ikamet vizesine bakın.

Geçici ikamet belgeleri: Bir kişinin belirli bir süre için Kanada'yı ziyaret etmesine, çalışmasına veya Kanada'da eğitim görmesine izin vermek için verilen belgeler. Geçici ikamet belgelerinin bir son kullanma tarihi vardır. Geçici ikamet belgelerine örnek olarak çalışma izinleri, çalışma izinleri ve ziyaretçi kayıtları verilebilir.

Geçici oturma izni: Kanada göçmenlik yasasının gerekliliklerini karşılamayan bir kişiye Kanada'ya girmek veya geçici olarak Kanada'da kalmak için istisnai durumlarda verilebilecek bir izin.

Geçici oturma izni
İlgili terim: Turist vizesi
Bir kişinin pasaportuna geçici olarak ikamet eden (ziyaretçi, öğrenci veya işçi) olarak Kanada'ya kabul edilme şartlarını yerine getirdiğini göstermek için yurtdışındaki bir vize ofisi tarafından verilen resmi bir arka plan belgesi. Karşı folyo, yurtdışındaki misyonların vize bilgilerini yazdırdığı özel olarak tasarlanmış bir etikettir. Gayri resmi olarak ziyaretçi veya turist vizesi olarak bilinen TRV, Kanada'ya tek veya çoklu girişler için düzenlenebilir.
Bkz. Çok girişli vize, Tek girişli vize, Ziyaretçi vizesi.

Transit vize: Kanada üzerinden başka bir ülkeye seyahat eden kişilere verilen geçici oturma vizesi. Yolcunun 48 saatten daha az bir süre Kanada'da olacak olması durumunda herhangi bir ücret alınmaz. Bu vizeyi almak için seyahat edenlerin seyahat planlarının kanıtlarını ulaşım şirketlerinden veya seyahat acentelerinden sağlamaları gerekir.

Seyahat belgesi: Bir hükümet veya uluslararası bir kuruluş (Birleşmiş Milletler gibi) tarafından verilen bir kimlik belgesi. Bir kişinin fotoğrafını ve kişisel bilgilerini içerir ve o kişinin ülkeler arasında seyahat etmesine olanak tanır. Pasaport bakın.

Eğitim: Öğrenim, özel bir kurumda (okul), üniversitede veya kolejde eğitimin maliyeti veya ücretidir.

ABD pasaport kartı: ABD vatandaşlarının ABD'ye Kanada, Meksika, Karayipler veya Bermuda'dan kara sınır geçişlerinden veya deniz giriş limanlarından girmek için kullanabilecekleri cüzdan boyutunda bir seyahat belgesi.

İşsiz: İşsiz, şu anda bir işiniz olmadığı, ancak aktif olarak bir iş aradığınız anlamına gelir.

Üniversite: Liseden sonra gelen yüksek öğrenim aşaması. Üniversiteler üç tür derece verir: lisans, yüksek lisans ve doktora. İnsanların üniversiteye hak kazanmak için genellikle liseyi bitirmeleri gerekir. Kanada'da “kolej” bir üniversiteyi ifade etmez. Quebec'te öğrenciler lise ve üniversite arasında bir CEGEP'e (kolej) katılırlar.

Yetkisiz Temsilciler
İlgili terimler: Yetkili temsilci
Bir ücret talep eden veya bir tür tazminat alan (doğrudan veya değil) ve akredite bir düzenleyici kurumun iyi durumdaki üyesi olmayan kişiler, yetkisiz temsilciler olarak kabul edilir.

Acil Koruma Programı (UPP): Acil Koruma Programı (UPP), Kanada'nın Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) yaşamları, özgürlükleri veya fiziksel güvenlikleri için acil tehditlerle karşı karşıya kalan mültecileri yeniden yerleştirmeye yönelik acil taleplerine yanıt vermesini sağlar.

Geçerli: Bir belge için—yasal, süresi dolmamış ve IRCC tarafından kabul edilmiş.

Geçerli iş teklifi: Express Entry adayları için yazılı olarak iş teklifi. Teklif, mevsimlik olmayan ve en az bir yıllık beceri tipi 30 veya 0 Ulusal Mesleki Sınıflandırmanın A veya B beceri seviyeleri için sürekli, ücretli, tam zamanlı çalışma (haftada en az 2016 saat) için olmalıdır ( NOC). bir LMIA tarafından desteklenir (muaf tutulmadıkça).

Durum Belgesinin Doğrulanması: Kanada'ya geldiğiniz tarih ve yer gibi bir kişinin göçmenlik bilgilerini içeren bir belge. Göçmenlik durumunuzu kanıtlamak için kullanılabilir. Seyahat için kullanılamaz ve bir kimlik belgesi değildir.

