Kanada'nın Federal Nitelikli İşçi Programı, Kanada'da kalıcı olarak çalışmak isteyen yabancı göçmen sınıfı için özel olarak tasarlanmış bir programdır (FSWP). Program, Kanada'ya gitmemiş adayların başvuruda bulunmalarına izin verir. Kanada'ya göç Ekspres Giriş sistemi aracılığıyla çevrimiçi olarak daimi sakinler olarak.

Kanada'nın Federal Nitelikli İşçi Programını Anlamak

FSWP, Kanada hükümeti tarafından göç etmek ve Kanada'da kalıcı olarak çalışmak isteyen adaylar için getirilen objektif bir sistemdir. Sistem, adayları subjektif nedenlerle seçmek için kullanılan eski sistemin yerini aldı. FSWP ile tüm başvuru sahipleri, hem Kapsamlı Sıralama Sistemindeki hem de seçim faktörlerindeki sıralamalarına göre değerlendirilir. Federal Nitelikli İşçi Programı ile adaylar artık diğer faktörlerin yanı sıra yaş, eğitim, dil becerileri, iş deneyimi, mesleğe göre tek tip olarak sıralanıyor.

Federal Nitelikli İşçi Programı Avantajları

FSWP, Kanada PR için başvuran adayların yararlanabileceği diğer hızlı giriş sistemlerine göre bazı avantajlara sahiptir. Avantajları şunları içerir:

  • Altı ay gibi kısa bir sürede elde edilebilir.
  • Kanada PR iznine başvuran göçmenlere en yüksek izin yüzdesini sunar. 2018 yılında PR için başvuran adayların yarısından fazlasına izin vermiştir.
  • Adayların bu programa hak kazanmak için herhangi bir bağlantıya ihtiyacı yoktur. Asgari şartlara ulaştığınızda, çevrimiçi başvuru yapabilir ve başvuru için davet (ITA) şansınız olabilir.

Federal Nitelikli İşçi Programı Gereksinimleri

Bir adayın FSWP'ye başvurmaya uygun olması için, adayın program için minimum gereksinimleri karşılaması gerekir.

Uygun olmak için karşılamanız gereken şartlar aşağıdadır.

İş Deneyimi

Bu program için ilk şart, başvurmadan önceki son on yılda vasıflı bir işte bir yıllık iş deneyimidir. Deneyim, Ulusal Mesleki Sınıflandırma tarafından aşağıdaki gibi sıralanan bir işte olmalıdır:

  • Yönetim işleri (beceri türü 0)
  • Profesyonel işler (beceri seviyesi A)
  • Teknik işler ve vasıflı işler (beceri seviyesi B)

Deneyim şu şekillerde olabilir:

  • 12 aylık bir süre boyunca çalıştığınız tam zamanlı bir iş
  • Bir yıllık tam zamanlı işe eşdeğer yarı zamanlı bir iş
  • Ücret veya komisyon olarak size ödeme yapılan öğrenci işi

Dil becerileri

Herhangi bir dilde seviyenizi göstermek için İngilizce veya Fransızca dil sınavına girmelisiniz. Test, konuşma, dinleme, yazma ve okuma konusundaki yeterliliğinizi gösterecektir. İngilizce için IELTS'e, Fransızca için FEC'e girebilirsiniz.

Ayrıca, toplamda 7 olan Canada Language Bench Mark için minimum puan almanız gerekir. Ne kadar yüksek puan alırsanız, kalifikasyon şansınız o kadar yüksek olur. Dil sınavı, sonucu aldığınız günden iki yıl sonra geçersiz hale gelir.

Eğitim(Yakında)

Bir Kanada lisesinde diploma veya sertifika almış olmalısınız veya Kanada dışında bir okula gittiyseniz, bir Kanada lisesine eşdeğer diploma veya sertifikaya sahip olmanız ve ardından şunları sağlamanız gerekir:

  • yabancı kimlik ve
  • Kanada lisesine eşdeğer bir okuldan mezun olduğunuzu gösteren, göçmenlik amaçlı bir Eğitim Kimlik Bilgisi Değerlendirmesi.

