Kanada Daimi İkamet (PR) izni almanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan biri, Kanada'da ikamet eden vasıflı işçilere geçici çalışma izni ile Kanada Daimi Oturma iznine kolay erişim sağlayan Kanada Deneyim Sınıfı programıdır.

Bir başvuru sahibinin seçeceği yöntem, kişinin yaş profiline, dil yeterliliğine (İngilizce ve/veya Fransızca), iş deneyimine ve diğer niteliklere bağlı olacaktır. Bu makalede, Kanada Deneyim Sınıfı (CEC) seçeneğini kullanarak Kanada'da Halkla İlişkiler için başvurmak istiyorsanız bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.

Kanada Deneyim Sınıfı Nedir?

Kanada Deneyim Sınıfı, Federal Ekspres Giriş Sistemi tarafından yönetilen Kanada'ya göçmenlik için üç hızlı giriş programından biridir. Kanada'da çalışmış veya halen Kanada'da geçici çalışma izniyle çalışmakta olan ve Kanada Daimi İkamet (PR) almak isteyen vasıflı işçiler için özel olarak tasarlanmıştır. CEC, bu tür sakinlerin Kanada'da kalıcı olarak çalışma ve yaşamalarına ve sonunda Kanada vatandaşı olmalarına izin veren kalıcı oturma izni almalarına izin verir.

Kanada Deneyim Sınıfı, hızlı giriş sistemi ile yönetildiği ve işlenmesi zaman almadığı için Kanada PR izni almanın kolay bir yoludur. Başvuru sahibi tarafından asgari şartlar karşılandıktan sonra dört aydan daha kısa bir sürede edinilebilir. MSK'nın avantajı, onu istediğiniz herhangi bir ilde ikamet etmek için kullanabilmeniz ve hak kazanmadan önce fonların yerleşim kanıtına ihtiyacınız olmamasıdır. Bu, başvuru sahipleri için nispeten kolay hale getirir.

Kanada Deneyim Sınıfı için Gereksinimler

Kanada Deneyim Sınıfına hak kazanmak için aşağıdaki gereksinimleri karşılamanız gerekir:

1. İş deneyimi:

CEC için birincil gereklilik, başvurudan önceki son üç yılda Kanada'da vasıflı bir işçi olarak bir yıllık deneyimdir. Bu deneyim şu şekillerde olabilir:

  • Haftada 30 saat tam zamanlı iş;
  • Tam zamanlı bir işe eşdeğer yıl/saat sayısı için yarı zamanlı iş;
  • Kanada'da yasal olarak edinilmiş bir iş olmalıdır;
  • Kanada Ulusal Mesleki Sınıflandırması (NOC) tarafından O, A veya B işleri olarak derecelendirilen bir iş olmalıdır.

2. Akademik gereksinimler:

Kanada Deneyim Sınıfı'na katılmadan önce herhangi bir akademik gereklilik yoktur, ancak akademik kalifikasyonunuz, Ekspres Giriş için öğrencileri sıralamak için kullanılan kapsamlı sıralama sisteminde üst sıralarda yer almanıza yardımcı olabilir. Akademik nitelikleriniz size iki şekilde yardımcı olabilir:

  • Kanadalı bir ortaokul veya üçüncül kurumdan sertifika, diploma veya derece alırsanız, CRS'de yüksek puanlar alabilirsiniz.
  • Yabancı eğitiminiz varsa, o zaman bir yabancı kimlik belgesini tamamlamanız gerekir, Dünya Eğitim Hizmetleri (KGD) iyi bir tavsiyedir. Önceki eğitim standardınızın bir Kanada ortaokulundan veya yükseköğretim kurumundan aldığınız sertifikalara, diplomalara ve derecelere eşit olduğunu gösteren bir Eğitim Kimlik Bilgisi Değerlendirmesi (ECA) alın.

3. Dil becerileri/yetenekleri

Kanada Deneyim Sınıfı için bir sonraki gereksinim dil becerisidir. CEC'ye başvurmadan önce gerekli Kanada dil becerilerine sahip olmalısınız. Bunu şu şekilde elde edebilirsiniz:

  • Okuma, yazma, konuşma ve dinleme için onaylanmış dil sınavlarına girmek.
  • Asgari dil seviyesinin karşılanması: -
    • NOC 7 veya A işleri için Kanada Dil Benchmark 0 veya;
    • NOC B işleri için Kanada Dil Benchmark 5.
  • Alabileceğiniz dil kursu şunları içerir:
    • İngilizce konuşan adaylar için IETLS;
    • Fransızca konuşan adaylar için FEC.

Sonuç olarak, herhangi bir Kanada dilindeki seviyeniz, puanlarınızda üst sıralarda yer almanıza da yardımcı olur. Hem İngilizce hem de Fransızca konuşabiliyorsanız, bu aynı zamanda CRS puanlarınıza ek bir avantajdır.

