A kanadai bevándorlási szószedet szótárban tartalmazza az összes olyan szó és kifejezés jelentését, amelyeket a bevándorlás, menekültek és állampolgárság Kanada (IRCC) használ minden kommunikációjában és online anyagában azok számára, akik kanadai vízumot szeretnének kérni vagy bevándorolni.

Akadémiai program: A középiskola utáni program, amely tudományos fokozatot, oklevelet vagy szakmai bizonyítványt ad. Ezt a programot gyakran egyetemeken, főiskolákon, szemináriumokban és technológiai intézetekben végzik.

Kísérő családtag
Kapcsolódó kifejezés: kísérő függő
Házastárs, élettárs, eltartott gyermek vagy eltartott gyermek (unoka) eltartott gyermeke, aki a fő kérelmezővel Kanadába kíván bevándorolni. A kísérő családtagok szerepelnek a pályázatban.

Cím: A cím az a hely, ahol egy személy jelenleg él. Azonosítható például utcaszám, utcanév, lakásszám, város, város, tartomány/állam és ország alapján. Például: Egy Kanadából tanuló mexikói diáknak be kell írnia azt a címet, ahol Kanadában él.

Kanada megfelelő ismerete: Az állampolgársági teszt felméri Kanada tudását. Az írásbeli vizsga és az interjú során kérdéseket fog feltenni Önnek a következőkről: szavazati jog és választott tisztségválasztási eljárások joga állampolgár jogai és kötelezettségei kanadai társadalom- és kultúrtörténet és szimbólumok kanadai politikai történelem (beleértve a politikai rendszert is) és intézmények) kanadai fizikai és politikai földrajz

Megfelelő nyelvtudás: Ahhoz, hogy kanadai állampolgár lehessen, az állampolgársági törvény előírja az új állampolgároknak, hogy „megfelelő tudással” rendelkezzenek az angol vagy a francia, Kanada két hivatalos nyelvén. Általában a „megfelelő tudás” azt jelenti, hogy megértesz valakit, aki angolul vagy franciául beszél, és ő megérthet téged. (Olvassa el a „megfelelő tudás” részletesebb magyarázatát.) Mérjük, hogy mennyire tud kommunikálni a Canadian Language Benchmarks (CLB)/Niveaux de compétence linguistique canadien (NCLC) segítségével.
Elfogadhatóság Lásd: Elfogadhatatlanság.

Örökbefogadás: Egy folyamat, amelynek során egy személy egy másik család tagjává válik. Ennek a folyamatnak létre kell hoznia egy valódi szülő-gyermek kapcsolatot, amely véglegesen megszakítja a jogi kapcsolatokat a gyermek biológiai szüleivel vagy gyámjaival.

Vádirat: A dokumentum akkor válik nyilatkozattá, amikor egy személy aláírja a dokumentumot egy meghatalmazott személy jelenlétében, miután esküt tett, hogy a dokumentumban leírtak igazak és pontosak. A nyilatkozatot gyakran használják annak ellenőrzésére, hogy a dokumentum fordítása pontosan tükrözi -e a dokumentum eredeti nyelvén leírtakat.

Kor: Amikor az IRCC statisztikai adataiban az állandó vagy ideiglenes lakos életkorára hivatkozunk: állandó lakosok, leszálláskor és ideiglenes lakosok, belépéskor vagy december 1 -jén.

Megsemmisítés: Nyilatkozat arról, hogy a házasság nem érvényes. A megsemmisítés indoka Kanadában minden olyan eset, amikor az egyik vagy mindkét fél nem volt abban a helyzetben, hogy jogosan házasságot kössenek.

Pályázó: Olyan személy, aki kérelmet nyújt be az IRCC bármely üzletága alá.
Alkalmazáskészlet Lásd: Alkalmazáscsomag.

Szabadság iránti kérelem és bírósági felülvizsgálat: Az a személy, aki megkapta az IRCC határozatát, és úgy gondolja, hogy hibát követett el a döntésben, általában a Kanada Szövetségi Bíróságához fordulhat, és kérheti, hogy a Bíróság vizsgálja felül a döntést. A Bírósághoz benyújtott, a határozat felülvizsgálata iránti kérelmet szabadságra és bírósági felülvizsgálatra hívják. A felülvizsgálat azt jelenti, hogy a Számvevőszék elolvassa a határozatot, és eldönti, hogy hibát követett -e el vagy sem. Ha a Bíróság úgy dönt, hogy az IRCC hibát követett el, az általában azt jelenti, hogy az IRCC -nek új döntést kell hoznia.
Erről a folyamatról további információt a Kanadai Szövetségi Bírósághoz való kérelem benyújtása bírósági felülvizsgálat című témakörben talál.

Alkalmazáscsomag: Egy csomag, amely tartalmazza az összes nyomtatványt, alátámasztó dokumentumokat és információkat a vízumkérelmek, az állandó tartózkodási és az állampolgársági kérelmek kitöltéséhez. Néha „alkalmazáskészletnek” nevezik.

Elvi jóváhagyás / Elvi jóváhagyás (AIP): Pályázata akkor „elvben jóváhagyott” (AIP), ha: levelet kapott az IRCC -től, amelyben kijelenti, hogy megfelel az állandó tartózkodásra vonatkozó jogosultsági követelményeknek, de még át kell esnie az orvosi, biztonsági és háttér -ellenőrzéseken, és ha szükséges, családtagjait.

Rendezett foglalkoztatás: Rendezett munkavégzés az, amikor egy kanadai munkáltatótól állásajánlatot kap egy NOC 0, A vagy B munkakörben, legalább egy évig. Bizonyos esetekben ezt az állásajánlatot az Employment and Social Development Canada/Service Canada -nak kell jóváhagynia.
Lásd: Érvényes állásajánlat

Alkalmazástámogató központ (ASC): Az ASC -k biometrikus gyűjtési szolgáltatásokat nyújtanak az Egyesült Államokban tartózkodó kanadai vízumkérelmezők számára. Az ASC -k nem fogadnak be bevándorló vagy ideiglenesen tartózkodó kérelmeket, és nem tudnak információt vagy alkalmazáskezelési szolgáltatást nyújtani. Keresse meg a legközelebbi ASC -t.

Értékelés: A tanulás, a hitelesítő adatok és más képesítési formák azonosítása és mérése, amelyek szükségesek a tanulmányi vagy foglalkozási programokba való belépéshez (az értékelés tartalmazhat tesztelést, vizsgákat vagy egyéb előírt tevékenységeket). A tudást, készségeket és képességeket mérő folyamat.

Értékelési eszközök: Hivatkozik az állampolgársági bírák által a személy angol vagy francia nyelvtudásának értékeléséhez használt irányelvekre, amelyek segítenek megállapítani, hogy valaki megfelel -e az állampolgársági nyelvi követelményeknek.

Bolondok háza: Védelem, amelyet azoknak a személyeknek kínálnak, akik jól megalapozottan rettegnek az üldözéstől faji, vallási, nemzetiségi, politikai véleményük vagy egy bizonyos társadalmi csoporthoz tartozás alapján, valamint azokat, akiket kínzás, kegyetlen és szokatlan bánásmód vagy büntetés veszélye fenyeget.

Meghatalmazott képviselője
Kapcsolódó kifejezések: képviselő, kijelölt képviselő, akkreditált állampolgársági vagy bevándorlási tanácsadó. Kétféle meghatalmazott képviselő létezik: kompenzált és kompenzálatlan. Magánszemélyek, akik valamilyen formában (közvetlenül vagy közvetve) kompenzációt kapnak szolgáltatásaikért: A díjazott meghatalmazott képviselőknek jó hírű tagoknak kell lenniük az akkreditált szabályozó testülettel. Magánszemélyek, akik ingyenesen nyújtanak ilyen szolgáltatásokat: Ilyen személyek például barátok, családtagok, önkéntesek vagy karitatív vagy nem kormányzati szervezetek (NGOS) munkatársai. Lásd: Állampolgársági és bevándorlási tanácsadó, képviselő.

Háttérvizsgálat: Eljárás a vízumkérelmezők büntetőjogi és/vagy biztonsági hátterének ellenőrzésére annak biztosítása érdekében, hogy befogadhatóak legyenek Kanadába. Lásd a rendőrségi igazolást.

Biometrikus utasítás: Ha meg kell adnia biometrikus adatait, az IRCC biometrikus utasításokat küld Önnek postai úton vagy a fiókján keresztül, amikor jelentkezik. A levél papíralapú másolatát magával kell hoznia a vízumkérelmi központba (VAC) vagy az alkalmazástámogató központba (ASC), amikor személyesen elmegy a biometrikus adatok megadására. A levél vonalkódokat tartalmaz, amelyeket a VAC -nak vagy az ASC -nek be kell szkennelnie, mielőtt megadhatja biometrikus adatait. Határszolgálati tiszt: a kanadai határellenőrzési ügynökség (CBSA), a szövetségi kormányhivatal tisztviselői, akik rendelkeznek a törvényes felhatalmazással annak eldöntésére, hogy kik léphetnek be Kanadába és ott maradhatnak. Ezeknek a tiszteknek sok ugyanolyan hatásköre van, mint a rendőröknek, beleértve a házkutatások, letartóztatások és dokumentumok vagy áruk lefoglalásának jogát.

Áthidaló program: Egy olyan program, amely segít a képzett munkavállalóknak a szakadék között a tudás és a tapasztalat, valamint az általuk előnyben részesített munkában vagy területen végzett szakadék között.

Brit alany státusz
Kapcsolódó kifejezés: brit tárgy
1947 előtt a Kanadában született vagy honosított emberek brit alattvalók státusszal rendelkeztek. A brit alany státusz releváns az 1947 -es kanadai állampolgársági törvény szerinti kanadai állampolgárság meghatározásakor. Lásd Naturalization.

Business: Nyereségre törekvő magánszektorbeli vállalkozás.

Üzleti osztály
Kapcsolódó kifejezés: Üzleti bevándorló
Befektetőket, vállalkozókat és önálló vállalkozókat magában foglaló kategória. Egy személy állandó lakóhellyé válhat ebben a kategóriában annak alapján, hogy képes gazdaságilag letelepedni Kanadában. A kérelmező házastársa vagy élettársa, valamint a kérelmező eltartott gyermekei is ebbe a kategóriába tartoznak.

Üzleti tapasztalat: Az üzleti tapasztalat olyan kifejezés, amelyet vállalkozóként a bevándorlásra való jelentkezéskor használnak, hogy leírja: legalább két egyéves tapasztalati időszakot a kérelem benyújtását megelőző öt évtől a kérelemre vonatkozó döntés meghozataláig terjedő időszakban.
A tapasztalatnak a következőkhöz kell kapcsolódnia: a saját tőke egy százalékának kezelése és ellenőrzése egy minősített vállalkozásban, vagy amikor bevándorlóként jelentkezik befektetőként, hogy leírja: legalább két egyéves tapasztalat a jelentkezés dátumától számított öt évtől napon döntés születik a kérelemről.
A tapasztalatnak a következőkhöz kell kapcsolódnia: a minősített vállalkozás tőkéjének egy százalékának kezelése és ellenőrzése; vagy évente legalább 5 teljes munkaidőben egyenértékű munkakörben dolgozó vállalkozásban szerzett tapasztalat; vagy egy év minősített vállalkozásban a saját tőke egy százalékának irányítása és ellenőrzése, valamint egy üzleti év legalább 5 teljes munkaidős egyenértékű vezetőjének tapasztalata.

Üzleti látogató
Kapcsolódó kifejezés: Üzleti utazó
Az a személy, aki: Kanadába érkezik, hogy részt vegyen nemzetközi üzleti vagy kereskedelmi tevékenységekben, nem szándékozik belépni a kanadai munkaerőpiacra, és Kanadán kívüli vállalatnál vagy külföldi kormánynál dolgozik és fizet.

Kanadai üzlet: Olyan szervezet, amely: a kanadai vagy a tartományi törvények alapján be van jegyezve, és Kanadában folyamatos működéssel rendelkezik, vagy Kanadában folyamatban van, amely bevételt hozhat, nyereségből működik, és szavazati vagy tulajdonosi többségével a kanadai állampolgárok rendelkeznek, állandó lakosok vagy kanadai vállalkozások, vagy Kanada vagy egy tartomány törvényei hozták létre.

Kanadai állampolgár: Az állampolgársági törvény alapján állampolgárnak minősített személy. Ez olyan személyt jelent, aki: születése óta kanadai (vagy Kanadában született, vagy Kanadán kívül született olyan kanadai állampolgárnak, aki maga is Kanadában született vagy állampolgárságot kapott), vagy állampolgárság megadását kérte, és megkapta a kanadai állampolgárságot (honosítást) .

Kanadai élményóra: Egy bevándorlási kategória, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi munkavállalók vagy a Kanadában dolgozó, frissen végzett nemzetközi hallgatók állandó lakóhelyet kérjenek.

Kanadai nyelvi referenciaértékek (CLB): A kanadai szabvány a felnőtt bevándorlók és a leendő bevándorlók angol nyelvtudásának leírására, mérésére és elismerésére szolgál, akik Kanadában kívánnak élni és dolgozni, vagy állampolgárságot igényelnek. A Niveaux de compétence linguistique canadiens (NCLC) a francia nyelvű képességek értékelésére szolgál.

Esetfeldolgozó központ (CPC): Kanadai iroda, amely állampolgársági és bevándorlási kérelmeket kezel. Nem nyitottak a nyilvánosság számára. CPC -k vannak: Sydney, Nova Scotia; Mississauga, Ontario; Vegreville, Alberta; és Ottawa, Ontario.

CEGEP -ek: Quebecben, egy oktatási intézményben, amely középiskola és egyetem közötti egyetemi előkészítő tanfolyamokat (két év), vagy technikai karrier programokat (három év) kínál, amelyek felkészítik a hallgatókat a munkaerőpiacra való belépésre.

Központi beviteli iroda: Egy iroda Sydney -ben, Új -Skóciában, amely számos állandó bevándorlási program, köztük szövetségi szakmunkások és bevándorló befektetők kérelmeit kezeli. Munkatársaik gyakran meggyőződnek arról, hogy a kérelme hiánytalan, majd elküldi azt a hazájáért felelős vízumirodának.

Certificat d'acceptation du Québec (CAQ)
Kapcsolódó kifejezés: Elfogadó okirat
Egy dokumentum a québeci Ministère de l'Imigration, de la Diversité et de l'Inclusion (MIDI) dokumentumból, amely szerint: egy ideiglenes munkavállalónak kérelmeznie kell a CAQ -t a MIDI -vel, mielőtt Quebecbe érkezik dolgozni, vagy egy külföldi hallgatónak kérelmeznie kell a CAQ -t MIDI, mielőtt Quebecbe tanul.

