Az újonnan érkezők adóztatása és adózása Kanadában az egyik olyan dolog, ami miatt az állandó és ideiglenes bevándorlók sok kérdést tesznek fel, mivel egyes folyamatok, ha nem mindegyik, elsőre túlságosan nehézkesnek tűnhet.

Az átfogó Kanadai adórendszer ez biztosítja a kormány számára a lakosok alapvető szükségleteinek kielégítését, például egy átfogó egészségügyi rendszert, jó úthálózatot, szabványos oktatási rendszert és sok más olyan struktúrát, amelyek a kanadaiakat szolgálják és továbbra is szolgálni fogják.

A Kanadai adózást a Kanada Bevételi Ügynöksége szabályozza (CRA). Az adó típusától függően az egész országban egységes lehet, vagy a helyi hatóságok felügyelik, így tartományonként változhat.

Kanada adókulcsa az újonnan érkezők számára magasnak tűnhet, a követelt adó még mindig jóval az átlag alatt van a világ minden tájáról származó adókulcsokhoz képest. Sőt, Kanada azon kevés országok egyike, amelyek minőségi, lakosbarát ökoszisztémával büszkélkedhetnek, amely több mint elegendő kényelemmel rendelkezik ahhoz, hogy az országban zökkenőmentes legyen az élet. Ezért senkinek sem kell túl messzire néznie, hogy megtudja, hogyan csatornázzák be az adókat az országban.

Az adótípusok Kanadában

Az adózás Kanadában általában a jövedelem, az ingatlan, az értékesítés és a társasági adórendszerek alá tartozik.

  1. Jövedelemadó: Mivel a legelterjedtebb adórendszer, a cikkben közölt információk nagy része a jövedelemadó megfizetésére és annak bejelentésére vonatkozik. A jövedelemadózás Kanadában progresszív, vagyis adója a jövedelem növekedésével nő.
  2. Tulajdon adó: Ha az ingatlan tulajdonosa, akkor ingatlanadót kell fizetnie. Ezt az adót a tartománya helyi adózási rendszere beszedi, a más helyiektől felhalmozott összeget pedig könnyen felhasználhatják a víz elosztásának, a szemétszállításnak, a hócsomagolásnak és a tűzvédelemnek a fedezésére.
  3. Forgalmi adó: Ez egy bizonyos százalék, amelyet a fogyasztási cikkekre és szolgáltatásokra fordítanak. A forgalmi adó mértéke tartományonként eltérő, mivel a helyi hatóságok ellenőrzik.
  4. Vállalati adó: Ezt általában a szövetségi kormány gyűjti össze. A nyereség- és nonprofit szervezeteknek mind társasági adót kell fizetniük, és az adókulcs a szervezet méretétől és típusától függ. A legtöbb tartomány társasági adóként is bizonyos százalékot követel a szervezetektől.

Mindezen adórendszerek közül a jövedelemadó a leggyakoribb, és ez az alapvető adózás, amelyet minden ország lakosának meg kell követelnie.

A jövedelemadó benyújtásában részt vevő folyamatok

Kanadában való tartózkodása első évében még mindig új lakónak számít, ezt követően már nem tekinthető újonnan belépőnek az adófizetési folyamatokban. Ennek ellenére köteles azonnal megkezdeni az adófizetést, miután jóváhagyták a Kanadában való tartózkodást. Ez elsősorban adóbevallás benyújtásával jár. Az adóbevallás benyújtása azon túlmenően, hogy a befizetett adók nyilvántartására szolgál, hasznos lehet, ha visszatérítés iránti igényt szeretne benyújtani, valamint ha kedvezményeket és jóváírásokat szeretne igényelni vagy kapni.

Jövedelemadó-bevallása T1 Általános néven ismert. Az egész évre vonatkozóan csak egyszer kell bevallást benyújtania, és a bejelentéshez jövedelemadó-csomagra lesz szüksége. Használja azt a csomagot, amely arra a tartományra vonatkozik, amelyben a bevallási év december 31-én lakott.

Fontos, hogy az Ön tartományának megfelelő csomagot használja, mert az adókulcsok országonként tartományonként eltérőek. Kanada jó struktúrával rendelkezik az újoncok adókezelésére.

A kanadai adóbevallást a következő három módszer bármelyikével nyújthatja be:

  1. Levelezés: Töltse ki kézzel az IRS 1040 -es űrlapot, majd küldje el postai úton a helyi adószolgálatnak. Ellenőrizze, hogy helyesen adta -e meg a címet, különben előfordulhat, hogy az iktatás soha nem érkezik meg, vagy rossz címtárba kerül. Ha még mindig nem rezidens, akkor a postai levél az egyetlen lehetőség az adóbevallások benyújtására.
  2. Online bejelentés: Ehhez hitelesített adó -előkészítő szoftver használatára lesz szükség. A CRA (Canada Revenue Agency) honlapján felvette ezen szoftvercsomagok listáját. Vannak, akik bizonyos összeget fizetnek, míg mások ingyen.
  3. Adóelőkészítő felvétele: Ha szakképzett személyzetet vesz fel, megkíméli magát a nehézségektől, amelyek miatt Önnek kell elvégeznie a munkát. Egy ilyen adó -előkészítő azonnal végigvezeti Önt az összes folyamaton, és elvégzi a tényleges dokumentációt az Ön nevében.