4. Kabul edilebilirlik

Kanada'ya yasal olarak giriş izniniz olmalıdır. Bu, Kanada'da yasal olarak ikamet etmeniz ve polis tarafından aklanmanız gerektiği anlamına gelir. Herhangi bir sabıka kaydınız olmamalıdır.

Kanada'da CEC için kimler uygun değildir?

Yukarıdaki 1-4 gereksinimlerine sahip olduğunuzda, CEC için uygun olursunuz olmadıkça:

  • Kanada'da bir mülteci iseniz;
  • izinsiz çalışıyorsunuz;
  • iş deneyiminiz Kanada'da geçici ikamet statüsü olmadan kazanıldı;
  • öğrenci olarak serbest meslek sahibi iseniz (tam zamanlı);
  • Dil sınavınız, PR izni için başvurduğunuz günden 2 yılı geçmişse.

Kanada Deneyim Sınıfı'na (CEC) nasıl başvurulur

Kanada Deneyim Sınıfına başvurmak için atmanız gereken adımlar şunlardır:

1. Kanada çalışma izni alın.

Kanada Deneyim Sınıfı izni almak için atılacak ilk adım, Kanada'da geçici olarak çalışmanıza izin veren geçici çalışma iznini almaktır. Bunu, açık çalışma izni veya özel/kapalı çalışma izni dahil olmak üzere birçok şekilde alabilirsiniz. Uluslararası Deneyim Kanada (IEC) programı kapsamında uygun olanlar veya uluslararası öğrencilerin veya yabancı işçilerin eşleri veya ortak hukuk ortağı olanlar için açık çalışma izni en iyisi olabilirken, kapalı/özel çalışma izni İş Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) olanlar ve olanlar için uygundur. Şirket İçi Transferler altında.

2. Kanada'da bir yıllık çalışma deneyimi kazanın

Kanada Deneyim Sınıfı'na hak kazanmak için en az bir yıl Kanada'da kalifiye işçi olarak çalışmış olmanız gerekir. İşler, O, A veya B işleri olarak NOC kriterlerini karşılamalıdır. Bu, tam zamanlı bir öğrenci olarak yapılan işleri içermez. Tatilde Çalışma Vizesi gibi geçici çalışma vizesi yoluyla edinilen deneyimi kullanabilirsiniz.

3. Uygun Olun

Sen Kanada Deneyim Sınıfı için uygun Yukarıdaki gereksinimleri karşıladığınızda. İngilizce için IELTS veya Fransızca için TEF gibi Kanada dilleri için sınavlara girebilirsiniz. Tamamlanması zaman aldığından ECA'ya zamanında kaydolmanız önerilir.

4. Çevrimiçi Ekspres Giriş Profilinizi Oluşturun

Canada Experience Class, Federal Express Entry (EE) tarafından yönetildiğinden, CEC'ye hak kazanmak için çevrimiçi bir profil oluşturmanız gerekir. Profiliniz, CRS kriterlerine göre 1200 üzerinden puanlanacaktır. Puan, yaş, iş deneyimi, dil yeteneği, eğitim ve diğer faktörlere dayanmaktadır. Başarılı adaylar, Göçmenlik, Mülteciler ve Kanada Vatandaşlığı (IRCC) tarafından düzenlenen çekilişler yoluyla Kanada'da daimi ikamet başvurusunda bulunmaya davet edilir. Sizi puanlamada kullanılacağı için her ayrıntıyı eklediğinizden emin olun.

5. Belgelerinizi hazırlayın

Yukarıda belirtildiği gibi, süreç hızlıdır. Bu nedenle, Kanada Halkla İlişkiler için Başvuru Davetinizi (ITA) aldıktan sonra belgelerinizi toplayacak ve hazırlayacaksınız. Başvurunuzu, davetiyeyi aldığınız günden itibaren 60 gün içinde göndermelisiniz.

6. Sertifikanızı alın

Yukarıda belirtildiği gibi, Kanada Deneyim Sınıfı'nın işlenmesi uzun sürmez ve dört aydan kısa sürede yapılabilir. Bu nedenle, bir kez onaylandıktan sonra bir onay mesajı alacaksınız. Bu, size Kanada Daimi İkamet (PR) izni teklif edildiğinin bir kanıtıdır. Bununla özel vasıflı iş tercihi olan Quebec eyaleti dışında istediğiniz herhangi bir ilde yaşayabilirsiniz.

MSK için Gerekli Belgeler

Kanada Deneyimi Sınıfı İçin Gerekli Belgeler

Kanada Deneyim Sınıfı (CEC) için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Adli sicil kaydı kontrolü;
  2. Tıbbi sertifika;
  3. Geçerli bir uluslararası pasaport;
  4. Dil testi sonucu;
  5. İl adaylığı (herhangi bir ilden sertifikanız varsa).