Kanadai állampolgársági bizonyítvány
Kapcsolódó kifejezések: Állampolgársági bizonyítvány, Állampolgárság igazolása, Állampolgársági kártya
A kanadai állampolgársági bizonyítvány olyan dokumentum, amely igazolja, hogy egy személy kanadai állampolgár. Az állampolgársági bizonyítvány egy 8½ x 11 papírméretű tanúsítvány, amely tartalmazza: a tanúsítvány számát, egyedi ügyfél -azonosítóját, nevét, születési dátumát, nemét, a kanadai állampolgárság hatálybalépésének dátumát. 1. február 2012 -je előtt az IRCC műanyag pénztárca méretű állampolgársági kártyákat bocsátott ki az állampolgárság igazolására. Ezekhez a kártyákhoz emléklevelek érkeztek. Az emléklevelek nem használhatók fel az állampolgárság igazolására.

A jelölés igazolása
Kapcsolódó kifejezés: jelölési bizonyítvány
Egy tartomány vagy terület által kiállított igazolás, amely külföldi állampolgárt javasol állandó tartózkodásra a tartományi jelöltprogram keretében.

Lemondási bizonyítvány
Kapcsolódó kifejezés: Lemondási bizonyítvány
A kanadai kormány által kiadott dokumentum, amely megerősíti, hogy valaki már nem Kanada állampolgára, mert készségesen feladta kanadai állampolgárságát.

Tanúsítvány: Hivatalos dokumentum, amely elismeri a személy készségeit, tudását és képességeit.

Minősített angol vagy francia fordítások: Egy dokumentum, amelyet angol vagy francia nyelvre fordított le: Kanadában hitelesített fordító, vagy olyan fordító, aki nem Ön vagy a szülei, gyámja, testvére, házastársa, élettársa, házastársa, nagyszülője, gyermeke, nagynénje, nagybátyja , unokahúga, unokaöccse, első unokatestvére.
Ha a fordító nem hitelesített Kanadában, be kell nyújtania a fordítást befejező személy nyilatkozatát és az eredeti dokumentum hiteles másolatát.

Hitelesített fénymásolat: Egy eredeti dokumentum fénymásolata. Fel kell olvasni és hitelesíteni kell az eredeti eredeti példányát egy felhatalmazott személy által. A személy összehasonlítja a fénymásolatban szereplő dokumentumokat és jelöléseket: a nevét és aláírását a pozícióját vagy a címét az eredeti dokumentum nevét, a dokumentum hitelesítésének dátumát a következő mondatot: „Igazolom, hogy ez az eredeti dokumentum valódi másolata.” Kanadában a jogosult személyek példái, akik hitelesíteni tudják az eredeti dokumentumok másolatait: a közjegyző eskübiztosa, vagy az eskütételi biztos. Érdeklődjön tartományi vagy területi hatóságainál, hogy ki tudja igazolni az iratait. Kanadán kívül minden ország különböző hatóságokkal rendelkezik a dokumentumok hitelesítésére. Előfordulhat, hogy egy közjegyző hitelesítheti az iratait, de erről érdeklődjön a helyi hatóságoknál. Ön és családtagjai nem hitelesíthetik a dokumentumok másolatát. Ebben az esetben a családtag az Ön: szülő, gyám, testvér, házastárs, élettárs, házastárs, nagyszülő, gyermek, nagynéni, nagybácsi, unokahúga, unokaöccse, első unokatestvére.

Minősített fordító: Kanadai fordítók és tolmácsok tartományi vagy területi szervezetének jó rangú tagja.

Polgár: Egy ország állampolgárának lenni azt jelenti, hogy egy személy az adott országban született (a legtöbb esetben), vagy az adott állam állampolgárságot kapott.

Polgárság: Az állam által elismert állampolgárság és az ezzel járó kötelezettségek, jogok, felelősségek és kiváltságok.

Állampolgársági és bevándorlási tanácsadó
Kapcsolódó kifejezések: Állampolgársági és bevándorlási képviselő, kijelölt képviselő.
Olyan személy, aki díjat vagy egyéb ellenszolgáltatást nyújt, tanácsot vagy segítséget nyújt valakinek, aki Kanadába szeretne bevándorolni vagy kanadai állampolgárságot szeretne szerezni. Kanada állampolgársági és bevándorlási törvényei meghatározzák a képviselőket és a szolgáltatásaik feltételeit. Ez a személy nem dolgozik a kanadai kormánynál. Lásd a meghatalmazott képviselőt.

Állampolgári szertartás
Kapcsolódó kifejezések: A szertartás jegyzője, elnöklő tiszt
Az utolsó lépés a kanadai állampolgárrá váláshoz. Az állampolgársági szertartás során a 14 éves és idősebb állampolgárságú jelölteknek le kell tenniük az állampolgársági esküt. Az eskütétel után az új állampolgárok megkapják állampolgársági bizonyítványukat.
Lásd: Állampolgársági eskü, Állampolgársági bíró.

Állampolgársági Bizottság: A közigazgatási szerv, amely minden Kanadában dolgozó állampolgársági bíróból áll.

Állampolgári meghallgatás: Egy interjú az állampolgársági bíróval annak felmérésére, hogy a kérelmező megfelel -e az állampolgárság megadásának követelményeinek.

Állampolgársági bíró: Független, kvázi bírói döntéshozó, aki jogi döntéseket hoz egyes felnőtt állampolgársági kérelmek letelepedési követelményeiről, végrehajtja a kanadai állampolgársági esküt, és elnököl az állampolgársági szertartásokon. Lásd: Állampolgársági szertartás, Állampolgársági eskü.

Állampolgársági tiszt
Kapcsolódó kifejezés: A szertartás jegyzője
Az a személy, akit a miniszter az állampolgársági törvény alapján felhatalmazott az állampolgársági tisztviselőnek az állampolgársági rendeletekben előírt feladatainak ellátására, mint például: a kérelmek áttekintése annak megállapítására, hogy egy személy megfelel -e a kanadai állampolgárság követelményeinek, valamint szükség esetén interjúkat és meghallgatásokat folytat a kérelmezőkkel. , interjúk, tesztek, meghallgatások és állampolgári szertartások megtervezése, állampolgárság megadása a kérelmezőknek, és írásos elutasító határozat benyújtása a kérelmezőknek, beleértve az elutasítás okait.

Állampolgársági teszt: Az állampolgárságot kérelmezőknek állampolgársági teszten kell bizonyítaniuk Kanadával kapcsolatos ismereteiket. A 18 és 54 év közötti jelentkezőknek (a jelentkezés napján) el kell végezniük a tesztet. Általában írásbeli vizsga, de néha szóban, állampolgársági tisztviselővel tartják. A teszt felméri a jelentkező tudását a következőkről: Kanada, valamint az állampolgárság felelőssége és kiváltságai.

Ügyfél -azonosító szám: Az ügyfél -azonosító szám (ügyfél -azonosító), más néven egyedi ügyfél -azonosító szám (UCI), megtalálható minden hivatalos dokumentumon, amelyet a bevándorlási, menekültügyi és állampolgársági kanadai hivatal, esetfeldolgozó központ vagy egy Kanadán kívüli kanadai vízumhivatal állít ki . Az ügyfél-azonosító négy számból, kötőjelből (-) és további négy (4) számból áll (például: 0000-0000). Az a személy, aki még soha nem foglalkozott a bevándorlással, menekültekkel és állampolgársággal, nem rendelkezik ügyfél -azonosító számmal.

Főiskola
Kapcsolódó kifejezések: Közösségi kollégium
A felsőoktatás szakasza, amely a középiskola után következik. A főiskolák egy-három éves diplomaprogramokat kínálnak tudományos vagy műszaki tantárgyakból.

Elkötelezettségi igazolás: Elkötelezettségi tanúsítvány, amelyet egy kijelölt magánszektorbeli vállalkozás adott ki a kérelmezőnek, és amely megerősíti egyetértését.

Élettárs
Kapcsolódó kifejezés: Házastárs
Olyan személy, aki legalább egy éve él egy másik, házastársi kapcsolatban élő személlyel. A kifejezés ellenkező nemű és azonos nemű kapcsolatokra utal. Lásd a közjogi partner jogi meghatározását.

Közösségi szponzor: Egy szervezet, amely menekülteket támogat, de nem írt alá hivatalos megállapodást az IRCC -vel. Egy közösségi szponzor általában kevesebb menekültet szponzorál, mint a szponzorálási megállapodás tulajdonosa (SAH).

kompetencia: A formális, nem formális vagy informális tanulás során szerzett mérhető készség vagy készségek, tudásszint és viselkedési gyakorlatok.

Átfogó rangsorolási rendszer: (CRS) Pont-alapú rendszer, amely a jelölt expressz belépési profiljának értékelésére és pontozására szolgál, hogy rangsorolja őket a csoport többi jelöltjével szemben. A CRS értékeli a jelöltek által benyújtott profilinformációkat, beleértve a készségeket, a munkatapasztalatot, a nyelvtudást, az oktatást és egyéb tényezőket. Lásd: Expressz belépési profil Az állandó lakóhely számának megerősítése (IMM 5292 vagy 5509) Ezt a számot a bevándorlási, menekültügyi és állampolgársági kanadai hivatal vagy a vízumhivatal által Önnek kiállított Állandó tartózkodási igazolás dokumentum jobb felső sarkában találja benyújtotta a jelentkezését. Az Ön állandó tartózkodási helyének megerősítése „T” betűvel kezdődik, amelyet kilenc szám követ (például: T100000000).

Házastársi partner: Kanadán kívüli személy, aki legalább egy éve kötelező kapcsolatban áll egy szponzorral, de nem tudott együtt élni a párjával. A kifejezés mind az ellenkező nemű, mind az azonos nemű kapcsolatokra vonatkozik.

Az alkotó csoport
Kapcsolódó kifejezés: Szponzori szerződés birtokosa (SAH)
Egy csoport, amelyet a szponzori megállapodás tulajdonosa (SAH) írásban felhatalmazott a menekültek szponzorálására a SAH szponzori megállapodása alapján. Az alkotó csoportra példa például egy helyi gyülekezet vagy egy nemzeti egyház vagy szervezet káptalanja, amely SAH.

Konzulátus
Kapcsolódó kifejezés: Küldetés
Kanada kormányhivatala, amely külföldön segíti a kanadai állampolgárokat. Főkonzul vezeti őket. Nem a fővárosokban találhatók. Egyes konzulátusok bevándorlási szolgáltatásokat is nyújtanak. Példák: Kanada főkonzulátusa New Yorkban; Kanada főkonzulátusa Hongkongban.
Lásd: Visa iroda, magas jutalék, nagykövetség.

Elérhetőség: Egy személy neve, levelezési címe, telefonszáma, e-mail címe és faxszáma, ha van ilyen. Lásd a kapcsolattartási adatok jogi meghatározását.

Egyezményes menekült: Az a személy, aki a saját országán vagy országán kívül tartózkodik, ahol általában él, és attól tart, hogy visszatér az országba, mert jól megalapozott az üldözéstől való faji, vallási, nemzetiségi, bizonyos társadalmi csoporthoz való tartozás vagy politikai vélemény miatt.

Meggyőződés: Az ítélet akkor következik be, amikor egy személyt a bíróság vagy törvényszék bűncselekményben bűnösnek talál.

Együttműködés/szakmai gyakorlat: Munkaengedély A külföldi hallgatóknak, akik szövetkezeti vagy gyakornoki programon kívánnak részt venni egy kanadai intézményben, munkavállalási engedélyt és tanulmányi engedélyt kell kérniük. Ahhoz, hogy jogosult legyen a szövetkezeti/szakmai gyakorlat engedélyezési programjára, meg kell felelnie az alábbi feltételeknek:
• Érvényes tanulmányi engedéllyel kell rendelkeznie, vagy tanulmányi engedéllyel együtt kell kérelmeznie a munkavállalási engedélyt.
• A tervezett foglalkoztatásnak alapvetőnek és szerves részének kell lennie a kanadai tanulmányi programban.
• Munkaviszonyát az akadémiai program részeként igazolni kell, az intézmény felelős tudományos tisztviselőjének levelével.
• A szövetkezeti vagy szakmai gyakorlat nem képezheti a teljes tanulmányi program 50 százalékát.

Társszponzor: Olyan személy vagy szervezet, amely magánszponzorral partneri kapcsolatban áll, hogy részt vegyen a letelepedési segítségnyújtásban és a magánszponzorált menekülteknek nyújtott támogatásban. Társszponzorok lehetnek a Kanadában élő szponzorált menekült családtagjai.

Az állampolgárság országa: Olyan ország, amelynek állampolgára egy személy. Egy személy több ország állampolgára is lehet.

Állampolgársága szerinti országban: Az Ön nemzetiségi országa az Ön állampolgársága szerinti ország. Lásd az állampolgárság országa.

A lakóhely szerinti ország: Az az ország, amelyben a személy él. A személy lakóhelye szerinti ország eltérhet az állampolgárságának országaitól.

Cours de langue pour les immigrants au Canada (CLIC): Ingyenes francia nyelvű képzési programok Kanadában felnőtt újoncoknak. Ezeket a szövetségi kormány finanszírozza, és azokat az iskolaszékek, főiskolák és helyi szervezetek szállítják, amelyek szolgáltatásokat nyújtanak az újonnan érkezőknek.

Hitelesítési szolgáltatás: Tartományosan felhatalmazott szervezet, például szabályozó szerv vagy középfokú intézmény, amely felelős a külföldi hitelesítő adatok hordozhatóságának értékeléséért. Kanadában a tartományi és területi kormányok felelősek a megbízólevelek értékeléséért és elismeréséért.

Büntetőjogi elfogadhatatlanság: Ha egy személy nem mehet be Kanadába, vagy nem tartózkodhat ott, mert olyan bűncselekményt követett el vagy ítéltek el, amiért nem kapott rekord felfüggesztést (korábban kegyelemként), vagy a bevándorlási és menekültvédelmi törvény alapján rehabilitálták. A bűncselekményt Kanadában vagy azon kívül is elkövethették és/vagy elítélték. Lásd: Megítélt rehabilitáció, Bűnügyi rehabilitáció, Rekord felfüggesztése.

