A kanadai bevándorlók számára kulcsfontosságú munkakörök azok a karrier területek, amelyek bevándorló lakosságot és külföldi munkavállalókat alkalmaznak és részesítenek előnyben. Ha hosszú távon Kanadában marad, azt jelenti, hogy munkára lesz szüksége. Akár tanulás közben dolgozik, akár külföldi munkavállaló szeretne lenni, megfelelően beilleszkedve a munkaerőbe, az országban rendelkezésre álló kulcsfontosságú munkakörök ismerete segíthet abban, hogy lássa, mely ágazatokba tud könnyen beilleszkedni, vagy milyen lehetséges munkahelyeket érkezéskor rendelkezésre áll.

Kanada legfontosabb iparágait a következő fő alszámokba sorolják:

  • Szolgáltatóipar
  • Feldolgozó ipar
  • Természetes erőforrások
  • Bányászat és mezőgazdaság

A szolgáltatóipar

A szolgáltatóipar a legelterjedtebb kulcsfontosságú munkaipar Kanadában, sok más ágazat is elágazik belőle. A szolgáltató iparág főbb részlegei a következők:

  • Egészségügyi és szociális szolgáltatások
  • Oktatási szolgáltatások
  • Nagykereskedelm és kiskereskedelem
  • Turizmus és kultúra
  • Vendéglátás és vendéglátás
  • Szórakozás és sport
  • Szállítás és logisztika
  • Ingatlan
  • A környezeti fenntarthatóság
  • Kutatás
  • Technológia, kommunikáció és informatika
  • Bank és pénzügy stb

A szolgáltatóiparhoz tartozó kisebb iparágak miatt a legtöbb munkavállalót vonzza Kanadában, és az összes kanadai munkahely 75% -át biztosítja. Az ipar meglehetősen üdvözlő, mert különböző képzettségű és munkatapasztalattal rendelkező munkavállalókat igényel. Mind a szakképzettek, mind a szakképzetlenek potenciálisan alkalmazhatók a hatalmas térben, a lehetőségek napról napra nőnek, mivel Kanada népessége folyamatosan növekszik.

Ellentétben más kulcsfontosságú iparágakkal, amelyek nagymértékben függnek egy adott helyen rendelkezésre álló természeti erőforrásoktól, a szolgáltatóiparnak minden tartományban és területen meg kell felelnie. Nem feltétlenül kell egy adott régióban tartózkodnia ahhoz, hogy bármely ágazatban elhelyezkedjen. A szolgáltatási munkák legnagyobb koncentrációja azonban itt található Fővárosi területek (CMA).

A szolgáltató ágazat összes ágazata közül az egészségügyi és szociális szolgáltatási szektor volt az emberek legmagasabb foglalkoztatója az utóbbi időben, és talán a legmagasabb átlagos órabért is fizeti. Kanada az elmúlt években igyekezett bővíteni és fejleszteni egészségügyi ágazatát. Az ország aktívan toborzott, és továbbra is toboroz képzett külföldieket egészségügyi szakembereknek. Ez önmagában óriási mértékben hozzájárult az utóbbi időben tapasztalt nagy bevándorlási forgalomhoz.

A legtöbb ember úgy véli, hogy valószínűleg egészségügyi dolgozóként fog munkát találni Kanadában, mint bármely más szakma, és feltételezéseik nem bizonyultak tévesnek.

A feldolgozóipar

Csaknem 2 millió munkahelyet, ha nem többet tart fenn a kanadai feldolgozóipar. A történelmi időkben az iparnak jobban szüksége volt hozzáértő munkavállalókra, akik műszakban munkaigényes szolgáltatásokat tudtak végezni. Ennek az iparágnak a közelmúltban bekövetkezett, de gyors fejlődése azonban azt eredményezte, hogy nagyobb igény van a csúcsminőségű, képzett és technológiára hajlamos szakmák iránt. A feldolgozóiparban foglalkoztatottak körében népszerűek a mérnökök, adatelemzők, marketingesek és programozók.

Fő feldolgozóipar tartományok és területek szerint

Feldolgozó ipar Tartomány vagy terület található
Nyomtatás Manitoba, Ontario
Bányagépgyártás Alberta
Mezőgazdasági gépgyártás Manitoba, Saskatchewan
Húsfeldolgozás Alberta, Brit Columbia, Manitoba, New Brunswick, Quebec, Saskatchewan
Fa burkolat gyártása Alberta, Brit Columbia, Newfoundland és Labrador
Fűrésztelep és fagyártás Brit Columbia
Nyomtatás Manitoba
Tenger gyümölcsei feldolgozása New Brunswick, Newfoundland és Labrador, Új -Skócia
Kenyérgyártás Újfundland és Labrador
Repülőgépgyártás Új -Skócia, Quebec
Hajó és csónaképítés Nova Scotia
Gépjárműgyártás Ontario, Saskatchewan
Műanyag gyártás Ontario, Quebec
Bortermelés Brit Columbia