Kanada'da MSK için Geçerli İş Deneyimi

Nitelikli iş deneyimi ücretli bir iş olmalıdır. Çalışma, tam zamanlı bir öğrenci olarak yapılan serbest meslek çalışmalarını içermez. Gönüllü çalışma veya ücretli bir iş olmayan staj çalışmaları sayılmaz. İyi yanı, tam zamanlı veya yarı zamanlı iş kullanabilmenizdir, ancak haftada 30 saatten sonra yapılan işler sayılmaz.

Kanada Deneyim Sınıfı için İş Deneyimi Hesaplama

Tam zamanlı iş için, ikisinden biri için çalışabilirsiniz. 30 ay boyunca bir işte haftada 12 saat, bu da yılda 1,560 saate eşittir. ki bu asgari çalışma saatidir.
Ya da birden fazla işe girebilir ve sonuca ulaşmak için saatleri toplayabilirsiniz. haftada en az 30 saat. Yarı zamanlı işler için, ulaşmak için mümkün olduğunca çok iş alabilirsiniz. haftada en az 15 saat. Böylece hedefe ulaşmak için 24 ay boyunca çalışacaksınız. yılda en az 1,560 saat.

Kanada Deneyim Sınıfı Ekspres Giriş Kuraları

Bu, CIC'deki en yüksek rütbeli adaylar için düzenlenen bir IRCC çekilişidir. EE çekilişi, Kapsamlı Sıralama Sisteminin üzerinde belirli bir puan alan adaylar içindir. Çekiliş, birkaç başarılı aday için iki haftada bir düzenlenir. Asgari CRS'nin üzerinde puan alırsanız, başarılı aday sayısına bağlı olarak çekilişe çağrılabilirsiniz. Bu nedenle, çekilişe katılma şansınızın yüksek olması için CRS'de üst sıralarda yer almak için gerekli tüm puanları almanız gerekir. Başvuru Davetiyesi (ITA), bir adayı Kanada Halkla İlişkiler için ön yeterlilik kazanır.

Halkla İlişkiler için Kanada Deneyim Sınıfını kullanmanın faydaları

MSK kapsamında PR başvurusunda bulunmanın birçok faydası vardır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı avantajlar:

  • Quebec dışında ikamet seçimi.
  • Diğer PR biçimlerine kıyasla daha az zaman aldığından adaylar için kolaydır.
  • Ayrıca, herhangi bir fon ödemesi kanıtı göstermeniz gerekmez. Ekspres Giriş sistemi kapsamındaki diğer programlar kapsamında PR başvurusunda bulunabilmeniz için, fonların ödendiğine dair kanıtınızın olması gerekir, ancak bu, MSK uyarınca gerekli değildir. Bu sayede PR'a başvuran adayların bu konuda endişelenmesine gerek yok.

Kanada Deneyim Sınıfı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

S: Federal Nitelikli İşçi ve Kanada Deneyim Sınıfı arasındaki fark nedir?
Cevap: Federal Nitelikli İşçi Programı, Kanada'ya kalıcı olarak göç etmek isteyen yabancı çalışma deneyimine sahip yabancı vasıflı işçiler için bir program iken, Kanada Deneyim Sınıfı, Kanada'da en az bir yıllık çalışma deneyimi olan yabancılar için bir programdır.
S: Kanada Deneyimi Dersi için kaç puana ihtiyacım var?
Cevap: CEC kapsamındaki bir başvuru sahibinin ITA'ya hak kazanabilmesi için en az 470 puana ihtiyacı olacaktır. Bu, adayın Kanada'da daimi ikamet için uygun olmasına izin verir.
S: Kanada Deneyimi Dersine kimler başvurabilir?
Cevap: CEC'ye yalnızca Kanada'da bir yıllık çalışma deneyimine sahip adaylar başvurabilir. Hak kazanmak için 1560 çalışma saatini tamamlamanız gerekir.
S: Kanada Deneyim Sınıfı'nın fon kanıtına ihtiyacı var mı?
Cevap: Hayır, Kanada Deneyim Sınıfı kapsamında davet edildiyseniz, ödeme kanıtı sağlamanız gerekmez. Sistem, tüm adayların ödeme belgesi göstermelerini talep etse de, Kanada Deneyim Sınıfı programı kapsamında davet edildiğinizi gösteren belgeleri getirebilirsiniz.
S: Kanada Deneyim Sınıfı'na kimler katılabilir?
Cevap: Bu, halihazırda Kanada iş tecrübesine sahip olan ve daimi oturma izni almak isteyen adaylar içindir. Hak kazanmak için en az bir yıllık iş deneyimine sahip olmanız gerekir.
S: Kanada Deneyim Sınıfı vizesi ile nerede yaşayabilirim?
Cevap: Fransızca konuşulan Quebec eyaleti dışında herhangi bir yerde yaşayabilirsiniz. Quebec eyaletinde yaşamak istiyorsanız, özel programa başvurmanız ve Fransızca dil sınavına girmeniz gerekir.