Ha online végzi el a bejelentést, akkor a CRA által biztosított NETFILE rendszert kell használnia, mivel ez a megfelelő platform az egyéni adófizetéshez. A másik lehetőség, az EFILE, az elektronikus bejelentési rendszer, amelyet szigorúan arra terveztek, hogy az adókat előkészítse a vállalatoknak ügyfeleik bevallásának benyújtására.

Általában van egy határidő az adóbevallásra, amely után büntetést kaphatnak a késői bejelentésért. Valamennyi adót is be kell fizetni a bejelentési határidő lejárta előtt. A személyi jövedelemadó bevallásának határideje hosszú ideig április 30 -a maradt. Az önálló vállalkozók június 15-ig nyújthatják be jövedelemadó-bevallásukat.

Alapadatok, amelyeket dokumentálni kell az adóbevallás során

  • Személyes adatok és háttérinformációk
  • Az az időpont, amikor kanadai lakos lett
  • A házastársa nettó világjövedelme
  • A világ jövedelme abban az évben, amelyre bejelentést tesz

Mindezeket az adatokat a kért módon kell kitölteni, és nem tartalmazhatnak hibákat.

Összefoglaló a jövedelemadó -bejelentéssel kapcsolatos követelményekről

Az Ön által megadott információkon kívül szüksége lesz ezekre a dokumentumokra az iktatási eljárás befejezéséhez:

  • Társadalombiztosítási szám (SIN): Ez egy egyedülálló, 9 jegyű szám, amely Kanadában való munkavégzéshez és a kreditekhez és juttatásokhoz való hozzáféréshez szükséges.
  • T4 dokumentum: Ez egy átfogó fizetési jegyzék a munkáltatótól. Összefoglalót tartalmaz arról, hogy mennyit fizettek a munkahelyen egy egész évben. A munkáltatók általában februárban adják ki a T4 dokumentumokat, így a fizetési bizonylat megérkezése után még mindig van elég ideje a bejelentési határidőig. Ha több alkalmazottja van egy évben, akkor mindegyiktől be kell szereznie a T4 dokumentumokat.

A bevallás benyújtásának előnyei

Kanadában való tartózkodása alatt számos szociális szolgáltatásban részesül, és ez több mint elegendő ok arra, hogy megmutassa, megéri adót fizetni. Sokkal több, mint a kormány által biztosított alapvető kényelmi szolgáltatások, esélye van arra, hogy adó-visszatérítésben részesüljön, ha az elvárásoknak megfelelően befizeti az adót.

Adó-visszatérítés kedvezményezettje lehet, ha a kormány felfedezi, hogy a benyújtott év bevétele rendkívül alacsony volt. Adó-visszatérítést is kaphat, ha tévesen kötelezték Önt a vártnál magasabb adókulcs megfizetésére.

A jövedelembevallások benyújtása több jogosultságra is jogosult, például a kanadai munkavállalói juttatásra vagy a GST -hitelre.

Kanada adótartozások

Az egyénekre és szervezetekre adózandó összeget (kulcsot) a kanadai személyi jövedelemadó mértéke határozza meg. Ez a legfőbb határadókulcs, amelyet a kanadai szövetségi kormány az adóköteles jövedelemre helyezett. A kanadai jövedelemre vetített átlagos felső adómérték 45.7%. A házasság vagy a közjogi kapcsolatok hatással lehetnek az adókra, lásd hogyan befolyásolja a házasság az adókat.

A szövetségi adókulcsokon kívül a magánszemélyektől és a vállalatoktól 15% -os minimális tartományi adókulcs is várható. Gyakran előfordul, hogy az újonnan érkezőknek nehéz megbékélniük az adókulcsokkal, de idővel könnyebbé válik az új pénzügyi felelősségvállalás.

A kanadai lakosoknak több, mint elég kompenzálniuk kell az évente fizetett adó összegét. Más országokkal ellentétben a kanadaiaknak kevesebbet kell fizetniük a professzionális egészségügyi ellátásért, az iskolákat általában már a kormány előre berendezte, és a tandíjakat és egyéb szabályozási díjakat leszámítva a diáknak nem lesz oka plusz díjat fizetni, hogy hozzáférjen a minőséghez oktatás.

Gyakran ismételt kérdések a kanadai adózással kapcsolatban

Kötelező minden kanadai bevándorlónak adót fizetni?
Igen. Miután lakossá vált, a lehető leghamarabb el kell kezdenie az adófizetést.
Akkor is fizetek adót, ha nincs bevételi forrásom?
Lehet, hogy nem fizet adót, ha még nem rendelkezik bevételi forrással, mégis be kell nyújtania az adóbevallást. Ezzel javíthatja jogosultságát több támogatásra és jóváírásra, amelyeket az újonnan érkezők számára bocsátottak rendelkezésre.
Köteles leszek adót fizetni, mint diák?
Igen, a nappali tagozatos hallgatóknak Kanadában is adót kell fizetniük. Az adót le kell vonni olyan bevételi forrásokból, mint az ösztöndíjak, ösztöndíjak vagy ösztöndíjak, valamint a nyári és más részmunkaidős állásokból kapott kifizetések. Ha tehát Ön diák, akkor is be kell nyújtania az adóbevallást.
Mi történik, ha nem fizetem az adót?
Ha nem fizet, vagy adóval tartozik, és nem nyújtott be bevallást, késedelmes benyújtási bírságot kell fizetnie, amely a tartozás 5% -a. Ezenkívül havonta, legfeljebb 1 hónapig a tartozás 12% -át kell megterhelnie.