A feldolgozóipar munkaerőhiányt szenvedett a gyorsan növekvő népesség miatt, ami magasabb árukereslethez vezetett, és több gyártott termék exportjára volt szükség. Ennek enyhítésére Kanada számos ösztönzőt hozott létre, hogy több őshonos és külföldi munkavállalót vonzzon az ágazatba. Néhány ösztönző:

  • Kanadai tanonc kölcsön
  • Tanulószerződéses ösztönző támogatás
  • Tanulószerződéses munkahelyteremtési adókedvezmény
  • Kanadai tanonc kölcsön

A természeti erőforrás ipar

Kanada valóban sok természeti erőforrással van megáldva, és az ország nem mulasztotta el kiaknázni azokat gazdasági fejlődése érdekében. Az olaj- és gázágazat óriási előnyökkel járt Kanada számára, a világhoz kapcsolódó összes vállalat 35% -a Albertában lakik. Ugyanez a szektor továbbra is fenntartja álláspontját, hogy óránként fizeti az ország legmagasabb átlagbérét. Az olaj- és gázipar aktívan toboroz mérnököket, bányászokat, földtudósokat és kutatókat.

Kanada legfontosabb természeti erőforrásai közé tartozik a víz, olaj és gáz, urán, arany, ezüst, réz, gyémánt és földgáz. Új -Skócia az iparág legeredményesebb tartományaként állt a csúcson, munkahelyeket biztosítva a tiszta energiatermelésben élőknek. Emellett nagy erdőtartalékokkal is rendelkezik, ezért olyan ágazatokban foglalkoztat munkaerőt, mint a papírgyártás és a környezetvédelem.

Bányászat és mezőgazdaság

A bányászat és a mezőgazdaság szorosan kötődik a természeti erőforrások iparához. A természeti erőforrások óriási lerakódásaival Kanada soha nem szűnt meg olyan munkaerőt alkalmazni, amely természetes készségeket hoz a késztermékbe. Az ipar további részekre oszlik:

  • Bányászati
  • Energiatermelés
  • Halászat
  • Erdészet
  • Földművelés

Nem lehet túlhangsúlyozni a bányászati ​​és mezőgazdasági ágazat szerepét a kanadai munkaerő foglalkoztatásában. Az ország aktívan bányász uránt, nikkelt, hamuzsírt és gyémántot, és folyamatosan toboroz e terület szakembereit. A szükséges szakmák többsége az ásványok kitermelésében és feldolgozásában van; számítástechnika, például programozás és adatelemzés; fejlesztő kutatás; információkezelés, stb.

A Brit Kolumbia, Ontario, Saskatchewan és Quebec volt a legmagasabb munkaerő-foglalkoztató a bányászati ​​ágazatban, a Kanadában bányászott termékek körülbelül háromnegyedét ezekből a régiókból szerezték be. Megfigyelések alapján a bányamunkások által fizetett átlagos órabér aktívan versenyez az egészségügyi szektoréval, és hamarosan megugrhat előtte.

Kanada a szó egyik legnagyobb mezőgazdasági termelője és exportőre. A gazdálkodás sok lakóját fenntartotta ősidők óta. Ma a mezőgazdasági ágazat még termelékenyebb a gépesített gazdálkodás, valamint a genetikailag javított vetőmagok és állatok alkalmazásával.

Mind a növény-, mind az állattenyésztés virágzik az országban, a part menti területekről ismert, hogy a horgászat fő foglalkozás. Kanada fő növényi termékei a búza, a zab, a len és a repce, valamint a gazdag erdészeti tartalékok, amelyeket faanyag beszerzésére és papírpép előállítására használnak fel.

A tartományok és területek szerint Kanada mezőgazdasági ágazatát a következő változatosságok táplálják:

S / N TARTOMÁNY / TERÜLET MEZŐGAZDASÁGI TERMÉK
1. Alberta Szarvasmarha -tenyésztés, burgonya, búza, repce, árpa, húsfeldolgozás
2. Brit Columbia Tenger gyümölcsei, boroskertek, egyéb gyümölcsök és zöldségek
3. Manitoba Búza, árpa, repce, halászat, húsfeldolgozás
4. New Brunswick Állattenyésztés, naplótermesztés
5. Újfundland és Labrador Halászat és tenger gyümölcsei, kertészet, naplótermesztés
6. Northwest Territories Tenger gyümölcsei
7. Nova Scotia Erdőrezervátumok, naplótermelés
8. Nunavut Tenger gyümölcsei
9. Ontario Repce, árpa, búza, gyümölcsösök, kukorica, szójabab, állattenyésztés, naplótermesztés, dohány
10. Prince Edward Island Naplógyártás, vegyes gazdálkodás
11. Quebec Gyümölcsök, zöldségek, állattenyésztés
12. Saskatchewan Repce, bab, búza, árpa, repce, kender, len, szarvasmarhatartás, húsfeldolgozás
13. Yukon Tenger gyümölcsei

Mindezekben a régiókban igény van a technikusokra, hogy kezeljék a mezőgazdasági és feldolgozó berendezéseket, Vet. Orvosok, genetikusok, kutatók, mezőgazdasági munkások, mezőgazdasági termékek nagykereskedői, valamint kiskereskedők.

