in

Albánia diplomáciai vízum – kérelem, dokumentáció és cél

Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan szerezheti be Albánia diplomáciai vízumát, kérelmét, dokumentációját és céljait.

Ha már alig várja, hogy megkapja az albán diplomáciai vízumot, akkor jól választott, mivel ebben a cikkben mindent megtudhat, amit a vízumról tudnia kell.

Albánia nagyszerű nemzet lenyűgöző tájakkal és izgalmas felfedeznivalókkal. Önnek azonban kérjen albán vízumot ha Ön külföldi állampolgár és Albániába szeretne utazni.

Rövid vagy hosszú távú vízumot kérhet attól függően, hogy mennyi ideig kíván Albániában maradni. Rövid távú vagy hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal azonban 90, illetve 12 hónapig tartózkodhat Albániában.

Ezen túlmenően, ha hosszú távú vízummal rendelkezik, és három hónapnál tovább kíván tartózkodni, tartózkodási engedélyt kell kérnie.

Az albán diplomáciai vízumról

Azok az egyének vagy csoportok, akik Albániába szeretnének turisztikai céllal menni, turistavízumra van szükségük. Azonban világszerte számos nemzet vízum nélkül léphet be az országba akár 90 napig.

Tegyük fel, hogy Albánia nem biztosít vízummentes beutazást országa állampolgárainak. Ebben az esetben további dokumentumokat kell bemutatnia, beleértve a megfelelő pénzeszközök igazolását, a szállás igazolását, az utazás teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás igazolását, valamint egy retúr repülőjegyet.

Albánia egy nagyszerű nemzet lenyűgöző tájakkal és izgalmas felfedeznivalókkal. Ha azonban külföldi állampolgár, és Albániába szeretne utazni, albán vízumot kell kérnie.

Azonban kérhet rövid vagy hosszú távú vízumot attól függően, hogy mennyi ideig kíván Albániában maradni. Rövid távú vagy hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal azonban 90, illetve 12 hónapig tartózkodhat Albániában.

Ha hosszú távú vízummal rendelkezik, és három hónapnál tovább kíván tartózkodni, tartózkodási engedélyt kell kérnie.

Az albán diplomáciai vízumok típusai

Az albán diplomáciai vízum típusai a következők:

Rövid távú vízum (C)

Ön 90 napig tartózkodhat Albániában 180 napon belül a rövid távú vízum. Ezt a vízumot elsősorban a következő célokra adják ki:

  • Vízum utazáshoz.
  • Vízum terápiás okokból.
  • Vízum humanitárius, sport, kulturális és tudományos célokra.
  • Hivatalos látogatásokhoz vízum.

Hosszú távú vízum típus (D)

Ha hosszú távú vízummal rendelkezik, egy teljes évig tartózkodhat Albániában. Akkor is kiadják, ha tartózkodási engedélyt szeretne kérni, miután Albániában tartózkodik. Az ilyen típusú vízumot a következő célokra adják ki, az Ön tartózkodásának időtartamától függően:

  • Tanuló vízum.
  • Vízum egy családi összejövetelre.
  • Munkavállalási engedély.
  • Szolgálati vízum vagy diplomáciai vízum.
  • Vallási vagy humanitárius tevékenység.
  • Szezonális munkavállalási engedély

Albán diplomáciai vízumkövetelmények

Albániai diplomáciai vízum igénylésekor a következő dokumentumokat kell bemutatnia:

  • Eredeti útlevél; Az útlevélnek kitűnő állapotban kell lennie, és a visszatérés dátumától számított legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. Mellékelni kell korábbi vízumainak másolatát (ha van ilyen).
  • Egy kép útlevél formátumban; A képnek útlevél méretűnek, színesnek és fehér hátterűnek kell lennie.
  • Pályázati/igénylőlap; Győződjön meg arról, hogy a jelentkezési lapot pontosan töltötte ki. Nem lehetnek üres területek.
  • Pénzügyi kimutatás; Bankja az elmúlt hat hónapra vonatkozó bankszámlakivonattal együtt papírt állít ki. Ennek a dokumentumnak igazolnia kell pénzügyi stabilitását és önfenntartási képességét Albánia látogatása során.
  • Utazási egészségügyi biztosítás; Nyújtsa be azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy Önnek van 30,000 XNUMX eurós egészségbiztosítása arra az esetre, ha bármilyen egészségügyi problémája merülne fel Albánia látogatása során.
  • Meghívó levél; Ha meglátogat egy családtagot vagy barátot Albániában, itt van egy levél tőlük. Ha a barátod vagy rokonod lesz a házigazda, ezt szerepeltetni kell a levélben.
  • Albániában tartózkodás bizonyítéka; Ez a dokumentum azt írja, hogy Önnek van szállása Albániában. Ez lehet bérlet, meghívólevél egy baráttól vagy rokontól, szállodai foglalás stb.
  • lefoglalt repülési menetrend; A repülés menetét felvázoló dokumentumot útitervnek nevezzük. Ez a dokumentum olyan információkat tartalmaz, mint a dátum, a repülési idő, a repülőgép gyártójának neve stb.