Fon Kanıtı

Ailenizle birlikte Kanada'ya yerleşmek için yeterli paranız olduğuna veya bir iş bulduğunuza veya Kanada'da yasal olarak çalışabileceğinize dair kanıtınız olmalıdır. Mali gereksinimleri karşılamıyorsanız, Federal Nitelikli İşçi Programına hak kazanamazsınız. Bu programla ilgili bir başka şey de, aile üyelerinin sayısı arttıkça fonun artmasıdır. Aşağıda ayrıntıları göreceksiniz.

Kabul edilebilirlik

Federal Nitelikli İşçi Sınıfı'na hak kazanmadan önce Kanada'ya yasal olarak giriş izninizin olması gerekir. Bu, polis tarafından sabıka kaydınızın bulunmadığından aklanmanız gerektiği anlamına gelir. Ayrıca tıbbi olarak uygun olduğunuzu göstermek için tıbbi olarak temizlenmeniz gerekir.

Federal Nitelikli İşçi Programı Uygunluğu

Yukarıda belirtilen şartları yerine getirdikten sonra, IRCC tarafından hızlı giriş sistemi altında düzenlenen Federal Nitelikli İşçi Programı aracılığıyla Kanada daimi ikamet başvurusunda bulunmaya hak kazanırsınız.

Federal Nitelikli İşçi Programı Uzlaşma Fonları

FSWP, sistem üzerinden hızlı giriş başvurusunda bulunabilmeniz için bankada belirli bir miktar paranızın olmasını gerektirir. Para, aile üyelerinizle birlikte Kanada'ya yerleşmeye hazır olduğunuzu gösteriyor. Bu kriterleri karşılayamıyorsanız, bu program aracılığıyla Kanada Halkla İlişkiler için başvurmaya hak kazanamayabilirsiniz.

Aile üyelerinin sayısı arttıkça fon da artar. Bu tablo, Kanada'ya göç etmek için ihtiyacınız olan minimum tutarı gösterir. Daha fazla paranız varsa, profilinizde veya başvurunuzda tam tutarı listelemelisiniz.

Uzlaşma Fonu Gereksinimlerini Görüntüle
Sayısı
aile üyeleri
Gerekli fonlar
(Kanada doları cinsinden)
1 $ 12,960
2 $ 16,135
3 $ 19,836
4 $ 24,083
5 $ 27,315
6 $ 30,806
7 $ 34,299
Her ek aile üyesi için $ 3,492

FSWP için Kabul Edilebilir Fon Kanıtı

Fonlar sizin için hazır olmalıdır. Örneğin, uzlaşma fonlarının kanıtı olarak gayrimenkul üzerindeki öz sermayeyi kullanamazsınız. Ayrıca bu parayı başka bir kişiden ödünç alamazsınız. Bu parayı ailenizin geçim masraflarını ödemek için kullanabilmelisiniz (sizinle gelmeseler bile).

Eşiniz sizinle geliyorsa, birlikte sahip olduğunuz parayı ortak bir hesapta sayabilirsiniz. Bir hesapta yalnızca onların adına para sayabilirsiniz, ancak paraya erişiminiz olduğunu kanıtlamanız gerekir.

Fonlar, hem başvurduğunuzda hem de (eğer) size daimi ikamet vizesi verdiğimizde kullanılabilir olmalıdır. Geldiğinizde burada kullanmak için paraya yasal olarak erişebileceğinizi bir göçmenlik memuruna kanıtlamalısınız. Kanıt olarak, para tuttuğunuz herhangi bir banka veya finans kuruluşundan resmi mektup almalısınız.

Mektup(lar) gerekir:

  • finans kuruluşunun antetli kağıdına basılmalıdır
  • iletişim bilgilerini ekleyin (adres, telefon numarası ve e-posta adresi)
  • adını ekle
  • Kredi kartı borçları ve krediler gibi ödenmemiş borçları listeleyin
  • her cari banka ve yatırım hesabı için şunları içerir:
    • hesap numaraları
    • her hesabın açıldığı tarih
    • her hesabın cari bakiyesi
    • son 6 ayın ortalama bakiyesi

IRCC, düşük gelir kesintisi toplamlarının %50'sini temel alarak her yıl ihtiyacınız olan minimum tutarı günceller. Değişiklikler küçüktür, ancak uygunluğunuzu etkileme şansları vardır. Yeni numaraları gönderildikten sonra kontrol ettiğinizden emin olun.