Visa: Bir kişinin pasaportuna geçici olarak ikamet eden (ziyaretçi, öğrenci veya işçi) olarak Kanada'ya kabul edilme şartlarını yerine getirdiğini göstermek için yurtdışındaki bir vize ofisi tarafından verilen resmi bir arka plan belgesi. Karşı folyo, yurtdışındaki misyonların vize bilgilerini yazdırdığı özel olarak tasarlanmış bir etikettir. Kanada vizeleri şunları içerir: geçici ikamet vizeleri (bazen ziyaretçi vizeleri olarak da adlandırılır) ve daimi ikamet vizeleri. Yurtdışı görevlerde, kontrollü belgeler, vize olarak birlikte verilen kontrplak ve mühürlerden oluşur. Karşı folyolar, misyonların vize bilgilerini yazdırdığı belgelerdir. Mühürler, kurcalamayı önlemek için başvuranın pasaportuna yerleştirildiğinde karşı folyoların üzerine yapıştırılan belgelerdir.

Vize başvuru merkezi: Vize başvuru merkezleri (VAC'ler), bir vize ofisine bir ücret karşılığında geçici ikamet başvuruları göndermenize yardımcı olur. Size tercih ettiğiniz dilde hizmet verebilirler ve vize ofisine kolay erişimi olmayan bölgelere hizmet sağlayabilirler. VAC'ler başvuruları alır, eksiksiz olduklarını kontrol eder ve işleme koyulmak üzere doğru vize ofisine gönderir. Kanada Hükümetini temsil etmezler ve başvurunuz hakkında karar vermezler. Başvurmanız gereken programlar, başvurunuzla ilgili soruları nasıl yanıtlayacağınız veya diğer göçmenlik konuları hakkında tavsiyelerde bulunmazlar.

vize ofisi
İlgili terimler: Misyon, Kanada vize ofisi,
Vize ofisleri Kanada büyükelçiliklerinde, yüksek komisyonlarda ve konsolosluklarda bulunabilir. Başvuruları işler ve Kanada'ya göç etme hakkında bilgi sağlarlar. Sağladıkları hizmetler ofisten ofise değişir. Bakınız Büyükelçilik, Yüksek komisyon, Konsolosluk.

Vize çalışanı: Yabancı uyruklular tarafından yapılan geçici ve sürekli ikamet başvurularını değerlendiren ve karara bağlayan görevli. Vize ofisine gönderilen Kanadalılar veya vize ofisinin bulunduğu ülkenin vatandaşları olabilir.

Ziyaret ve değişim öğrencileri
• Misafir öğrenci: Yabancı bir kurumda (ev sahibi kurum) bir lise sonrası Kanada kurumuna (ev sahibi kurum) belirli bir süre (tam bir derece veya program değil) devam eden ve ev sahibi kurumda kazanılan kredileri geri aktarmak amacıyla öğrenciler ev kurumlarına. Ziyaret eden öğrenciler, ev sahibi kuruma ücret öderler.
• Değişim öğrencisi: Kanada'daki bir ev sahibi kuruma devam eden misafir öğrenciye benzer. Değişim öğrencileri, ev sahibi ve ev sahibi kurumlar arasındaki bir değişim anlaşması kapsamında olduğundan, ev sahibi kurumlarına öğrenim ücreti ödemezler.

Ziyaretçi vizesi
İlgili terim: Turist vizesi
Geçici ikamet vizesi için resmi olmayan terim.
Bkz. Çok girişli vize, Tek girişli vize, Geçici ikamet vizesi.

Mesleki Eğitim: Sanayide, tarımda veya ticarette belirli bir mesleğe hazırlık. Bu eğitim genellikle teknik, organizasyonel ve temel beceri eğitimlerini içerir. İşbaşı programları aracılığıyla, sendikalar tarafından işletmelerle birlikte, topluluk kolejleri veya belirli bir sektörle bağlantılı üniversiteler tarafından ve özel kariyer kolejleri tarafından sunulabilir.

Gönüllü: Kendi özgür iradesiyle, bir kuruluşa ücretsiz olarak zaman, kaynak, enerji ve/veya yetenek katkısında bulunan kişi.

Savaş suçu: Bir savaş suçu veya insanlığa karşı suç örnekleri arasında infaz türü cinayetler, insanların malına zarar verme, insanları evlerinden ve/veya ülkelerinden çıkarmaya zorlama, soykırım (bir grup insanın etnik kökenine, ırkına, dinine göre öldürülmesi) sayılabilir. kültürel geçmiş) ve insan hakları ihlalleri.

dul: Dul, bir kişinin eşinin öldüğü ve o kişinin yeniden evlenmediği veya nikahsız bir ilişkiye girmediği anlamına gelir.

Çalışma izni: IRCC tarafından verilen ve bir kişiye Kanada'da yasal olarak çalışma yetkisi veren bir belge. İşçi için yapabilecekleri iş türü, çalışabilecekleri işveren, nerede çalışabilecekleri ve ne kadar süre çalışabilecekleri gibi koşulları belirler.

Tatilde Çalışma Vizesi/Tatilde Çalışma Programı: Uluslararası Deneyim Kanada'ya bakın.

Okul yılları: Okulda geçirilen yıl sayısı. İstatistiksel amaçlar için ve ayrıca Federal Nitelikli İşçi seçim tablosundaki eğitim noktalarını belirlemek için kullanılır.