Bűnügyi rehabilitáció
Kapcsolódó kifejezés: A büntetőjogi elfogadhatatlanság leküzdése
Ez a kifejezés olyan pályázati eljárásra utal, amely lehetővé teszi, hogy egy Kanadán kívüli bűncselekményt elkövető vagy elítélt személy beléphessen Kanadába vagy ott maradhasson. A „rehabilitáció” ebben az összefüggésben a bevándorlási és menekültek védelméről szóló törvény értelmében azt jelenti, hogy az adott személy többé nem tekinthető megengedhetetlennek Kanada számára egy adott bűncselekmény miatt. A személy akkor igényelheti a rehabilitációt, ha a cselekmény elkövetése óta legalább öt év telt el, és minden büntetőjogi ítéletet végrehajtottak. A rehabilitációra való jogosultság érdekében a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy stabil életet él, és nem valószínű, hogy több bűncselekményt követ el.
Lásd: Büntetőjogi elfogadhatatlanság, Úgy ítélték meg, hogy rehabilitáció, Nyilvántartás felfüggesztése, Rehabilitáció.

Korona szolgája: A Kanadai Fegyveres Erőkben, a szövetségi közigazgatásban vagy egy tartomány vagy terület közszolgálatában vagy azoknál alkalmazott személy. Nem tartalmazza a helyben foglalkoztatott személyként történő foglalkoztatást.

Döntési levél: Az IRCC által küldött hivatalos levél, amely tájékoztatja Önt az ügyben hozott döntésről és a következő teendőkről.

Elfogadható rehabilitáció: Az a személy, akit Kanadán kívül bűncselekmény miatt ítéltek el, elfogadhatóvá válhat, vagy rehabilitáltnak tekinthető 5 vagy 10 év elteltével, kivéve a súlyos bűncselekményeket. A feltételezett rehabilitációhoz nem kell kérelmet elbírálni. Az, hogy valaki jogosult -e jogosult rehabilitációra, az egyéni körülményeitől függ.
Lásd: Büntetőjogi elfogadhatatlanság, Bűnügyi rehabilitáció, Nyilvántartás felfüggesztése, Rehabilitáció.

Indulási sorrend: A Kanadai Határszolgálati Ügynökség (CBSA) tisztviselője vagy a Bevándorlási és Menekültügyi Testület (IRB) független bevándorlási és bevándorlási és menekültügyi ügyekben illetékes bíróságának kiutasítási végzése. Indulási parancsot adnak ki azok ellen, akik megsértették Kanada bevándorlási törvényét. Az indulási parancsban megnevezett személynek 30 napon belül el kell hagynia Kanadát. Ha nem teszik, az indulási végzés kitoloncolási parancs lesz.
Lásd: Eltávolítások a CBSA weboldalán.

Függő: Egy állandó lakos vagy fő kérelmező házastársa, élettársa vagy eltartott gyermeke.

Eltartott gyermek: A gyermek, aki nem éri el a maximális életkort, és nem házas, vagy közjogi kapcsolatban él. Általában ahhoz, hogy eltartottnak minősüljenek, a gyermekeknek 22 éven aluliaknak kell lenniük, és nem lehetnek házastársuk vagy élettársuk
Megjegyzés: a gyermek életkorát általában „bezárják”, amikor teljes kérelmet kapunk. Használja online eszközünket annak ellenőrzésére, hogy gyermeke eltartottnak minősül -e. Kivétel: Az életkorhatárt betöltött vagy idősebb gyermekek „túlkoros” eltartottnak minősülhetnek, ha a korhatár elérése óta anyagi támogatást kaptak a szüleiktől, és mentális vagy fizikai okok miatt nem tudják anyagilag eltartani magukat. állapot
Korábbi korhatárok: A korhatár az elmúlt években megváltozott. Ha kérelme egy ideje folyamatban van, az eltartott gyermek egyik régebbi definíciója érvényes lehet. Általában a hatályos szabályokat használjuk, amikor megkapjuk a teljes jelentkezést. Korábbi korhatárok egy eltartott gyermek esetében: 1. augusztus 2014 -jétől 23. október 2017 -ig: 19 év alatt 31. július 2014 -én vagy azt megelőzően: 22 év alatt
Megjegyzés: A 31. július 2014-én vagy azt megelőzően benyújtott kérelmekre eltérő szabályok vonatkoznak az idősebb korú eltartottakra.
Függő típus Különböző típusú eltartott gyermekek vannak. A bevándorlási kérelem űrlapjain ki kell választania, hogy milyen típusú eltartott gyermeke van.
A típus: Az eltartott 22 év alatti és egyedülálló (nem házas és nem élettársi kapcsolatban).
B típus: Ez a függő típus csak akkor érvényes, ha gyermeke életkorát 1. augusztus 2014. előtt zárolták.
Az eltartott folyamatosan beiratkozott és részt vesz nappali tagozatos hallgatóként az illetékes kormányzati hatóság által akkreditált középiskola utáni intézményben, és jelentős mértékben függ a szülő anyagi támogatásától is: 22 éves kora előtt, vagy házasságkötés vagy köztörvényes kapcsolat létrehozása óta (ha 22 éves kora előtt történt)
C típus: Az eltartott 22 éves vagy idősebb, 22 éves kora óta jelentős mértékben függ a szülő anyagi támogatásától, és egészségügyi állapot miatt nem tudja ellátni magát.
A 1. augusztus 2014. és 23. október 2017. között benyújtott pályázatokban használt függő típusok
1. típus: Az eltartott 19 év alatti és egyedülálló (nem házas és nem élettársi kapcsolatban).
2. típus: Az eltartott 19 éves vagy annál idősebb, 19 éves kora óta anyagilag függ a szüleitől fizikai vagy mentális állapot miatt.

Kiutasítási parancs: A CBSA tisztviselője vagy az IRB által kiadott eltávolítási parancs. Ez megköveteli, hogy a személy elhagyja Kanadát súlyos jogsértések vagy a kanadai bevándorlási törvény súlyos megsértése miatt. A Kanadából kitoloncolt személy nem térhet vissza az állampolgársági és bevándorlási miniszter írásos engedélye nélkül.
Lásd: Eltávolítások a CBSA weboldalán.

Kijelölt angyal befektetői csoport: Ez egy magánszervezet, amelyet a miniszter kijelölt az Induló Vízumban való részvételre. Az angyal befektetői csoportok tagokból állnak, akik saját tőkéjüket az induló vállalkozásokba fektetik be, rendszerint részvényekért cserébe. Az angyal befektetői csoportok különféle módokon segítik tagjaikat, többek között: befektetési lehetőségek azonosítása tőkéjük egyesítése a befektetési folyamat egységesítése az angyal befektetők számára

Kijelölt üzleti inkubátor: Ez egy magánszervezet, amelyet a miniszter kijelölt az Induló Vízumban való részvételre. Az üzleti inkubátorok számos szolgáltatás nyújtásával segítik az induló vállalkozások növekedését, beleértve a következőket: fizikai tér és létesítmények tőke üzleti mentorálás hálózati kapcsolatok

Kijelölt oktatási intézmény: Egy kanadai iskola, amelybe be kell fogadni a tanulót, mielőtt tanulmányi engedélyt kaphat (1. június 2014 -jétől). Tekintse meg a középiskola utáni iskolák kijelölt tanulási intézmények listáját (DLI). Kanadában minden általános és középiskola automatikusan kijelölésre kerül. Nem jelennek meg a listán. Az általános és középiskolába jelentkezőknek nincs szükségük DLI -számra a jelentkezési űrlapon.
Lásd: Középiskola.

Kijelölt harmadik fél nyelvvizsgája: Ez egy teszt, amely megmutatja, hogy nyelvtudása megfelel -e a négy kategória mindegyikében előírt követelményeknek: hallgatás, beszéd, olvasás és/vagy írás. Vannak ügynökségek, akiket "kijelöltek" a tesztek elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy az IRCC jóváhagyta őket erre. Ezeket a teszteket azért végezzük, hogy lássuk, megfelel -e az alkalmazás nyelvi követelményeinek.

Kijelölt kockázati tőkealap: Ez egy magánszervezet, amelyet a miniszter kijelölt az Induló Vízumban való részvételre. A kockázati tőkealapok tőkét vonnak be és kezelnek, hogy részvénybefektetéseket helyezzenek el nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokba. A kockázati tőkealapok befektetéseik révén támogatják az induló vállalkozásokat, és nyújthatnak továbbá: működési tapasztalatot technikai ismeretek hálózatok mentorálást

Közvetlen út az állampolgársághoz: Egy folyamat annak érdekében, hogy a kanadai szülők külföldön született és örökbe fogadott gyermek állampolgárságot kapjon anélkül, hogy először Kanadába kellene bevándorolni.

Fedezze fel Kanadát: Az állampolgárság jogai és kötelezettségei az egyetlen hivatalos tanulmányi útmutató az állampolgársági ismeretek teszteléséhez. A kérelmezőnek tanulmányoznia kell ezt az útmutatót, hogy felkészüljön az állampolgársági tesztre. Ha a kérelmező bármilyen más anyagot használ fel az állampolgársági tesztre való felkészüléshez, azt saját felelősségére teszi.

Elvált: azt jelenti, hogy a bíróság engedélyezte a válást, és a házasság megszűnt. A két ember már nem házas.

Kettős vagy többszörös állampolgárság: Amikor egy személy egyszerre két vagy több ország törvényes állampolgára. A Kanada állampolgársági törvényei értelmében a kettős vagy többszörös állampolgárság megengedett. Néhány más ország ezt nem engedélyezi.

Gazdasági osztály
Kapcsolódó kifejezés: Gazdasági bevándorló
A bevándorlók egy kategóriája, amelyet készségeik és Kanada gazdaságához való hozzájárulásuk alapján választottak ki. A gazdasági osztály bevándorlói közé tartoznak a szakmunkások, a tartományi és területi jelöltek, az üzleti bevándorlók, a québeci szakmunkások és a kanadai Experience Class tagjai, valamint házastársaik és eltartottjaik.

Oktatási bizonyítvány: Bármilyen oklevél, diploma, szakmai vagy tanulószerzési bizonyítvány, amelyet egy elismert oktatási vagy képzési intézményben végzett tanulmányi vagy képzési program elvégzéséhez adtak ki.

Oktatási intézmény
Kapcsolódó kifejezés: Középiskola
Olyan szervezet, amely tudományos, műszaki vagy szakmai tanulmányi programokat kínál, például egyetem vagy főiskola.

Elektronikus utazási engedély (eTA): Az eTA új belépési követelmény a vízummentes külföldi állampolgárok számára, akik légi úton utaznak Kanadába. Lehetővé teszi Kanada számára, hogy átvizsgálja az utazókat, mielőtt megérkeznek. Az engedély elektronikus úton kapcsolódik az útleveléhez, és öt évig vagy az útlevél lejáratáig érvényes, attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Általános Iskola
Kapcsolódó kifejezések: Általános iskola, Gimnázium, Állami iskola, Középiskola
Olyan intézmény, amely oktatási programokat biztosít a gyermekek számára, négy és hat éves kor között. Az oktatási évek általában tartalmazzák az óvodát (a legalacsonyabb szint) és az 1–6. Osztályt (ha a területen középiskolák vannak) vagy az 1–8.

Választható: Valamire jogosultnak lenni annyit jelent, mint a részvételre való jogosultság vagy a kiválasztás.

Nagykövetség
Kapcsolódó kifejezés: MisszióA kanadai kormány iroda nagykövet vezetésével. Egy nem Nemzetközösségi ország fővárosában találhatók. Általában a konzuli és kereskedelmi szolgáltatások teljes körét nyújtják. A Nemzetközösség országaiban a nagykövetségeket magas bizottságoknak nevezik, és egy főbiztos vezeti őket. Egyes nagykövetségek és magas bizottságok is nyújtanak bevándorlási szolgáltatásokat. Példák: Kanada franciaországi nagykövetsége, Párizs és a kanadai főbizottság az Egyesült Királyságban Londonban.
Lásd: magas jutalék, konzulátus, Visa iroda

Orvosi: Egy online eszköz, amelyet az IRCC által orvosi vizsgálatra jóváhagyott orvosok használnak a bevándorlási orvosi vizsga (IME) eredményeinek rögzítésére és elküldésére az IRCC -nek. Pontosabb, kényelmesebb és gyorsabb, mint a papír alapú feldolgozás. Sürgősségi szolgálatok Az állami támogatás azonnal rendelkezésre áll, ha tűz, egészségügyi válság vagy bűncselekmény okozta veszélyes helyzet áll fenn. Ezek a szolgáltatások magukban foglalhatják a rendőrséget, a tűzoltóságot és/vagy a mentőszolgálatokat és/vagy a helyi segélyhívóvonalat.

Munkáltatói specifikus munkavállalási engedély: A munkavállalási engedély típusa, amely jelzi: annak a munkáltatónak a nevét, akinél egy személy dolgozhat, mennyi ideig dolgozhat, és a munkavégzés helyét (adott esetben). Az a személy, aki rendelkezik ilyen típusú munkavállalási engedéllyel, csak a meghatározott ideig, és adott esetben az engedélyen feltüntetett helyen dolgozhat a munkáltatónál.

Angol mint második nyelv (ESL)
Kapcsolódó kifejezések: Angol nyelvű szolgáltatások felnőtteknek, Angol nyelvoktatásAngol mint kiegészítő nyelvi program
Egy olyan program, amelyet angolul tanítanak nem anyanyelvűeknek. Az ESL -t általában olyan környezetben tanítják, ahol az angol a domináns nyelv. Továbbfejlesztett nyelvoktatás (ELT) Olyan program, amely felnőtt újoncoknak fejlett, munkahely-specifikus nyelvi képzést biztosít angolul vagy franciául. Az ELT mentorálást, állásközvetítést és más módszereket is használ, hogy segítse az újonnan érkezőket a munkában.

vállalkozó: Egy Kanadába bevándorló, aki: üzleti tapasztalattal rendelkezik, és legálisan szerzett nettó vagyona legalább 300,000 XNUMX dollár. Az állandó vállalkozói státusz fenntartásának feltételeként a személy vállalja továbbá, hogy: ellenőrzi a minősített kanadai vállalkozás saját tőkéjének legalább egyharmadát, aktívan irányítja az üzletet, és legalább egy teljes munkaidős állást hoz létre egy kanadai számára állampolgár vagy állandó lakos.