Federal Nitelikli İşçiler Programı Seçim Faktörleri

Şartları sağlayan adaylar, aşağıda listelendiği gibi seçim faktöründe aşağıdaki puanları aldıklarını belirtmelidir. Aday, uygunluk puanı tablosunda 60 üzerinden 100 puan almalıdır.

FSW Seçim Kriterlerini Kontrol Edin
FSWP Seçim Faktörü Puanlar
Eğitim(Yakında) 25
Dil yeterliliği 28
Yaş 12
İş Deneyimi 15
Düzenlenmiş İstihdam 10
Adapte olabilirlik 10
Minimum Geçiş Puanı 67

Bir aday bu gereksinimleri karşıladıktan sonra, aday hızlı giriş için başvurabilir, ancak bunlara sahip adaylar, sabıka kayıtları veya tıbbi koşullar gibi belirli koşulların onları Kanada'ya kabul edilemez kılabileceğini ve dolayısıyla diskalifiye edilebileceğini de bilmelidir.

Kanada'da Federal Nitelikli İşçi için Uygunluk Kriterleri

Eğitim seviyesi
Eğitim seviyesi Puanlar
Doktora (PhD) seviyesi 25
Yüksek lisans seviyesi 23
İki veya daha fazla lise sonrası derece - en az bir program için en az 3 yıllık 22
Lise sonrası derece - 3 yıl veya daha uzun 21
Lise sonrası derece - 2 yıl 19
Lise sonrası derece - 1 yıl 15
Ortaokul 5
Maksimum 25
Dil yeterliliği
Dil yeterliliği
İngilizce IELTS Puanı Puanlar
İlk Resmi Dil Konuşma Dinleme Okuma yazı yazıyor
CLB 9 6 6 6 6 6 puan/yetenek
CLB 8 5 5 5 5 5 puan/yetenek
CLB 7 4 4 4 4 4 puan/yetenek
İkinci Resmi Dil (İSTEĞE BAĞLI)
*Skor dört yeteneğin tamamında karşılanmalıdır 4 4 4 4 4 noktaları
İngilizce CELPIP Puanı Puanlar
CLB 9 9 9 9 9 6 puan/yetenek
CLB 8 8 8 8 8 5 puan/yetenek
CLB 7 7 7 7 7 4 puan/yetenek
İkinci Resmi Dil (İSTEĞE BAĞLI)
*Skor dört yeteneğin tamamında karşılanmalıdır 5 5 5 5 4 noktaları
Fransız Marka TEF Puanlar
Prömiyer dili resmi ifade sözlü Anlama de l'orale Anlama de l'écrit ifade yazısı
NCLC 9 371+ 298+ 248+ 371+ 6 puan/yetkinlik
NCLC 8 349-370 280-297 233-247 349-370 5 puan/yetkinlik
NCLC 7 310-348 249-279 207-232 310-348 4 puan/yetkinlik
Seconde langue officielle (OPTIONELLE)
*vous devez atteindre le seuil minimal dans chacune des quatre linguistiques 226-371 + 181-298 + 151-248 + 226-371 + 4 noktaları
Fransız Marka TCF Puanlar
Prömiyer dili resmi ifade sözlü Anlama de l'orale Anlama de l'écrit ifade yazısı
NCLC 9 14+ 523+ 524+ 14+ 6 puan/yetkinlik
NCLC 8 12-13 503-522 499-523 12-13 5 puan/yetkinlik
NCLC 7 10-11 458-502 453-498 10-11 4 puan/yetkinlik
Seconde langue officielle (OPTIONELLE)
*vous devez atteindre le seuil minimal dans chacune des quatre linguistiques 6+ 369-397 + 375-405 + 6+ 4 noktaları
Maksimum 28
Yaş Faktörü
Yaş Puanlar
18 altında 0
18-35 12
36 11
37 10
38 9
39 8
40 7
41 6
42 5
43 4
44 3
45 2
46 1
47 ve üstü 0
Maksimum 12
İş Deneyimi
Düzenlenmiş İstihdam
Düzenlenmiş İstihdam Teklifi Puanlar
If Ve
Şu anda Kanada'da geçici çalışma izniyle çalışıyorsunuz. Çalışma izniniz hem başvuru yaptığınızda hem de vize verildiğinde geçerlidir (veya vizeniz verildiğinde Kanada'da çalışma izni olmadan çalışma izniniz olduğunda)

ve

IRCC, Kanada İstihdam ve Sosyal Kalkınmadan (ESDC) alınan olumlu bir İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesine (LMIA) dayanarak çalışma izninizi verdi. İşvereniniz, daha sonra IRCC'ye yaptığınız başvuruya eklemek zorunda olduğunuz LMIA için başvurmuş olacaktı.

ve

Kalifiye işçi olarak kabul edilmenize istinaden kalıcı bir iş teklifi yapan, çalışma izninizde adı geçen bir işveren için çalışıyorsunuz.