Az ezekben az ágazatokban való munkavégzéshez szükséges ügyesség miatt a legtöbb munkavállaló vállalatai számos szakmai képzést kapnak. A bányászat dolgozói is részesülnek a kész szállásokból és túrákból, a vállalati egészségbiztosításból és számos veszélykockázatból.

Kanada legfontosabb iparágai nem egyenletesen oszlanak el az országban. Az adott tartományban nyújtott szolgáltatások jellege az alábbi tényezőktől függ:

  • A természeti erőforrások rendelkezésre állása
  • A tenger közelsége
  • A lakosok lakossága
  • A talaj termékenysége stb.

Egyes iparágak alapvető és alapvető szolgáltatásokat nyújtanak, ezért minden tartományban megtalálhatók, bár ezek a szolgáltatások bizonyos régiókban még mindig jobban működnek, mint a többiek.

Az alábbi táblázat kiemeli az egyes tartományokat és az ott legaktívabb iparágakat.

Kanadai tartományok/területek és kulcsfontosságú munkahelyeik

S / N TARTOMÁNY / TERÜLET KULCSIPAROK
1. Alberta Olaj és földgáz, urán-, cink-, nikkel- és ezüstbányászat, mezőgazdaság, gyártás, mérnöki tevékenység
2. Brit Columbia Bányászat, gyártás, szolgáltatásnyújtás: egészségügyi, tudományos és egyéb szakmai szolgáltatások
3. Manitoba Mezőgazdaság (búzatermesztés), bányászat, IKT, repülőgépipar, oktatás, pénzügy és biztosítás
4. New Brunswick Mezőgazdaság (halászat), repülőgépipar, informatikai szolgáltatások, gyártás, bányászat, turizmus
5. Újfundland és Labrador Vendéglátás, egészségügyi szolgáltatás, bányászat, turizmus, oktatási szolgáltatások
6. Northwest Territories Biztosítás, gyémántbányászat, energia és földgáz, mezőgazdaság
7. Nova Scotia Bányászat, fúrás, tiszta energiatermelés, erdészet, mezőgazdaság, szállítás, oktatás, nagy- és kiskereskedelem
8. Nunavut Iparművészet, kultúra és turizmus, bányászat, halászat
9. Ontario Gyártás, bányászat, oktatás, biztosítás, pénzügy, építőipar, egészségügy
10. Prince Edward Island IKT, turizmus, megújuló energiatermelés, repülőgépipar, egészségügy
11. Quebec Gyártás, mezőgazdaság, élelmiszer -feldolgozás, IKT, tudományos és technológiai kutatás
12. Saskatchewan Mezőgazdaság (búzatermesztés), erdészet, bányászat, feldolgozóipar
13. Yukon Mezőgazdaság, tiszta energiatermelés, bányászat: arany, ezüst és cink, film- és hangtermelés

JEGYZET: Ez a táblázat nem mutatja be kifejezetten az egyes régiókban működő összes iparágat és szektort. Csak az egyes tartományok zászlóshajó -ágazatait emeli ki.

Míg bizonyos készségekre és szakmákra általában nagy igény mutatkozik egyes helyeken, mint a másikon, gyakorlatilag minden tartományban és területen még mindig van lehetőség számukra. Ha elég körültekintőnek találja magát bárhol a tartományban, munkát talál a képzettségi szintjének megfelelő munkához.

Kanada, mint ország viszonylag alacsony munkanélküliségi rátával rendelkezik, átlagosan csak évente körülbelül 8-10% -kal. A munkanélküliek számának közelmúltbeli megugrása annak következménye, hogy az emberi munkát technológia helyettesíti. Ennek fényében Kanada inkább arra törekszik, hogy olyan személyeket alkalmazzon, akik hajlamosak a technológiára, vagy legalábbis rendelkeznek alapvető számítógépes ismeretekkel.

Eddig még mindig több mint elegendő olyan munka van, amelyet nem váltottak fel teljesen robotok és gépek. És mivel az ország alullakott, de folyamatosan növekszik, még mindig több kézre lesz szükség ahhoz, hogy megfeleljen a lakosok által igényelt szolgáltatásoknak.