Túlzott kereslet: Amikor egy személy meglévő egészségügyi állapota igényt támaszthat az egészségügyi vagy szociális szolgáltatásokkal szemben, amelyek valószínűleg: többe kerülnének a kezeléssel, mint egy átlagos kanadai ellátás költségei, vagy megzavarnák a kanadai állampolgároknak vagy állandó lakosoknak nyújtott időszerű szolgáltatásokat.
Lásd a túlzott kereslet jogi meghatározását.

Kizárási sorrend: A Kanadai Határszolgálati Ügynökség (CBSA) tisztviselője vagy a Bevándorlási és Menekültügyi Testület (IRB) által kiadott eltávolítási parancs. Általában a kizárási parancs miatt eltávolított személy írásos engedély nélkül egy évig nem térhet vissza Kanadába. Azok a személyek, akik kizárási parancsot adtak ki félrevezetés miatt, öt évig nem térhetnek vissza írásos engedély nélkül.
Lásd: Eltávolítások a CBSA weboldalán

Expressz bejegyzés: Elektronikus rendszer ezen bevándorlási programok alkalmazásainak kezelésére: a Szövetségi Szakmunkás Program, a Szövetségi Szakképzett Kereskedelmi Program, a Kanadai Élményosztály vagy a tartományi jelöltprogram egy része.

Segítő: A facilitátor olyan pénzügyi intézmény, amely: az IRCC által jóváhagyott; tagja a Kanadai Betétbiztosítási Társaságnak (CDIC); segít a bevándorló befektetőknek befektetéseik megvalósításában és visszaváltásában.

Családi füzet: Jogi polgári dokumentum a család tagjairól szóló információkkal. Segítségével bizonyítható a család többi tagjával fennálló kapcsolata. Sok európai és ázsiai országban használják.
A családi füzet további nevei a következők: családregiszter, Livret de famille (Franciaország) Livrete de família, (Portugália) Libretto internazionale di famiglia (Olaszország), Koseki (Japán), Hukou (Kínai Népköztársaság).

Családi osztály: Egy bevándorlási kategória, amely magában foglalja a családtagokat, akiket egy kanadai állampolgár vagy állandó lakos szponzorál Kanadába.

Családtagok: A kérelmező legközelebbi hozzátartozói az IRCC -hez benyújtott kérelem keretében. Házastársnak vagy élettársnak, eltartott gyermekeknek és eltartott gyermekeiknek minősül.

Szövetségi szakmunkás: Bevándorló, akit végzettsége, munkatapasztalata, angol és/vagy francia tudása, valamint egyéb kritériumok alapján választottak ki állandó lakóhellyé. A házastársak és a gyermekek szerepelnek a pályázatban. Quebec kiválasztja saját szakmunkásait a Quebec -i szakmunkásosztály (QSW) alatt.

Pénzügyi támogatás: Az anyagi támogatás azt jelenti, hogy szponzora pénzt biztosít az étel, a megélhetési költségek stb.

Külföldi hitelesítő adatok felismerése (FCR): A külföldi hitelesítési elismerés annak ellenőrzése, hogy a másik országban szerzett végzettség és munkatapasztalat megegyezik -e a kanadai szakemberekre vonatkozó szabványokkal. A szabályozott foglalkozások hitelesítési elismerése főleg tartományi felelősség, amelyet a jogszabályok a szabályozó szervekre ruháztak át.

Külföldi állampolgár: Olyan személy, aki nem kanadai állampolgár vagy állandó lakos. Lásd a külföldi állampolgár jogi meghatározását.

Külföldi diák
Kapcsolódó kifejezés: Nemzetközi hallgató
Ideiglenes lakos, aki törvényesen jogosult ideiglenes Kanadában tanulni. Néhány kivételtől eltekintve a külföldi hallgatóknak tanulmányi engedélyt kell szerezniük, ha olyan tanfolyamot vesznek, amely több mint hat hónapig tart.
Lásd a tanuló jogi meghatározását.

Külföldi munkavállaló: Ideiglenes lakos, aki törvényesen jogosult ideiglenes Kanadában dolgozni.

Frankofón

Kapcsolódó kifejezés: franciául beszélő személy
Az a személy, akinek a francia az első hivatalos nyelve Kanadában.

Francia, mint második nyelv (FSL): Egy program, amellyel franciát tanítanak nem anyanyelvűeknek. Az FSL -t általában olyan környezetben tanítják, ahol a francia az uralkodó nyelv.

Teljes munkaidős egyenértékű tanulmányok: Részidős vagy gyorsított alapon végzett oktatás, amely egyenértékű a nappali tagozatos tanulmányi programmal. Teljes munkaidős egyenérték: évente 1,560 óra fizetett munkaviszony.

Teljes munkaidős tanulmány
Kapcsolódó kifejezés: nappali tagozatos hallgató
Tanulmányi ütemterv a tanévben heti minimum óraszámú (15 óra) oktatással, beleértve a hallgató tanulmányainak részét képező munkahelyi képzést. A diákoknak meg kell kérdezniük iskolájuktól, hogy mik a teljes munkaidős követelmények.

Teljes idejű tanulmányi állapot: A nappali tagozatos tanulmányi státuszt az oktatási intézmény (iskola) határozza meg. Általában a heti tanórai órák számán alapul.

Teljes munkaidős munka: Legalább heti 30 óra, amelyért bért és/vagy jutalékot fizetnek.

Általános szolgáltatáskereskedelmi megállapodás (GATS)
Kapcsolódó kifejezés: Nemzetközi megállapodás
Egy nemzetközi megállapodás, amely alapot nyújt néhány külföldi üzletember könnyebb bejutásához Kanadába. A Kereskedelmi Világszervezet tagjai közül sok ország aláírta a megállapodást.
Háromféle üzletemberre terjed ki: üzleti látogatók, szakemberek és egy vállalaton belül Kanadába dolgozó munkavállalók.

Keresztnév (ek): A keresztnév (ek) az a név (ek), amelyet egy személy születésekor kapott, és amellyel a személyt leggyakrabban emlegetik. Egy személy keresztneve tartalmazza a kereszt- és középső nevét. Például: Ha egy személy neve Mark Paul Jenkins, akkor a neve Mark Paul. Egy személynek egy vagy több keresztneve lehet.

A kormány által támogatott menekült: Olyan személy, aki Kanadán kívül tartózkodik, és elhatározták, hogy egyezmény szerinti menekült, és aki pénzügyi és egyéb támogatást kap a kanadai kormánytól vagy Quebec tartománytól Kanadába való megérkezésük után legfeljebb egy évig.
A GAR -okat az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és más beutaló szervezetek által kijelölt jelentkezők közül választják ki. Állampolgárság megadása Lásd a honosítást.

Ötfős csoport: Öt vagy több kanadai állampolgárból vagy állandó lakosból álló csoport, akik mindegyike legalább 18 éves, és egyetértenek abban, hogy együtt dolgoznak egy menekült támogatása érdekében.

Kezes: A kezes az a személy, aki megerősíti személyazonosságát és az Ön által megadott információkat. Ha nincs kezese, aki legalább két (2) éve ismeri, akkor a kezes helyett törvényi nyilatkozatot kell kitöltenie.

Egészségkártya: Olyan dokumentum, amely lehetővé teszi, hogy egy személy közegészségügyi ellátásban részesüljön egy kanadai tartományban vagy területen. Az újonnan érkezők Kanadába érkezve kérhetnek egészségügyi kártyát.

Egészségbiztosítás: Egy kanadai tartományi vagy területi kormányzati program, amely az orvosok, kórházak és bizonyos nem orvosok által nyújtott alapvető egészségügyi szolgáltatásokért fizet. Az újonnan érkezőknek be kell jelentkezniük tartományi vagy területi egészségbiztosítási tervükhöz, hogy fedezetet és egészségügyi kártyát kapjanak.
Lásd: Egészségkártya. Lásd az egészségügyi kártya jogi meghatározását.

Magas jutalék
Kapcsolódó kifejezés: Küldetés
A kanadai kormány irodája ugyanaz, mint a nagykövetség, de a Nemzetközösségi ország fővárosában található. Példa: Kanada főbizottsága az Egyesült Királyságba Londonba
Lásd: Nagykövetség, Visa iroda, konzulátus.

Humanitárius és együttérző alkalmazás (H & C): Azok az emberek, akik általában nem jogosultak Kanada állandó lakóivá válására, humanitárius és együttérző (H & C) okokból pályázhatnak. (H & C) okok kivételes esetekre vonatkoznak. A vizsgált tényezők a következők: az illető mennyire telepedett le Kanadában, általános családi kapcsolatok Kanadával, az érintett gyermekek mindenek felett álló érdeke, és milyen nehézségekbe ütközik a kérelmező, ha a kérelmet nem teljesítik, és el kell hagynia Kanadát az állandó lakóhely igénylése érdekében. A (H & C) döntéshozók nem vizsgálják azokat a kockázati tényezőket, amelyeket egy kanadai menekültvédelmi kérelemben vagy az eltávolítás előtti kockázatértékelésben (PRRA) vizsgálnak. Ezek a (H & C) kérelem hatályán kívül eső tényezők közé tartozik az üldözés, a kínzás veszélye vagy az életveszély, vagy a kegyetlen és szokatlan bánásmód vagy büntetés kockázata.

Személyi igazolvány: Egy kártya, amely igazolja, hogy ki valaki. Kibocsáthatja egy kormány vagy egy elismert nemzetközi ügynökség, például az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Bevándorlási dokumentum: Hivatalos dokumentum, amelyet az IRCC vagy a Kanadai Határszolgálati Ügynökség (CBSA) irodája, az esetfeldolgozó központ (CPC) vagy a Kanadán kívüli kanadai vízumhivatal állít ki, például az alábbiak egyike: Bevándorló vízum és leszállási jegyzőkönyv (IMM 1000), Megerősítés állandó tartózkodási hely (IMM 5292), állandó lakos kártya, látogatói nyilvántartás, munkavállalási engedély, tanulmányi engedély vagy ideiglenes tartózkodási engedély.
Bevándorlási tiszt: Egy tiszt, aki felelős annak eldöntéséért, hogy ki léphet be Kanadába és tartózkodhat Kanadában. Általában a belépési kikötőkben (repülőterek, szárazföldi határátkelők) vagy valamelyik kanadai irodánkban dolgoznak. Ellenőrizhetik a dokumentumokat, és interjút készíthetnek a jelentkezőkkel, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a kérelmek helyesek.

Bevándorlási állapot: Nem állampolgári pozíció egy országban-például állandó lakos vagy látogató. Implicit státusz Lásd Fenntartott állapot Jó helyzetben Olyan képviselőre utal, aki: engedéllyel és biztosítással rendelkezik, képesített segítséget nyújtani a jogi folyamatban, és megfelel a tanulás, a kompetencia és a szakmai magatartás követelményeinek.

Folyamatban: Amikor az IRCC -hez elküldött alkalmazást megnyitották, ellenőrizték annak teljességét, és az alkalmazott elkezdte feldolgozni (belépni a számítógépes rendszerbe stb.).

Elfogadhatatlanság
Kapcsolódó kifejezés: Elfogadhatatlan személy
Amikor egy személy nem léphet be Kanadába, vagy nem tartózkodhat ott. Ennek oka lehet biztonsági aggályok, bűncselekmények, emberi jogok megsértése, egészségügyi vagy pénzügyi okok, valamint a kanadai bevándorlási törvények be nem tartása. Tudjon meg többet az elfogadhatatlanságról.

Határozatlan állásajánlat: Állandó, teljes munkaidős állásajánlat.

Használati útmutató: Az útmutatók olyan dokumentumok, amelyek a következőket tartalmazzák: információkat, amelyeket a személynek tudnia kell egy alkalmazásról, mielőtt elküldi az IRCC -nek, és segítséget kell nyújtani az űrlapok és a szükséges igazoló dokumentumok kitöltésében. Ezeket az útmutatókat az IRCC honlapján teszik közzé.

Országok közötti örökbefogadás
Kapcsolódó kifejezés: Nemzetközi örökbefogadás
Egy másik országban lakó gyermek törvényes örökbefogadása, amely megfelel mind a küldő, mind a fogadó ország törvényeinek.

Nemzetközi Kanadai Tapasztalat (IEC)
Kapcsolódó kifejezések: Nemzetközi ifjúsági program, Working Holiday Program
Ifjúsági csereprogram, amely lehetővé teszi a 18 és 35 év közötti kanadaiak számára, hogy más országokban éljenek és dolgozzanak, általában legfeljebb egy évig. A program viszonossága lehetővé teszi, hogy ugyanazon országokból származó fiatalok akár egy évig Kanadában éljenek és dolgozzanak.

Nemzetközi orvosi végzettség: Olyan személy, aki Kanadában (a kanadai orvosi iskolák akkreditációs bizottsága által) vagy az Egyesült Államokban (az orvosi oktatási összekötő bizottság által) nem akkreditált orvosi iskolában végzett. Ez a kifejezés magában foglalja az amerikai Osteopátiás Orvostudományi Iskola végzőseit, akiket az Amerikai Osteopátiás Szövetség akkreditált.

Nemzetközi Mobilitási Program: Ez a program lehetővé teszi, hogy a munkáltatók külföldi munkavállalókat fogadjanak be vagy fogadjanak be munkaerő -piaci hatásvizsgálat (LMIA) nélkül. Néhány munkavállaló mentesül az LMIA folyamat alól. Ez akkor érvényes, ha a kanadaiaknak közös előnyei vannak, és Kanadának más előnyei vannak. Ezek közé tartozhatnak a következők: nemzetközi diákok, akik kanadai iskolát végeztek, Kanadában ideiglenesen szabadkereskedelmi megállapodások alapján dolgozók, például a NAFTA személyei, akik részt vesznek a International Experience Canada programban, néhány állandó lakos, aki Kanadában telepedik le, amíg a kérelmüket véglegesítik, és a házastársak -szakképzett külföldi munkavállalók.
Lásd: Munkaerő -piaci hatásvizsgálat (LMIA)

Nemzetközi hallgató Lásd: külföldi hallgató.

Szakmai gyakorlat: felügyelt munka vagy iskolához kapcsolódó képzés, amely lehet fizetett vagy fizetetlen. Gyakornoki pozíciókat találhat egyes vállalkozásoknál, kormányzati szerveknél és nonprofit szervezeteknél. A szakmai gyakorlatok segíthetnek az újonnan érkezőknek kanadai munkatapasztalat megszerzésében.