Ezenkívül a 18 éven aluli gyermekeknek olyan okmányokkal kell rendelkezniük, amelyek igazolják, hogy jogosultak Albániában utazni, és amelyet mind a szülők, mind a törvényes gyámok aláírnak.

Albániai diplomáciai vízum igénylése

#1. lépés: Állítsa össze a dokumentumokat

Ez egy kihívásokkal teli lépés! A szükséges papírok leghihetetlenebb gyűjteménye azonban megtalálható ezen a weboldalon.

Ugyanilyen fontos, hogy ügyeljen arra, hogy az alapvető dokumentumokon kívül, amelyeket be kell szereznie, kilenc „kivételes forgatókönyv” létezik, amelyek további papírmunkát igényelnek. Szánjon rá időt a részletek elolvasására!

#2. lépés: Hajtsa végre az összes fizetést

Ha az Egyesült Államokban jelentkezik, ne feledje, hogy az Albániára vonatkozó vízumkérelmek benyújtásának elsődleges helye a washingtoni konzulátus. Győződjön meg arról, hogy a vízumára vonatkozó aktuális vízumdíjat a washingtoni nagykövetségen igazolja.

Ha nem az Egyesült Államokban jelentkezik, a megfelelő költségeket megtalálhatja az Ön országában található nagykövetség vagy konzulátus honlapján.

#3. lépés: Orvosi követelmények

Bizonyítania kell, hogy egészségileg alkalmas az utazásra, az orvostól kapott dokumentummal igazolás céljából.

#4. lépés: Fordítsa le a dokumentumokat

Ez egy másik nagyon fontos lépés. Az összes benyújtott papírt le kell fordítani Albániára, és a megfelelő szervnek hitelesítenie kell.

Továbbá, ha fordítási vagy hitelesítési szolgáltatásra van szüksége egy alkalmazáshoz az Egyesült Államokban, vegye fel a kapcsolatot a washingtoni nagykövetséggel. Ők képesek lesznek olyan helyre irányítani Önt, ahol ezt megtehetik, ha már nem nyújtják ezeket.

#5. lépés: Nyújtsa be az összes dokumentumot

Ha minden elkészült, adja át a konzulátusnak a papírjait.

Ha az Egyesült Államokból jelentkezik, szerezze be a benyújtási irányelveket a washingtoni konzulátustól arra az esetre, ha személyesen kell benyújtania a jelentkezését.

#6. lépés: Szerezze meg vízumát

Gratulálunk! A vadonatúj albán diplomáciai vízumot Albánia konzulátusa vagy nagykövetsége személyesen vagy postai úton juttatja el Önnek!

Mentesség az albán diplomáciai vízum alól

A következő személyeknek nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy Albániába utazzanak vagy bevándoroljanak:

  • Külföldi állampolgárok, akik érvényes többszöri belépésre jogosító schengeni vízummal rendelkeznek azzal a feltétellel, hogy a vízumot korábban valamelyik schengeni tagországban használták, vagy érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek valamelyik schengeni tagországban.
  • Külföldi állampolgárok, akik érvényes többszöri beutazásra jogosító vízummal vagy az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Észak-Írország által kiadott érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, azzal a feltétellel, hogy a kiadott vízumot már felhasználták abban az országban, amelynek kiállították.
  • A külföldi állampolgároknak az Egyesült Arab Emirátusok kormánya 10 éves tartózkodási vízumot ad, amely a beutazást követően legalább egy évig érvényes.
  • Szaúd-Arábia, Bahreini, indiai, katari, ománi és thai állampolgárok április 20. és december 31. között érvényes útlevéllel léphetnek be Albániába rövid tartózkodásra vízum nélkül.
  • Az Egyiptomból és Oroszországból érkező külföldiek május 1. és szeptember 30. között érvényes útlevéllel, vízum nélkül léphetnek be Albániába rövid tartózkodásra.
  • Külföldi állampolgárok, akik vízum nélkül lépnek be a schengeni térségbe és maradnak ott.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Mennyi időbe telik az Albániára vonatkozó vízum feldolgozása?