10
Şu anda Kanada'da uluslararası bir anlaşma (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması gibi) veya federal bir eyalet anlaşması kapsamında LMIA gerekliliğinden muaf olan bir işte çalışıyorsunuz. Çalışma izniniz hem başvuru yaptığınızda hem de vize verildiğinde geçerlidir (veya vizeniz verildiğinde Kanada'da çalışma izni olmadan çalışma izniniz olduğunda)

ve

Mevcut işvereniniz, kalifiye işçi olarak kabul edilmenize dayanarak kalıcı bir iş teklifi yaptı.

ve

Bu işveren için en az 1 sürekli yıl, tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak çalışıyorsunuz.

10
Şu anda çalışma izniniz yok veya kalıcı oturma vizesi almadan önce Kanada'da çalışmayı planlamıyorsunuz.

OR

Şu anda Kanada'da çalışıyorsunuz ve farklı bir işveren size kalıcı tam zamanlı bir iş vermeyi teklif etti.

OR

Şu anda Kanada'da, İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesinden muaf bir işte çalışıyorsunuz, ancak uluslararası veya federal-eyalet anlaşması kapsamında değil.

Kalifiye işçi olarak kabul edilmenize dayanarak bir işveren size kalıcı bir iş teklifi yaptı

ve

İşverenin ESDC'den olumlu bir İşgücü Etki Değerlendirmesi var

10
Maksimum 10
Adapte olabilirlik
Uyarlanabilirlik Faktörü Puanlar
Kanada'daki geçmiş çalışmalarınız

Geçerli bir çalışma izniyle veya Kanada'da çalışma izniniz varken Kanada'da en az bir yıl tam zamanlı çalıştınız (NOC Beceri Tipi 0, A veya B).

10
Eşinizin veya partnerinizin Kanada'da tam zamanlı çalışması

Eşiniz veya nikahsız eşiniz, geçerli bir çalışma izniyle veya Kanada'da çalışma izniyle Kanada'da en az bir yıl tam zamanlı çalıştı.

5
Kanada'daki geçmiş eğitiminiz

Kanada'da bir ortaokul veya lise sonrası okulda en az iki yıl süren bir programda en az iki akademik yıl tam zamanlı (15 saat/hafta) eğitim aldınız ve bu süre boyunca akademik olarak iyi durumda kaldınız.

5
Eşinizin veya partnerinizin Kanada'daki geçmiş eğitimi

Eşiniz veya nikahsız eşiniz, Kanada'da bir ortaokul veya lise sonrası okulda en az iki yıllık bir programda en az iki akademik yıl tam zamanlı (15 saat/hafta) eğitim almış ve eğitim süresince iyi bir akademik statüde kalmıştır. o zaman.

5
Kanada'da Düzenlenmiş İstihdam

Faktör 5: Düzenlenmiş İstihdam kapsamında puan kazandınız

5
Eşinizin veya partnerinizin dil seviyesi

Eşiniz veya nikahsız eşiniz, dört dil becerisinin hepsinde (IELTS Dinleme 4, Okuma 4.0, Yazma 4.5, Konuşma 3.5) CLB 4.0 veya daha yüksek düzeyde İngilizce veya Fransızca dil seviyesine sahip

5
Kanada'daki akrabalar

Siz veya eşiniz veya nikahsız eşiniz, Kanada'da yaşayan VE 18 yaşında veya daha büyük bir akrabanız VE Kanada vatandaşı veya daimi ikametgahı olan bir akrabanız varsa:

  • ebeveyn
  • büyükanne ve büyükbaba
  • çocuk,
  • torun
  • bir ebeveynin çocuğu (kardeş),
  • büyükanne ve büyükbabanın çocuğu (teyze veya amca),
  • veya bir ebeveynin torunu (yeğen veya yeğen)
5
Maksimum 10

FSW seçim kriterleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen adresindeki program sayfasına bakın. CIC web sitesi.