Vállalaton belüli áthelyezett
Kapcsolódó kifejezések: Általános szolgáltatáskereskedelmi megállapodás, észak -amerikai szabadkereskedelmi megállapodás
Képzett munkavállaló, akit egy vállalaton belül ideiglenesen Kanadába dolgoznak. Befektető A Kanadába beengedett bevándorló leírására használt kifejezés, aki: üzleti tapasztalattal rendelkezik, legálisan szerzett nettó értéke legalább 1,600,000 800,000 XNUMX C $, és XNUMX XNUMX C $ befektetést hajtott végre

Pályázati felhívás: Amikor a jelölt profilját eltávolítják a International Experience Canada vagy az Express Entry poolból. Ezután korlátozott idejük van az online jelentkezés kitöltésére és benyújtására.

Meghívó kör: Egy folyamat, amelyben meghívjuk a csoportból származó jelölteket, hogy kérjenek: munkavállalási engedélyt az International Experience Canada -n keresztül, vagy állandó tartózkodást Express Entry útján. Ezeket a fordulókat rendszeresen tartjuk.
Lásd még: Pályázati felhívás, pool

IRCC iroda: Kanadai iroda, amely támogatja a bevándorlási, állampolgársági és letelepedési programokat. Ez a kifejezés nem tartalmazza a belépési kikötőket vagy az ügyfeldolgozó központokat.

Munkaerő -piaci hatásvizsgálat (LMIA): A munkaerő -piaci hatásvizsgálat (LMIA) olyan dokumentum, amelyet egy kanadai munkáltatónak általában meg kell szereznie, mielőtt külföldi munkavállalót vesz fel. A pozitív LMIA megmutatja, hogy szükség van egy külföldi munkavállalóra a munkakör betöltésére, és hogy egyetlen kanadai munkavállaló sem tudja elvégezni a munkát. A pozitív LMIA -t néha megerősítő levélnek nevezik. Ha szüksége van LMIA -ra, a munkáltatónak kérelmet kell küldenie az Employment and Social Development Canada (ESDC) részére.

Leszállás
Kapcsolódó kifejezés: Interjú a végső döntéshez
Az utolsó interjú egy bevándorlási tisztviselővel a beutazási kikötőben vagy a Kanadában működő helyi IRCC irodában, amelynek során a kérelmező állandó lakóvá válik. Ez akkor történik, amikor a személy aláírja az állandó lakóhely megerősítését.

Nyelvfelmérés: A személy angolul vagy franciául olvasott, író, hallgató és/vagy beszédképességének értékelése. Ennek célja annak ellenőrzése, hogy megfelel -e az alkalmazás nyelvi követelményeinek.

Nyelvi követelmény
Kapcsolódó kifejezések: Megfelelő nyelv
Bizonyos típusú alkalmazások megkövetelik, hogy rendelkezzen bizonyos szintű angol vagy francia nyelvtudással. A szükséges nyelvtudás szintje a benyújtott pályázat típusától függően eltérő.

Nyelvi oktatás Kanadában újonnan érkezőknek (LINC): Ingyenes angol nyelvű képzési programok Kanadában felnőtt újoncoknak. Ezeket a szövetségi kormány finanszírozza, és azokat az iskolaszékek, főiskolák és helyi szervezetek szállítják, amelyek szolgáltatásokat nyújtanak az újonnan érkezőknek.

Született törvényes szülő: A biológiai vagy nem biológiai szülő szerepel a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatában vagy születési anyakönyvi kivonatában. Nem tartoznak ide azok a szülők, akik törvényes gondviselő születésük után fogadták örökbe a gyermeket

Bemutatkozo level: A vízumirodától elküldött dokumentum, amely megerősíti: a tanulmányi engedélyt, a munkavállalási engedélyt vagy a szülő vagy nagyszülő hosszabb tartózkodását olyan országból, amely nem igényel vízumot (a Super Visa program). A kérelmezőknek Kanadába érkezve be kell mutatniuk a levelet.

Meghívólevél: Egy levél egy kanadai személytől egy barát vagy családtag nevében, aki meg akarja látogatni. Ez akkor lehet hasznos, ha a látogató olyan országból származik, ahol vízum szükséges Kanadába való utazáshoz és belépéshez. A levélben el kell magyarázni, hogyan tervezik a látogató segítségét, és van -e anyagi eszközük a személy támogatására egy hosszabb látogatás során.

Meghívólevél a küldötteknek: Egy levél, amelyet a rendezvényszervezőknek kell küldeniük a küldötteknek, amikor vízumot kérnek Kanadába. A levélnek tartalmaznia kell az eseményre vonatkozó információkat annak megállapítása érdekében: a küldött célja Kanadába utazni, és tervei egyszer Kanadában. A levélben fel kell tüntetni azt is, hogy pénzügyi segítséget nyújtanak -e a küldötteknek, például repülőjegyeket és szállásokat.

Támogatási levél: A kijelölt angyal befektetői csoport vagy kockázati tőkealap támogató levelet küld a kérelmezőnek. Ez bizonyíték arra, hogy támogatni fogják az Ön üzleti ötletét.

Iskolai végzettség: A Szövetségi Szakmunkás Program keretében kiválasztott tényező, amelyért pontokat adnak. Ennek alapja a bizonyítvány, a diploma vagy a megszerzett diploma, valamint az iskolai évek száma.

Tanulmányi szint: Kanadában a külföldi hallgatóknak öt tanulmányi szint áll rendelkezésre. Ezek az alábbiak: Egyetemek: Fokozatot nyújtó programokat kínálnak egyetemi (bachelor) posztgraduális (mesterképzés) és posztgraduális (doktori, posztdoktori) szinteken, és különféle tanulmányi területeken bizonyítványokhoz vagy oklevelekhez vezető programokat is kínálhatnak. Főiskolák: Oklevelekhez vagy bizonyítványokhoz vezető tudományos vagy szakmai képzési programokat kínálnak (beleértve a québeci CEGEP -eket, amelyek általában kötelezőek az egyetemre való belépés előtt).
Kereskedelem: Kanadában nem egyetemi oktatási intézmények, amelyek szakmákat és/vagy technikai programokat kínálnak (például szakképző intézmények vagy magán karrier-főiskolák).
Egyéb középiskola utáni: A középiskola utáni tanulmányok, amelyeket nem egyetemen, főiskolán vagy kereskedelmi iskolában végeznek. Ez magában foglalja a nyelvi intézményekben és magánintézményekben, valamint az egyetemi minősítő programokban végzett tanulmányokat. Középfokú vagy annál kevesebb: Tartalmazza Kanadában az általános és középiskolákat. Egyéb: Olyan tanulmányok, amelyek nem sorolhatók a fenti tanulmányi szintek egyikéhez sem.

Élő gondozó
Kapcsolódó kifejezés: Nanny
Olyan személy, aki képesítéssel rendelkezik arra, hogy felügyelet nélkül elláthasson gyermekeket, időseket vagy fogyatékkal élőket magánlakásokban. Egy élő gondozónak a munkáltatója magánházában kell laknia, amíg Kanadában dolgozik.

Az IRCC helyi irodája
Kapcsolódó kifejezés: Helyi iroda
IRCC szolgáltatási hely Kanadában. Ez a kifejezés nem tartalmazza a belépési portokat vagy a CPC -ket.

Bezárva: Az információ befagyasztása, hogy ne változzon az idő múlásával, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tart a feldolgozás. Például zároljuk gyermeke életkorát, amikor beérkezik a kérelme. Ezt nevezik zárolás dátumának. A zárolási dátumok a bevándorlási programtól vagy kategóriától függően változhatnak. Amikor feldolgozzuk gyermeke kérelmét, a zároláskor megadott életkor alapján határozzuk meg, hogy gyermeke eltartottnak minősül -e.
Lásd a dátumok zárolását bevándorlás vagy kategória szerint.

Alacsony jövedelmű levágás (LICO)
Kapcsolódó kifejezés: Minimális szükséges jövedelem
A kanadai kormány által meghatározott jövedelemszintek, ahol egy család magasabb százalékban költ szükségletekre, mint más családok. A családnak a határon túl kell lennie ahhoz, hogy szponzoráljon egy családtagot Kanadába bevándorolni, vagy szülőket vagy nagyszülőket fogadjon hosszabb tartózkodásra.

Fenntartott állapot (egy alkalmazás feldolgozása közben): Ez az állapot jogi kiterjesztése, amely lehetővé teszi, hogy az ideiglenes lakosok Kanadában maradjanak, amíg elbíráljuk kérelmüket. Ahhoz, hogy jogosult legyen, az ideiglenes lakosnak kérelmeznie kell státuszának meghosszabbítását, mielőtt lejár. Ezt korábban „hallgatólagos állapotnak” nevezték. Tudja meg, mit tehet a kérelme feldolgozására várva, ha meghosszabbítja vagy módosítja a munkavállalási engedély feltételeit, vagy meghosszabbítja a tanulmányi engedély feltételeit, és meghosszabbítja a látogatóként való tartózkodást

Házas: A házasok azt jelentik, hogy két embernek volt egy ceremóniája, amely jogilag köti őket egymáshoz. Ezt a házasságot el kell ismerni annak az országnak a törvényei szerint, ahol megkötötték, és a kanadai jog szerint.

Orvosi vizsgálat
Kapcsolódó kifejezések: Orvosi vizsga, Bevándorlási orvosi vizsga
Az IRCC által kijelölt orvos által elvégzett fizikai vizsgálat (amely magában foglalhat laboratóriumi/radiológiai vizsgálatokat is az életkortól függően), amelyet minden bevándorlónak és néhány látogatónak át kell esnie, mielőtt Kanadába engedik őket. A kérelmezőnek jó egészségnek kell lennie, és nincsenek olyan állapotai vagy betegségei, amelyek veszélyt jelentenének a kanadaiak számára vagy nagyon költségesek lennének Kanadában. Lásd: Háttér -ellenőrzés, Rendőrségi igazolás.

Orvosi elfogadhatatlanság: Ha egy személy egészségügyi okokból nem léphet be Kanadába. Például a személy: veszélyt jelenthet a közegészségre, veszélyt jelenthet a közbiztonságra, vagy túlzott igényt támaszthat az egészségügyi vagy szociális szolgáltatásokkal szemben.

Az Egyezmény menekültek külföldön osztályának tagja
Kapcsolódó kifejezés: Konvent menekült
Olyan személy, akit a Kanadán kívüli vízumügyi tisztviselő egyezmény szerinti menekültnek határozott meg.

A Menekültügyi Osztály tagja: Olyan személy, aki a saját hazáján vagy az országán kívül van, ahol általában él, és akit súlyosan érint a polgárháború, a fegyveres konfliktus vagy az emberi jogok súlyos megsértése.

Középiskola
Kapcsolódó kifejezések: osztályos iskola, állami iskola, középiskola
Intézmény, amely oktatási programokat biztosít a 7. és 8. évfolyamon, az általános iskola és a középiskola között.

Minimális szükséges jövedelem
Kapcsolódó kifejezés: Alacsony jövedelmű levágás
Annak a jövedelemnek, amelyet a családnak meg kell szereznie ahhoz, hogy szponzoráljon egy családtagot Kanadába, vagy fogadjon szülőket vagy nagyszülőket hosszabb tartózkodásra. Kiskorú gyermek A kiskorú gyermek az a gyermek, aki 18 év alatti, Alberta, Manitoba, Ontario, Prince Edward Island, Quebec és Saskatchewan tartományokban. Az összes többi tartományban 19 éves.

Megtévesztés: Amikor egy személy hamis állításokat tesz, hamis információkat nyújt be, hamis vagy módosított dokumentumokat nyújt be, vagy visszatartja a kérelméhez kapcsolódó információkat az IRCC -nek. Ez bűncselekmény. A dokumentumok a következők lehetnek: útlevelek és úti okmányok; Vízumok; Oklevelek, diplomák és tanulószerződéses vagy szakmai papírok; Születési, házassági, végleges válás, érvénytelenítés, elválás vagy halotti anyakönyvi kivonat; Rendőrségi igazolások. A kérelemben való hazugság vagy az IRCC tisztviselőjének adott interjú szintén bűncselekmény a bevándorlási és menekültvédelmi törvény és az állampolgársági törvény értelmében.
A félrevezetés megtiltja, hogy egy személy 5 évre Kanadai állampolgárságot kapjon. Ha kiderül, hogy félrevezetés történt, miután valaki állampolgárrá vált, ez állampolgárságának visszavonását eredményezheti, és ennek a személynek tíz évet kell várnia, mielőtt újra állampolgárságot kaphat.

Többszörös beutazási vízum
Kapcsolódó kifejezések: Turisztikai vízum, Látogatói vízum
Olyan vízum, amely lehetővé teszi, hogy valaki meghatározott időn belül többször elhagyja és visszatérjen Kanadából.
Lásd: Ideiglenes tartózkodási vízum.

Nemzeti Foglalkozási Osztályozás (NOC): A National Occupation Classification (NOC) a kanadai munkaerőpiac összes foglalkozásának listája. Ez leírja az egyes feladatokat a készség típusa és képzettségi szintje szerint. Az NOC a munkaügyi statisztikák gyűjtésére és rendszerezésére, valamint a munkaerő -piaci információk szolgáltatására szolgál. Bizonyos bevándorlási követelmények alapjául is szolgál. Anyanyelv Az anyanyelve az az eredeti nyelv, amelyet gyermekkorában tanítottak, és a háztartásban beszéltek, amikor felnőtt. Anyanyelvének vagy első nyelvének is nevezik.

Honosítás
Kapcsolódó kifejezés: Állampolgárság megadása
A formális folyamat, amelynek során egy személy, aki nem kanadai állampolgár, kanadai állampolgárrá válhat. A személynek általában először állandó lakóvá kell válnia.

Nem kísérő családtagok
Kapcsolódó kifejezés: nem kísérő eltartott
Családtagok, akik a fő kérelmezőtől függenek, de nem emigrálnak Kanadába. Ide tartozik a házastárs vagy élettárs, az eltartott gyermekek és az eltartott gyermek gyermekei. Ezeket az embereket fel kell tüntetni a fő kérelmező állandó tartózkodási kérelmén. Rendelkezniük kell orvosi vizsgával, hogy később is jogosultak legyenek a szponzorálásra.

Nem szabályozott foglalkozás: Olyan szakma vagy szakma, amelyben engedély, bizonyítvány vagy regisztráció nélkül dolgozhat. Kanadában a munkahelyek 80% -a nem szabályozott.

Nem szezonális munka: Folyamatos és rendszeresen beosztott fizetett munkavégzés egész évben. Ez magában foglalja azokat a munkarendeket, amelyekben a fizetés nem áll meg a munka nélküli időszakokban. Nem foglalja magában a munkanélküliségi időszakokkal végzett munkát, amikor a munkavállaló az év bármely részében munkaviszonyban részesül.

Észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás (NAFTA)
Kapcsolódó kifejezés: vállalaton belüli áthelyezett
Megállapodás Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó között. Ennek értelmében az egyes országok állampolgárai könnyebben beléphetnek a másikba üzleti célból. A NAFTA négyféle üzletemberre vonatkozik: üzleti látogatókra, szakemberekre, a vállalaton belül Kanadába dolgozni áthelyezett személyekre, valamint kereskedőkre és befektetőkre.

Állampolgári eskü: Nyilatkozat arról, hogy egy személy: hű lesz a királynőhöz, engedelmeskedik Kanada törvényeinek és szokásainak, és eleget tesz egy kanadai állampolgár kötelezettségeinek. Ahhoz, hogy állampolgár lehessen, a 14 éves vagy idősebb embereknek esküt kell tenniük. Az eskü elmondása a végső követelmény a kanadai állampolgársághoz.
Lásd: Állampolgársági szertartás, Állampolgársági bíró.

Támadás
Kapcsolódó kifejezés: Bűnözés
A bűncselekmény a kanadai törvények vagy cselekmények bármely megsértése, függetlenül attól, hogy Kanadában történik -e. Ez magában foglalhat bármit, a tulajdon megsértésétől vagy károsításától a bevándorlási csaláson vagy erőszakos bűncselekményen át.
Két fő típusa van:
• Összefoglaló bűncselekmények - Ezek kevésbé súlyosak. Az összegzett büntetés maximális büntetése általában 5,000 dollár pénzbírság és/vagy hat hónap börtön.
• Kiszámítható bűncselekmények - Ezek súlyosabbak, és 5,000 dollár feletti lopást, törést és belépést, súlyosbított szexuális zaklatást és gyilkosságot tartalmaznak. A maximális büntetések eltérőek, és életfogytiglani börtönt is tartalmaznak. Vannak, akik minimális büntetéssel rendelkeznek.

Egyéves időszakra vonatkozó rendelkezés: Ez lehetővé teszi a Kanadába telepített menekültek újraegyesítését közvetlen tengerentúli családtagjaikkal. A közvetlen családtagok házastársak, élettársak és eltartott gyermekek. Ahhoz, hogy ezt a rendelkezést igénybe vehessék, egy kérelmet kell benyújtani az áttelepített menekült Kanadába érkezésétől számított egy éven belül.

Nyitott munkavállalási engedély: Egy olyan típusú munkavállalási engedély, amely lehetővé teszi egy személy számára, hogy Kanadában bármely munkáltatónál dolgozzon, kivéve a munkáltatót: aki jogosulatlanként szerepel a feltételeknek nem megfelelő munkáltatók listáján, vagy aki rendszeresen sztriptízt kínál , erotikus tánc, kíséret vagy erotikus masszázs.

Eredeti: A dokumentum tényleges papírváltozata, nem fénymásolat vagy elektronikus másolat.

Panel orvos: Az IRCC által bevándorlási orvosi vizsgálatok elvégzésére kijelölt orvos.

Sikeres jel (szakmunkás): A minimális pontszám, amelyet a pályázónak meg kell szereznie, hogy jogosult legyen a pontrácsos programok kiválasztására. Az engedélyezési jel programtól függően eltérő.

Útlevél: Hivatalos úti okmány, amely azonosítja az azt birtokló személyt, és bemutatja állampolgárságát. Az útlevél jogosult arra, hogy elhagyja és visszatérjen az azt kibocsátó országba. Az útlevél az egyetlen megbízható úti okmány, amelyet minden ország elfogad.

Állandó lakos
Kapcsolódó kifejezések: Landed immigrant, PR
Olyan személy, aki legálisan bevándorolt ​​Kanadába, de még nem kanadai állampolgár. A részletesebb meghatározáshoz.
lásd az állandó lakos jogi meghatározását.

Állandó tartózkodási engedély
Kapcsolódó kifejezések: Maple leaf card, PR card
Egy pénztárca méretű műanyag dokumentumot adtak ki minden új állandó lakosnak (és kérésre a meglévő állandó lakosoknak) Kanadában való státuszuk megerősítésére. A kártya tartalmazza az azonosító adatokat és annak a személynek az aláírását, akinek kiállították.

Állandó lakos státusz: Olyan személy helyzete, aki legálisan bevándorolt ​​Kanadába, de még nem kanadai állampolgár.

Állandó tartózkodási vízum: Egy dokumentum, amelyet egy IRCC vízumhivatal adott ki külföldi állampolgárnak. Lehetővé teszi, hogy az illető Kanadába utazzon, hogy állandó lakos legyen.

Személyes vagyon
Kapcsolódó kifejezések: Nettó érték, Nettó vagyon
A kérelmező és házastársa vagy élettársa minden vagyonának valós piaci értéke, levonva minden kötelezettségének valós piaci értékét. Általában ez a szám nem tartalmazza a személyes javakat, például ékszereket és autókat.

Fizikai jelenlét követelménye (állampolgárság): Azok a kérelmezők, akik 11. október 2017 -én vagy azt követően jelentkeznek, ennyi ideig kell az állandó lakosnak fizikailag Kanadában tartózkodnia ahhoz, hogy jogosult legyen a kanadai állampolgárság megadására. Az 5. § (1) bekezdése alapján jelentkező kérelmezőknek fizikailag jelen kell lenniük Kanadában legalább 1,095 napig a kérelem időpontját közvetlenül megelőző öt évben.
Ez magában foglalja az időt, mint: állandó lakos (PR), ideiglenes tartózkodó (törvényesen jogosult Kanadában maradni), védett személy
Ezek a követelmények nem vonatkoznak az 18. § (5) bekezdése alapján pályázó 2 év alatti gyermekekre. Kivételek vonatkoznak bizonyos korona -szolgákra és korona -szolgák bizonyos családtagjaira.

A pontok két dologra utalnak: a szövetségi szakmunkások és az önálló vállalkozói bevándorlók jogosultságának értékelésére használt pontozási rendszer. Pontokat hat tényezőért szereznek: végzettség, angol és/vagy francia készség, munkatapasztalat, életkor, megszervezett kanadai foglalkoztatás és alkalmazkodóképesség. Egy személynek minimum pontszámmal kell rendelkeznie ahhoz, hogy minden kategóriában jogosult legyen. az átfogó rangsorolási rendszerben az Express Entry jelöltek pontozására használt mértékegység. Lásd: Pass jel

Rendőrségi igazolás
Kapcsolódó kifejezések: Rendőrségi igazolás, Jó magatartást tanúsító okirat, bírói jegyzőkönyv kivonat.
Egy személy büntetett előéletének hivatalos másolata, vagy nyilatkozat arról, hogy nincs büntetett előélet. A rendőrségi hatóságok vagy kormányzati szervek ilyen igazolásokat adnak ki. A hatóságok ezeket használják annak megerősítésére, hogy a vízumkérelmezők büntetőjogi szempontból elfogadhatatlanok -e. Lásd: Háttér -ellenőrzés, Orvosi vizsgálat.

Pool: Azok az emberek, akik megfelelnek bizonyos kritériumoknak, egy vagy több jelöltcsoportba kerülnek. Ez az emberek egy csoportja, akiket meghívhatunk, hogy kérelmezzenek: munkavállalási engedélyt a International Experience Canada számára vagy állandó tartózkodást az Express Entry útján. Lásd: Express Entry, International Experience Canada

Belépési kikötő: Olyan hely, ahol egy személy belépést kérhet Kanadába, például repülőtéren, szárazföldi vagy tengeri határátkelőhelyen.

Érettségi utáni munkavállalási engedély: Az IRCC által kiadott dokumentum azon jogosult külföldi diákok számára, akik: jóváhagyott tanulmányi programot végeztek egy jogosult középiskolai poszt-középiskolai intézményben Kanadában, amely részt vesz a posztgraduális munka engedélyezési programjában, és az IRCC-hez folyamodott 90 napon belül, vagy programkövetelmények. Lehetővé teszi, hogy a hordozó legálisan dolgozzon Kanadában a tanulmányok befejezése után.

Középiskola utáni intézmény
Kapcsolódó kifejezés: Felsőoktatás
A felsőoktatás szakasza, amely a középiskola után következik. Olyan főiskolára, egyetemre vagy műszaki iskolára vonatkozik, amely tanulmányi programokat kínál. Lásd Egyetem, Főiskola.

Az eltávolítás előtti kockázatértékelés (PRRA): Alapos folyamat, amely felméri, hogy egy személyt üldöztetés, kínzás, életveszély, vagy kegyetlen és szokatlan bánásmód vagy büntetés veszélye fenyeget -e, ha visszatér a származási országába.

Fő kérelmező: Amikor egy család együtt jelentkezik, az egyik tagnak kell a fő vagy „fő” kérelmezőnek lennie. Például egy anya, aki három gyermekével állandó lakhatást kért, lenne a fő kérelmező. Ha a szülők szerepelnek a pályázatban, az eltartott gyermekek nem lehetnek fő kérelmezők.

Előzetes tanulási értékelés és elismerés (PLAR): Ezt a folyamatot Kanadában használják iskolák, főiskolák, egyetemek, munkáltatók és kormányok, hogy hivatalosan elismerjék az adott személy képességeit, amelyeket a formális oktatási kereteken kívül szereztek. Ez a folyamat lehetővé teszi az emberek számára, hogy ezeket a készségeket felmérjék, és esetleg tudományos kredit formájában elismerjék. További információ az előzetes tanulás értékeléséről és elismeréséről.
lásd a Kanadai Előzetes Tanulmányértékelés Szövetségét (pán-kanadai)

Magánszponzorált menekült
Kapcsolódó kifejezések: Közösségi szponzor, ötös csoport, szponzori megállapodás tulajdonosa (SAH)
Kanadán kívüli személy, aki elhatározta, hogy egyezmény szerinti menekült vagy a Menekültügyi Osztály tagja, és aki Kanadába érkezése után egy évig pénzügyi és egyéb támogatásban részesül egy magánszponzortól. A magánszponzorok a szponzorálási megállapodások tulajdonosai (SAH -k), az ötös csoportok vagy a közösségi szponzorok.

Próbaidő: Ha próbaidőn van, akkor elítélték bűncselekményért vagy bűncselekményért, és szabadon bocsátották, anélkül, hogy büntetés -végrehajtási intézetbe, börtönbe, reformátorba vagy börtönbe kellett volna mennie. Általában a próbaidős személynek a bíróság által meghatározott feltételek mellett kell élnie, például kijárási tilalom alatt, vagy nem szabad alkoholt fogyasztania.

Szakmai képzés: A képzés egy típusát általában olyan személynek ajánlják fel, aki már szakember az adott területen. Ezt a fajta képzést általában úgy ismerik el, hogy megfelel egy iparág, egyesület vagy szakma hivatalos szabványának.

Profil: Egy online űrlap, amelyet az emberek kitöltenek, hogy megtudják, jogosultak -e Express Entry vagy International Experience Canada programra. A jogosult személyeket egy vagy több jelöltcsoportba sorolják. Meghívunk néhány jelöltet a medencékből, hogy töltsék ki a pályázatokat.

Tilalom: Azok az állandó lakosok, akik Kanadában vagy Kanadán kívül követtek el bűncselekményeket, előfordulhat, hogy nem jogosultak arra, hogy egy ideig kanadai állampolgárok legyenek. Például az embereket tilalom alá lehet vonni, és nem kaphatnak állampolgárságot, ha: börtönben, feltételes szabadlábon vagy próbaidőn vannak Kanadában, vagy Kanadán kívül töltik a büntetést, Kanadában felróható bűncselekményért vagy Kanadán kívüli bűncselekményért ítéltek el az állampolgárság iránti kérelem benyújtását megelőző négy évben, vagy vádat emelnek ellene, tárgyaláson vagy fellebbezésben vesznek részt vádemelhető bűncselekményért Kanadában, vagy Kanadán kívüli bűncselekményért.
A tilalmak teljes listáját lásd: Olyan helyzetek, amelyek megakadályozhatják, hogy kanadai állampolgárrá váljon.

Az állampolgárság igazolása
Kapcsolódó kifejezések: Állampolgársági kártya, Állampolgársági állapot, Állapot tisztázása, Státusz megerősítése, Állampolgársági bizonyítvány
A kanadai kormány által kiadott dokumentum, amely megerősíti egy személy kanadai állampolgári státuszát.
Lásd kanadai állampolgársági bizonyítványt.

Védett személy: Olyan személy, akit egy Kanadában tartózkodó kanadai vízumügyi tisztviselő egyezmény szerinti menekültnek vagy hasonló körülmények között élő személynek határozott meg, olyan személyt, akit a Kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Testület egyezmény szerinti menekültnek vagy Kanadában védelemre szorulónak ítélt, vagy olyan személy, akinek pozitív volt az eltávolítás előtti kockázatértékelése (a legtöbb esetben). Lásd: Menekült igénylő.

Védett személy állapotdokumentuma: Az IRCC által kiadott hivatalos dokumentum, amely megerősíti egy személy kanadai védett személy státuszát.

Védett ideiglenes lakos: Egy személy, akit ideiglenes tartózkodási engedéllyel engedtek be Kanadába, mert egy kanadai vízumügyi tisztviselő külföldön megállapította, hogy közvetlen veszélyt jelent az életére, szabadságára vagy fizikai biztonságára.

Tartományi jelöltprogram: Egy program, amely lehetővé teszi a tartományok és területek számára, hogy jelölteket állítsanak be Kanadába.

Tartományi vagy területi jelölt: Valaki, akit egy tartományi vagy területi kormány jelölt be Kanadába történő bevándorlásra, és rendelkezik tartományi jelöltprogrammal. A jelöltek rendelkeznek azokkal a készségekkel, végzettséggel és munkatapasztalattal, amelyek azonnali gazdasági hozzájáruláshoz szükségesek az őket jelölő tartományhoz vagy területhez.

Szakképesítés elismerése: Egy folyamat, amely magában foglalja a jogosultságok, a kompetenciák és a munkatapasztalat értékelését annak érdekében, hogy segítse a munkáltatókat, az oktatási intézményeket és a szakmai szabályozó szerveket a megalapozott döntések meghozatalában.

Végzettség: A hitelesítő adatok, ismeretek, készségek és munkatapasztalat kombinációja.