Az albán diplomáciai vízum feldolgozása 15 munkanapot vesz igénybe. A nagykövetség azonban 30 napra növelheti a feldolgozási időszakot attól függően, hogy mikor kíván jelentkezni.

Meddig érvényes az albán vízum?

Az albán turistavízum 90 napon belül 180 napig érvényes. Az ilyen típusú vízum egy, kettő vagy több bejegyzést tartalmazhat.

Hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumot vagy (D) vízumot igényelhet, ha 90 napnál hosszabb ideig kíván tartózkodni. A hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum időtartama egy év.

Jegyzet: Ha túllépi a 90 napos turistavízum időszakát az Albán Köztársaságban, kiutasítják az országból, és öt évig nem térhet vissza.

Albánia benne van Schengenben?

A Schengeni Megállapodás nem tartalmazza az Albán Köztársaságot. Az albán állampolgárok jogosultak az ETIAS-ra (Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszerre) pályázni, és akár 90 napra szabadidős vagy üzleti céllal utazhatnak a schengeni térségbe.

A látogatók azonban 90 napig tartózkodhatnak Albániában, ha schengeni vízummal rendelkeznek.

Mik az albán vízumdíjak?

Albánia 2020 márciusától új politikát vezetett be a vízumköltségekkel kapcsolatban. A más országokból érkező látogatóknak ugyanazt a vízumdíjat kell fizetniük, mint a saját országuk albán lakosainak.

Például, ha egy albán személynek 80 eurót kell fizetnie Argentína látogatásáért, akkor az albán vízumot kérő argentin állampolgárnak is ugyanennyit kell fizetnie.

Van-e különbség Albánia és schengeni vízumpolitikája között?

Albánia vízumpolitikája és szabályozása hasonló a schengeni övezetéhez.

Dominika, Kelet-Timor, Grenada, Kiribati, Marshall-szigetek, Mikronézia, Palau, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Szamoa, Salamon-szigetek, Tonga, Tuvalu és Vanuatu kivételével a Schengeni II. melléklet szerinti állampolgárok 90 napra jogosultak. vízum nélkül.

Számos más nemzet, köztük Örményország, Azerbajdzsán, Kína, Kazahsztán, Koszovó, Kuvait és Törökország szintén vízummentességet kapott.

Vannak szabályok az albán diplomáciai vízumra vonatkozóan?

Albániának nincs szüksége vízumra sok országból való beutazáshoz. Ha az Ön országa nem léphet be Albániába vízum nélkül, akkor albán vízumot kell igényelnie, és figyelembe kell vennie a következő követelményeket:

Az útlevél érvényességéhez azonban legalább három hónapnak el kell telnie az Albániába érkezés várható napja óta.

A 18 év alatti gyermekeknek be kell mutatniuk egy szülői levelet, amelyben közlik a beleegyezésüket.

Elutasíthatják az Albániára vonatkozó vízumot?

Ha a vízum nem felel meg minden feltételnek, a nagykövetség mindig elutasíthatja azt; így az albán vízumot is megtagadhatják. Íme néhány leggyakoribb indoklás az Albániából érkező vízum megtagadására.

  • Befejezetlen papírmunka.
  • Téves információ
  • Nem jelenik meg időben a vízum időpontján.
  • A szükséges dokumentumokban megadott információk nem egyeznek azzal, amit a meghallgatáskor mondott.

Ha az albán diplomáciai vízum iránti kérelmét elutasítják, újra próbálkozhat, vagy fellebbezést nyújthat be.

Következtetés

Albánia gyönyörű hely az utazáshoz lenyűgöző strandjaival, elbűvölő kultúrtörténetével és nagyszerű történelmi helyszíneivel.

Továbbá a 3 millió lakosú nemzet Dél-Európában, a Balkán legnyugatibb régiójában található. A lenyűgöző Adriai-tengerrel határos. ami arra készteti, hogy bárki, aki odamegy, sokat várjon.

Végül reméljük, hogy ez a cikk mindent elmond, amit tudnia kell az albán diplomáciai vízumról.