Federal Nitelikli İşçi Programı Belge Kontrol Listesi

FSWP sistemi üzerinden hızlı giriş başvurusunda bulunmak için aşağıdaki belgelerin hazır olduğundan emin olmalısınız. Aşağıda listelenen belgeler, hızlı giriş yoluyla daimi ikamet için tüm başvuru sahipleri için zorunludur.

  • Yolculuk belgesi
  • Polis sertifikası
  • Tıbbi test sonucu
  • Fon kanıtının kopyası
  • Evlilik cüzdanı fotokopisi

Yukarıda belirtilen belgeler dışında, sizden istendiği takdirde diğer önemli belgeleri de ibraz etmeniz istenebilir.

Kanada Deneyim Sınıfı (CEC)

FSW kapsamında Kanada Halkla İlişkiler için başvurmak

Federal Nitelikli İşçi Programı aracılığıyla daimi oturma izninizi almak istiyorsanız, aşağıdaki kılavuzlar, uygunluğunuzu kontrol ettiğiniz andan PR'nizin size verildiği ana kadar size yardımcı olacaktır.

1. Adım: Uygun olup olmadığınızı kontrol edin

FSWP aracılığıyla Kanada'da Halkla İlişkiler için başvururken atılacak ilk adım, programa uygun olup olmadığınızı kontrol etmektir. Hak kazanabilmeniz için, Federal Nitelikli İşçi Programı aracılığıyla Kanada'ya hızlı giriş başvurusunda bulunmak için minimum gereksinimleri karşılamanız gerekir. Bu, yukarıda listelenen gereksinimleri karşılamış olmanız gerektiği anlamına gelir.

Adım 2: Gerekli belgelere sahip olduğunuzdan emin olun

Çevrimiçi ekspres giriş profilinizi oluşturmak için, bu alıştırma için gereken tüm gerekli belgeleri almalısınız. Belgeleriniz hızlı giriş çekilişine hak kazanmanıza yardımcı olacaktır.

İhtiyaç duyabileceğiniz belgesellerden bazıları şunlardır:

Kimlik: Geçerli bir pasaport veya diğer seyahat belgeleri gibi geçerli bir kimlik belgesine sahip olmalısınız.

Dil testi sonucu: Kanada resmi dillerinden herhangi birinde dil yeterliliğinizi gösteren dil testi sonucunuzun bir kopyasına sahip olmalısınız. İngilizce için IETLS veya Fransızca için FEC alabilirsiniz. Test sonucunun geçerli olması için başvurduğunuz günden itibaren iki yıl içinde olması gerekir. Her iki dili de konuşabilmeniz puanlarınıza katkıda bulunur.

Eğitim(Yakında): En az bir Kanada lisesine eşdeğer olduğunu kanıtlamak için Kanada dışında tamamlanan eğitim için Eğitim Kimlik Bilgileri Değerlendirmesine (ECA) ihtiyacınız olacak.

3. Adım: Çevrimiçi bir ekspres giriş profili oluşturun:

Yukarıda belirtilen belgeleri hazırladıktan sonra, CRS'de yüksek puan almanız için gerekli tüm ayrıntıları sağlayan çevrimiçi hızlı giriş profilinizi oluşturabilirsiniz. Resmi belgelerin yanı sıra, kendi kendini ilan eden kişisel bilgilerinizi vermeniz istenecektir.

4. Adım: Profilinizi geliştirin

Kaydınızı yaptırdıktan sonra puanınızın düşük olduğunu fark ettiğinizde, Kapsamlı Sıralama Sisteminde yükseltme ve daha üst sıralarda yer alma imkanına sahipsiniz. Bunu çeşitli şekillerde yapabilirsiniz. Puanınız minimum puanın altındaysa dil sınavınıza tekrar girmeye karar verebilirsiniz.