Minősítő kanadai vállalkozás: Annak megállapítása érdekében, hogy egy vállalkozó irányított és irányított-e minősített kanadai vállalkozást, minősített kanadai vállalkozásnak minősül az, amelyben a vállalkozó által irányított vállalkozás százalékos aránya egy év alatt az alábbi küszöbértékek közül legalább kettőt eléri: teljes munkaidős állás egyenértékű egyenlő vagy több kettővel, az összes éves árbevétel 2 250,000 USD vagy annál nagyobb, az év nettó jövedelme 25,000 125,000 USD vagy annál nagyobb, és a nettó eszközök év végén XNUMX XNUMX USD vagy annál nagyobbak.

Minősítő vállalkozás: A vállalkozói vagy befektetői pályázói üzleti tapasztalat követelményeinek teljesítése érdekében minősített vállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amelyben a kérelmező által irányított vállalkozás százalékos aránya az alábbi küszöbértékek közül legalább kettőnek megfelel egy év alatt: teljes munkaidőben egyenértékű vagy több, mint kettő, a teljes éves árbevétel egyenlő vagy nagyobb, mint 2 500,000 USD, az év nettó jövedelme 50,000 125,000 USD vagy annál nagyobb, és a nettó eszközök év végén XNUMX XNUMX USD vagy annál nagyobbak.

Megerősítő szertartás: Hivatalos esemény, ahol a kanadai állampolgárok az állampolgársági eskü megismétlésével fejezik ki elkötelezettségüket Kanada iránt.

Az állampolgársági bizonyítvány visszahívása: Az a folyamat, amelynek során a személyt tanúsítványának feladására kötelezheti, ha alapos feltételezése van annak, hogy a személy nem jogosult a tanúsítványra, vagy megsértette a törvény bármely rendelkezését.

A leszállás rekordja (IMM 1000): Hivatalos dokumentumot adtak ki egy személynek, amikor állandó lakosként Kanadába érkezett. Kanada 28. június 2002 -án abbahagyta a leszállási rekordok kiadását.
Lásd: Állandó tartózkodás megerősítése, Állandó tartózkodási kártya

Rekord felfüggesztés: A nyilvántartás felfüggesztése (korábban kegyelem) lehetővé teszi azoknak az embereknek a bűnügyi nyilvántartását, amelyek el vannak ítélve bűncselekmény miatt, de befejezték büntetésüket, és előírt évekig bebizonyították, hogy törvénytisztelő állampolgárok. rekordokat.
Lásd: Büntetőjogi elfogadhatatlanság, Büntetőjogi rehabilitáció, Úgy ítélt rehabilitáció.

Menekültügyi és humanitárius letelepítési program: A kanadai kormány programja, amelynek keretében kiválasztják és beengedik Kanadába a külföldről érkező menekülteket, akik megfelelnek Kanada menekült -betelepítési kritériumainak.

Menekült igénylő: Olyan személy, aki Kanadában tartózkodva menekültvédelmi státuszt kért, és a kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Testülettől várja a kérelmével kapcsolatos döntést. Lásd Védett személy. Menekültfüggő Egy kanadai menekült családtagja, akinek állandó tartózkodási kérelmét a fő kérelmezővel egy időben dolgozzák fel.

A menekült leszállt Kanadában: Egy állandó lakos, aki menekültkérelmének elfogadása után Kanadában kért és kapott állandó lakos státuszt.

Menekültvédelmi állapot: Ha egy személy, belföldön vagy a tengerentúlon elhatározza, hogy egyezmény szerinti menekült vagy védett személy, azt mondják, hogy Kanadában menekültvédelmi státusszal rendelkezik. A menekültek védelmét a bevándorlási és menekültvédelmi törvénynek megfelelően kapják meg.

Menekült úti okmány: Dokumentum védett személyi státuszú kanadai személyek számára, akik Kanadán kívül utazhatnak. Ide tartoznak a menekültek és azok az emberek is, akik pozitív eltávolítás előtti kockázatértékelést kaptak. Bárhová utazhat, kivéve azt az országot, amelynek állampolgára vagy üldözöttje.

Szabályozott foglalkozás: Olyan szakma, amely saját maga határozza meg a gyakorlatok normáit. Ha szabályozott foglalkozáson szeretne dolgozni, és szabályozott címet szeretne használni, akkor rendelkeznie kell engedéllyel vagy tanúsítvánnyal, vagy be kell jegyeznie magát a foglalkozását szabályozó szervnél. Néha bizonyos tartományokban vagy területeken a foglalkozást szabályozzák, máshol azonban nem. Kanadában a munkahelyek 20% -a szabályozott.

Szabályozó szerv: Olyan szervezet, amely meghatározza a szabályozott foglalkozás normáit és gyakorlatát. Minden tartományon és területen belül minden szabályozott foglalkozáshoz létezik egy szabályozó testület.

Rehabilitáció: Olyan folyamat, amelynek során egy személy leküzdheti a büntetőjogi elfogadhatatlanságot. Lásd: Megítélt rehabilitáció, Bűnügyi rehabilitáció.

A kényelem kapcsolata
Kapcsolódó kifejezés: Férjházasságok
Házasság, köztörvényes kapcsolat, házastársi párkapcsolat vagy örökbefogadás, amely nem eredeti, vagy státusz vagy kiváltság miatt jött létre Kanadában. Ezekben a kapcsolatokban az emberek nem tagjai a családi osztálynak.

Relatív: Olyan személy, aki vérrel vagy örökbefogadással rokonságban áll egy másik személlyel. Releváns tapasztalat Az önálló vállalkozóként történő bevándorlás iránti kérelem benyújtásakor a releváns tapasztalat azt jelenti: legalább két egyéves tapasztalat a kérelem benyújtását megelőző öt évtől a kérelemre vonatkozó döntés meghozataláig terjedő időszakban. A tapasztalatnak ezen területek valamelyikén kell történnie: kulturális tevékenységekben vagy atlétikában való önfoglalkoztatás, vagy kulturális tevékenységekben vagy világszínvonalú atlétikában való részvétel.
Eltávolítási parancs: Amikor egy bevándorlási tisztviselő elrendeli a személyt, hogy hagyja el Kanadát. Háromféle eltávolítási parancs létezik (távozás, kizárás és kitoloncolás), és mindegyiknek különböző következményei vannak.

Az állampolgárságról való lemondás
Kapcsolódó kifejezés: Lemondási dokumentum
Az a folyamat, amelynek során a polgár készségesen feladja hivatalosan kanadai állampolgárságát. Amint az állampolgársági bíró jóváhagyja a lemondási kérelmet, lemondási bizonyítványt adnak ki. Lásd: Az állampolgárság helyreállítása.

Reprezentatív: Olyan személy, akinek engedélye van arra, hogy valaki bevándoroljon Kanadába vagy megszerezze a kanadai állampolgárságot, hogy az IRCC -vel üzleteljen a nevükben. A képviselő lehet fizetett vagy fizetetlen. Amikor valaki képviselőt nevez ki, felhatalmazhatja az IRCC -t arra is, hogy az ügy irataiból származó információkat megosszon ezzel a személlyel. Kanada állampolgársági és bevándorlási törvényei kiterjednek a képviselőkre és meghatározzák szolgáltatásaik feltételeit.
Lásd: Állampolgársági és bevándorlási tanácsadó, meghatalmazott képviselő.

Tartózkodási hely (állampolgárság): Azok a pályázók, akik 11. június 2015 -e előtt jelentkeznek, ennyi ideig kell az állandó lakosnak Kanadában élnie ahhoz, hogy jogosult legyen a kanadai állampolgárság megadására. A felnőtteknek a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző négy évben legalább három évet (1,095 nap) Kanadában kellett élniük. Nem vonatkozik 18 év alatti gyermekekre.

Lakóhely követelmény (állandó lakos): Az az időtartam, ameddig az állandó lakosnak Kanadában kell élnie ahhoz, hogy megtartsa állandó lakosi státuszát. A legtöbb esetben az állandó lakosoknak öt évből legalább két évet (730 nap) Kanadában kell élniük. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor Kanadán kívül is el lehet számolni az ezen követelménynek megfelelő időt.

A státusz helyreállítása (látogató, diák vagy dolgozó): A státuszt elvesztő látogató, munkavállaló vagy diák 90 napon belül kérheti annak visszaállítását. Ahhoz, hogy jogosult legyen, Önnek: a státusz elvesztésétől számított 90 napon belül be kell nyújtania a kérelmet, meg kell magyaráznia azokat a tényeket és körülményeket, amelyek miatt nem tudott megfelelni az engedély feltételeinek, és meg kell felelnie az engedélyben szereplő többi feltételnek. Az állapot visszaállításáért díjat kell fizetni.

Az állampolgárság helyreállítása: Az a folyamat, amellyel a volt állampolgár a kérelem benyújtásának időpontját megelőzően állandó lakosként, egy év Kanadában való tartózkodása után visszakaphatja kanadai állampolgárságát. Először állandó lakóvá kell válniuk. Lásd: Az állampolgárságról való lemondás.

Nyugdíjas: A nyugdíjas azt jelenti, hogy ön készségesen abbahagyta a munkát. Ez általában az életkor miatt van.

Az állampolgárság visszavonása
Kapcsolódó kifejezések: Állampolgárság elvesztése, Szűnjön meg állampolgárnak lenni
A személy állampolgársága az alábbi okok bármelyike ​​miatt vonható vissza (vehető el): hamis képviselet, csalás, tudatosan elrejtett információk. Ha egy személy állampolgárságát visszavonják, 10 évet kell várnia, mielőtt újra megkaphatja az állampolgárságot.

Állandó tartózkodási díj: Fizetés, amelyet egy fő kérelmező fizet (néhány kivételtől eltekintve), valamint a velük utazó házastárs vagy élettárs, mielőtt a kérelmező Kanadában állandó lakóvá válhat.

Biztonságos harmadik ország: A biztonságos harmadik ország Kanada és az állítólagos üldözés országa kivételével olyan ország, ahol az egyén kérheti a menekültek védelmét. Kanadában a bevándorlási és menekültvédelmi törvény felvázolja az ország biztonságos harmadik országként való kijelölésének kritériumait.

Elégedett tudományos helyzet: A kielégítő tanulmányi helyzet azt jelenti, hogy egy tanulmányi programban bizonyos pontszámot vagy átlagot szereznek, vagy bizonyos programkövetelményeket teljesítenek. A különböző tanulmányi programok eltérő színvonalon fogják meghatározni, hogy mit tartanak „kielégítőnek”. Érdeklődjön oktatási intézményében.

Középiskola
Kapcsolódó kifejezések: Középiskola, Középiskola
Olyan intézmény, amely oktatást biztosít az általános iskolát elvégzett diákoknak. Ezek az iskolák általában 9-12. Quebec tartományban a középfokú fokozatokat 7–1. Évfolyamnak nevezik. Az általános és középiskolába jelentkezőknek nincs szükségük a kijelölt tanulási intézmény (DLI) számra a jelentkezési űrlapon.

Ágazati tanács: Olyan szervezet, amely egy iparágon vagy szakmán belül üzleti, munkaügyi, oktatási és szakmai csoportok képviselőit tömöríti.

Önálló vállalkozó: Egy bevándorló azért került Kanadába, mert megfelelő tapasztalattal rendelkezik saját magának való munkában. A személynek szándékában kell állnia, és képesnek kell lennie önálló vállalkozóként Kanadában a művészetek vagy az atlétika területén.

Önfenntartó menekült: Egy olyan kérelmező, aki külföldön, vagy a Menekültügyi Osztály tagjaként befogadott egyezményes menekültnek, aki rendelkezik elegendő pénzügyi forrással Kanadában.

Elválasztott: Az elválás azt jelenti, hogy két ember házas, de már nem él együtt, és nem akarnak újra együtt élni. Lehet, hogy válásra várnak, vagy még nem döntöttek a válásról.

Súlyos bűnözés: A büntetlen elfogadhatatlanság kategóriája azokra az emberekre vonatkozik, akik Kanadában vagy azon kívül elkövettek vagy elítéltek bűncselekményt, Kanadában legalább 10 éves büntetéssel büntethetők, vagy Kanadában olyan bűncselekményért ítéltek el, amelyért a személy büntetést kapott több mint hat hónapig. Kanadában vádható bűncselekményként emlegetik.

Szolgáltató szervezet (SPO)
Kapcsolódó kifejezések: Bevándorlótelepítési Ügynökség, Bevándorlási szolgáltató, Elszámolási Ügynökség, Bevándorlószolgálati Ügynökség, Bevándorlószolgáló szervezet Települést segítő szervezet, Bevándorlótelepülési Egyesület
A szolgáltató szervezet (SPO) egy olyan ügynökség, amely szolgáltatásokat nyújt Kanadába érkezőknek. A szolgáltató szervezetek olyan programokat kínálnak, amelyek az újonnan érkezőknek forrásokat és képzést biztosítanak Kanadában élni és dolgozni. Programjaik segíthetnek azoknak a menekülteknek, akiknek gyakran nehéz dolgaik vannak olyan napi feladatokkal, mint például lakáskeresés, tömegközlekedés vagy orvos kinevezése. Ezek a szervezetek is segíthetnek a menekülteknek a nyomtatványok kitöltésében, állandó lakcímkártyák beszerzésében, egészségbiztosításban, társadalombiztosítási számokban stb. Tolmácsolási és fordítási szolgáltatásokat is kínálnak olyan speciális igények kielégítésére, mint például az orvosi háttér biztosítása az orvosoknak. Látogasson el az IRCC webhelyére, ahol további információkat talál az SPO -k által nyújtott számos szolgáltatásról.

Elszámolási alapok: Ez a kifejezés két dolog egyikére utalhat. Elegendő és rendelkezésre álló forrás, amelyet a gazdasági bevándorlóknak be kell bizonyítaniuk, hogy Kanadában kell letelepedniük. A pénzeszközöknek rendelkezésre állónak, átruházhatónak kell lenniük, és nem kötelezhetők adósságokra vagy egyéb kötelezettségekre. Ezek az alapok fedezik a díjakat, az áthelyezés költségeit és a rendezési költségeket. A kanadai kormány által elkülönített források a befogadó és befogadó közösségek fejlesztésére irányuló intézkedések kifizetésére, vagy az újonnan érkezők új közösségekbe való beilleszkedésének segítésére.

Testvér (testvér): Az expressz bejegyzésnél a testvér a testvérét jelenti, aki rokonokkal van kapcsolatban: vér (biológiai): testvér féltestvére vagy örökbefogadása: örökbe fogadott testvére házasságkötéssel: magában foglal egy mostohatestvért vagy mostohatestvért, aki nem ha vérrel vagy örökbefogadással kapcsolatban áll veled, és a szüleid házasok vagy élettársi kapcsolatban élnek, ez igaz mind a profilod benyújtásának napján, mind az állandó tartózkodási kérelem benyújtásakor. 18 évesnek kell lenniük, állampolgárnak vagy állandó kanadai lakosnak kell lennie, lehet a házastársa vagy élettársa testvére, aki veled jön Kanadába.