Ayrıca, ek iş deneyimi tamamlamaya karar verebilir veya hızlı giriş sistemi kapsamında herhangi bir İl Aday Programı kapsamında uygun olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Adım 5: Başvuru Davetini Alın (ITA)

Online hızlı giriş kaydınızı tamamladıktan sonra davetiyenin başvurmasını beklersiniz. ITA'yı aldıktan sonra, daimi ikamet için başvurunuzu göndermek için yalnızca 60 gününüz var. ITA'lar, IRCC tarafından ekspres giriş havuzu aracılığıyla iki haftada bir yapılır.

Adım 6: E-başvurunuzu gönderin

ITA'nızı aldığınızda, yapmanız gereken bir sonraki şey, belgelerinizi çevrimiçi başvuru için hazırlamaktır. Çevrimiçi başvurmadan önce, sahip olmanız gerekir:

  • IRCC tarafından tanınan bir doktorla tıbbi muayenenizi tamamladınız
  • 18 yaşınızı doldurduğunuzdan beri en az altı ay boyunca yaşadığınız tüm ülkelerden bir polis kontrolü yapın.

E-başvurunuz, ITA'nızı aldığınız günden itibaren 60 gün içinde yapılmalıdır, bu nedenle tüm bu belgeleri toplamanız ve hazır tutmanız önerilir. Bunun için zaman çerçevesi nispeten kısadır.

7. Adım: Daimi İkamet statüsünün Onayını Alın

Çevrimiçi başvurunuzu gönderdikten sonra, bir panel bunu inceleyecek ve size daimi ikamet durumunuzun bir onayını gönderecek, bu, bir PR izni aldığınızı teyit edecektir. Daha sonra, Kanadalı bir memur tarafından bir giriş noktasında veya bir IRCC ofisinde imzalanmış, daimi ikametgahın verildiği tarihle birlikte bir daimi ikamet onayı (COPR) belgesi sunulacaktır.

8. Adım: Bir PR kartı için başvurun

Daimi ikamet belgesi onayınızı aldıktan sonra, hemen bir PR kartı başvurusunda bulunursunuz. Bu kart, Kanada'daki durumunuzun bir kanıtı olarak Kanada dışına seyahat ettiğinizde kullanılabilir.

Federal Nitelikli İşçi Programı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1: Federal Nitelikli İşçi Programına kimler katılabilir?

Cevap: Belirli bir işte bir yıldan fazla deneyime sahip, kalıcı olarak Kanada'ya göç etmek isteyen profesyoneller veya vasıflı işçiler. Adaylar eşleri, ortak hukuk partnerleri veya çocukları ile Kanada'ya seyahat edebilirler.

2: Federal Nitelikli İşçi Programının işlem süresi nedir?

Cevap: Başvuruların yaklaşık %80'i altı ay içinde onaylanır. Başvurunuzu göndermeden önce gerekli tüm belgeleri hazır bulundurmalısınız.

3: Kanada PSWG'mde bana kim yardımcı olabilir?

Cevap: Program, IRCC tarafından hızlı giriş sistemi altında düzenlenmiştir.

4: Federal Nitelikli İşçi Programı çekilişi ne zaman?

Cevap: FSWP için çekiliş, IRCC tarafından ekspres giriş havuzu altında iki haftada bir düzenlenmektedir. Çekilişten sonra, tüm başarılı adaylara başvuru daveti (ITA) gönderilecektir. Başarılı öğrencilerden biriyseniz, davetiyenizi takip eden 60 gün içinde online başvurunuzu yapmanız beklenmektedir.

Ayrıca gerekli tüm belgelerin hazır olduğundan emin olmalısınız, çünkü işlemin tamamlanması uzun sürmez.

5: FSWP kapsamında Kanada'da hangi işçilere ihtiyaç vardır?

Cevap: Federal Nitelikli İşçi Programı bir dizi vasıflı işçiye açıktır. İş, O, A veya B işleri olarak Ulusal Mesleki Sınıflandırmaya girdiğinde.

Beceri türü O(sıfır) restoran yöneticileri, yemek servisi yöneticileri vb. gibi yönetim işlerini kapsayan alanlardaki işleri içerir.

Beceri türü A, çoğunlukla üniversite diplomasından gelen profesyonel işleri içerir. Mühendislik, BT, yasal meslekleri içerir.

B tipi beceri, teknik işleri ve üniversite diploması gerektiren vasıflı ticareti içerir. Ofis çalışanları, tesisatçılar vb.