Egyszeri vízum
Kapcsolódó kifejezések: Turisztikai vízum, Látogatói vízum
Vízum, amely lehetővé teszi, hogy valaki csak egyszer lépjen be Kanadába. Lásd: Ideiglenes tartózkodási vízum.

Képességszint: Ahhoz, hogy jogosultak legyenek a Szövetségi Szakmunkás Osztályra és a Kanadai Tapasztalati Osztályra, a külföldi munkavállalóknak meghatározott képzettségi szintű munkatapasztalattal kell rendelkezniük. A szakmák képzettségi szintje a Nemzeti Foglalkozási Osztályozási (NOC) rendszerből származik. Ezeket a munka és képzés típusa szerint osztályozzák.

Szakmunkás Lásd Szövetségi szakmunkás.

Szponzor: Kanadai állampolgár vagy állandó lakos, aki 18 éves vagy idősebb, és aki törvényesen támogatja a Családosztály egyik tagját, hogy Kanada állandó lakosává váljon.

Szponzorált személy: Az a külföldi állampolgár, aki állandó lakóhelyet kért a Családosztály alatt, jóváhagyott kanadai szponzorral rendelkezik, és megfelel a Családi osztály követelményeinek.

Támogatói megállapodás: Egy aláírt szerződés egy szponzorált bevándorló és szponzora között, amely mindkét fél kötelezettségeit és kötelezettségeit felvázolja. A megállapodás szükséges, mielőtt a szponzorált személy bevándorolhat Kanadába.

Támogatási szerződés birtokosa (SAH): Beépített szervezet, amely megállapodást ír alá az IRCC -vel a külföldi menekültek támogatásáról. A SAH felhatalmazhatja a közösség más csoportjait, hogy megállapodása alapján szponzorálják a menekülteket. Ezeket a csoportokat „alkotó csoportoknak” nevezik.

Támogatási követelmények: Követelmények, amelyeket egy személynek teljesítenie kell ahhoz, hogy támogathassa családtagját, hogy állandó lakosként Kanadába jöjjön.

Házastárs: Törvényes házastárs. Ez a kifejezés magában foglalja az ellenkező és az azonos nemű kapcsolatokat is, de nem tartalmazza a köztörvényes partnerségeket.

Induló vízum: E program keretében állandó lakóhelyet kap az a személy vagy személyek csoportja, akik kötelezettségvállalást kaptak egy kijelölt kockázati tőkealapból, angyalbefektetői csoportból vagy üzleti inkubátorból, és akik új vállalkozást kívánnak működtetni Kanadában.

Tanulmányi engedély: Az IRCC által kiadott dokumentum, amely felhatalmazza egy külföldi állampolgárt, hogy a tanulmányi időtartam alatt Kanadában oktatási intézményben tanuljon. Olyan feltételeket határoz meg a hallgató számára, mint például: korlátozzák -e Kanadán belüli utazását, és mikor kell elhagyniuk.

Támogatás: Szolgáltatások, amelyek segítik az újonnan érkezőket abban, hogy teljes mértékben részt vegyenek az IRCC által finanszírozott települési programokban. A támogatási szolgáltatások magukban foglalhatják a helyszíni gyermekfelügyeletet, a szállítási támogatást, a fordítási és tolmácsszolgáltatásokat, a fogyatékosság támogatását és a rövid távú válságtanácsadást.

Vezetéknév: A vezetékneve a családneve. A kérelmek kitöltésekor írja be a vezetéknevét, amint az az útlevélben, az utazási vagy személyazonosító okmányban szerepel, vagy bármely levelet, amelyet attól a vízumhivataltól vagy ügyfeldolgozó központtól kapott, ahol a kérelmet elküldte (még akkor is, ha a nevet rosszul írták). Ne használjon kezdőbetűket. Ha nincs vezetékneve az útlevélben, az utazási vagy személyazonosító okmányban, írja be az összes keresztnevet a vezetéknév mezőbe, és hagyja üresen a megadott névmezőt.

Adózási év: Az adóévek megegyeznek a naptári évekkel (január 1. és december 31. között). Ahhoz, hogy felnőtt állampolgárságot kaphasson, 3 adóév alatt teljesítenie kell személyi jövedelemadó -bejelentési kötelezettségét, amely teljes egészében vagy részben a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül teljesül. Példa: 1. június 2019 -jén igényel felnőtt állampolgársági támogatást. Azok az adózási évek, amelyek teljes egészében vagy részben a kérelem benyújtását megelőző 5 évben esnek, 2018, 2017, 2016, 2015 és 2014. mivel még nem nyújtott volna be adót 2019 -re.

Ideiglenes külföldi munkavállalói program: Ez a program lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy külföldi munkavállalókat vegyenek fel a rövid távú munkaerő- és készséghiány pótlására, ha nincs kanadai személy a feladat elvégzésére. A munkaerőpiaci hatásvizsgálat szükséges ahhoz, hogy felvegye ezt a programot. A program részeként felvett külföldi munkavállalókat ideiglenes külföldi munkavállalóknak nevezik. Csak akkor kaphatnak munkavállalási engedélyt, ha a munkaerő -piaci hatásvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy kanadaiak nem állnak rendelkezésre a feladat elvégzésére.
Lásd: Munkaerő -piaci hatásvizsgálat (LMIA).

Ideiglenes lakos
Kapcsolódó kifejezések: látogató, turista
Külföldi állampolgár, aki legálisan Kanadában tartózkodik rövid ideig. Az ideiglenes lakosok közé tartoznak a diákok, a külföldi munkavállalók és a látogatók, például a turisták. Lásd ideiglenes tartózkodási vízumot.

Ideiglenes tartózkodási okmányok: Olyan dokumentumok, amelyek lehetővé teszik egy személy számára, hogy meghatározott ideig Kanadában látogasson, dolgozzon vagy tanuljon. Az ideiglenesen tartózkodó okmányoknak lejárati dátuma van. Az ideiglenes tartózkodási okmányok például a tanulmányi engedélyek, a munkavállalási engedélyek és a látogatói nyilvántartások.

Ideiglenes tartózkodási engedély: Engedély, amely kivételes körülmények között megadható olyan személynek, aki nem felel meg a kanadai bevándorlási törvény követelményeinek, hogy Kanadába belépjen vagy ideiglenesen Kanadában maradjon.

Ideiglenes tartózkodási vízum
Kapcsolódó kifejezés: Turisztikai vízum
A külföldi vízumiroda által kiállított hivatalos ellenfóliás dokumentum, amelyet a személy útlevelébe helyeznek annak igazolására, hogy teljesítette a Kanadába ideiglenes lakosként (látogató, diák vagy munkavállaló) való belépés feltételeit. Az ellenfólia egy speciálisan tervezett matrica, amelyre a külföldi missziók nyomtatják a vízumadatokat. Informatikailag látogatói vagy turisztikai vízumként ismert, a TRV kiadható egyszeri vagy többszöri Kanadába való belépésre.
Lásd: Többszörös belépés, egyszeri belépés, Látogatói vízum.

Tranzitvízumra: Ideiglenes tartózkodási vízum, amelyet Kanadán keresztül egy másik országba utazó személyeknek adnak ki. Nincs díj, ha az utazó 48 óránál rövidebb ideig tartózkodik Kanadában. A vízum megszerzéséhez az utazóknak igazolniuk kell utazási terveiket a közlekedési társaságtól vagy az utazási irodától.

Utazási okmány: Egy kormány vagy egy nemzetközi szervezet (például az Egyesült Nemzetek Szervezete) által kiállított személyazonosító okmány. Egy személy fényképét és személyes adatait tartalmazza, és lehetővé teszi, hogy az adott személy utazzon országok között. Lásd: Útlevél.

Oktatás: A tandíj a magánintézményben (iskolában), egyetemen vagy főiskolán történő oktatás költsége vagy díja.

Amerikai útlevélkártya: Pénztárca méretű úti okmány, amellyel az amerikai állampolgárok beléphetnek az Egyesült Államokba Kanadából, Mexikóból, a Karib-térségből vagy Bermudáról a szárazföldi határátkelőkön vagy a belépési tengeri kikötőkben.

Munkanélküli: A munkanélküli azt jelenti, hogy jelenleg nincs munkája, de aktívan keres.

Egyetemi: A felsőoktatás szakasza, amely a középiskola után következik. Az egyetemek háromféle diplomát adnak ki: bachelor, mester és doktori. Az embereknek általában be kell fejezniük a középiskolát, hogy jogosultak legyenek az egyetemre. Kanadában a „főiskola” nem egyetemre utal. Quebecben a diákok részt vesznek a CEGEP -en (főiskola) a középiskola és az egyetem között.

Jogosulatlan képviselők
Kapcsolódó kifejezések: Meghatalmazott képviselő
Azokat a személyeket, akik díjat számítanak fel vagy valamilyen kompenzációt kapnak (közvetlen vagy nem), és akik nem tagjai egy akkreditált szabályozó testületnek, nem jogosult képviselőknek tekintik.

Sürgős védelmi program (UPP): A Sürgős Védelmi Program (UPP) lehetővé teszi Kanadának, hogy válaszoljon az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) sürgős kérésére, hogy telepítsenek menekülteket, akik az életüket, szabadságukat vagy fizikai biztonságukat fenyegető veszélyekkel szembesülnek.

Érvényes: Egy dokumentum esetében - legális, nem járt le, és az IRCC elfogadta.

Érvényes állásajánlat: Állásajánlat, írásban, expressz belépési jelölteknek. Az ajánlatnak folyamatos, fizetett, teljes munkaidős (heti legalább 30 órás) munkára kell vonatkoznia, ha nem szezonális, és legalább egy évig 0-as típusú, vagy a 2016-os Országos Foglalkozási Osztályozás A vagy B készségszinten ( NEM C). LMIA támogatja (kivéve, ha kivétel).

Az állapotdokumentum ellenőrzése: Olyan dokumentum, amely tartalmazza a személy bevándorlási adatait, például a dátumot és a helyet, ahol Kanadába érkezett. Segítségével bizonyítható bevándorlási státusza. Utazásra nem használható, és nem személyazonosító okmány.

Vízum: A külföldi vízumiroda által kiállított hivatalos ellenfóliás dokumentum, amelyet a személy útlevelébe helyeznek annak igazolására, hogy teljesítette a Kanadába ideiglenes lakosként (látogató, diák vagy munkavállaló) való belépés feltételeit. Az ellenfólia egy speciálisan tervezett matrica, amelyre a külföldi missziók nyomtatják a vízumadatokat. A kanadai vízumok a következők: ideiglenes tartózkodási vízumok (más néven látogatói vízumok) és állandó tartózkodási vízumok. A külföldi missziók során az ellenőrzött dokumentumok ellenfóliákból és pecsétekből állnak, amelyeket vízumként együtt adnak ki. Az ellenfóliák azok a dokumentumok, amelyekre a missziók vízuminformációkat nyomtatnak. A pecsétek olyan dokumentumok, amelyeket az ellenfóliákon helyeznek el, amikor azokat a kérelmező útlevelébe helyezik, hogy megakadályozzák a manipulációt.

Vízumkérelmi központ: A vízumkérelmi központok (VAC) díj ellenében segítenek ideiglenes tartózkodási kérelmek benyújtásában a vízumirodához. Az Ön által választott nyelven szolgálhatnak, és olyan területeken nyújthatnak szolgáltatásokat, ahol nincs könnyű hozzáférés a vízumirodához. A VAC -k fogadják a kérelmeket, ellenőrzik azok hiánytalanságát, és elküldik azokat a megfelelő vízumirodának feldolgozásra. Ők nem képviselik a kanadai kormányt, és nem hoznak döntéseket a kérelmükről. Nem adnak tanácsot azokról a programokról, amelyekre jelentkezni kell, hogyan kell válaszolni a jelentkezéssel kapcsolatos kérdésekre vagy bármely más bevándorlási témára.

Visa iroda
Kapcsolódó kifejezések: Misszió, kanadai vízumhivatal,
A vízumirodák kanadai nagykövetségeken, magas jutalékokban és konzulátusokon találhatók. Feldolgozzák a kérelmeket és tájékoztatást adnak a Kanadába történő bevándorlásról. Az általuk nyújtott szolgáltatások irodánként változnak. Lásd: Nagykövetség, Főbizottság, Konzulátus.

Vízum tisztviselő: Egy tiszt, aki értékeli és dönt a külföldi állampolgárok által benyújtott ideiglenes és állandó tartózkodási kérelmekről. Lehetnek kanadaiak, akiket a vízumhivatalhoz küldenek, vagy annak az országnak az állampolgárai, ahol a vízumhivatal található.

Látogató és cserediákok
• Vendéghallgató: Külföldi intézmény (otthoni intézmény) hallgatói, akik meghatározott ideig (nem teljes diplomát vagy programot) végeznek egy középfokú kanadai intézményben (fogadó intézményben) azzal a szándékkal, hogy a fogadó intézményben megszerzett krediteket visszajuttassák otthoni intézményükbe. A látogató diákok díjat fizetnek a fogadó intézménynek.
• Cserediák: Hasonlóan a látogató diákokhoz, amikor Kanadában fogadó intézményben vesznek részt. A cserediákok nem fizetnek tandíjat a fogadó intézményüknek, mivel ezeket a díjakat a fogadó és a hazai intézmények közötti cseremegállapodás fedezi.

Látogató vízum
Kapcsolódó kifejezés: Turisztikai vízum
Az ideiglenes tartózkodásra jogosító vízum nem hivatalos feltétele.
Lásd: Többszörös belépés, egyszeri belépés, Ideiglenes tartózkodási vízum.

Szakképzés: Előkészítés egy meghatározott foglalkozásra az iparban, a mezőgazdaságban vagy a kereskedelemben. Ez a képzés általában magában foglalja a technikai, szervezési és alapvető készségek oktatását. Felajánlhatják munkahelyi programok révén, szakszervezetekkel a vállalkozásokkal együttműködve, közösségi főiskolákkal vagy egyetemekkel egy adott iparággal együtt, valamint magán karrier-főiskolákon.

Önkéntes: Olyan személy, aki szabad akaratából fizetés nélkül idővel, erőforrásokkal, energiával és/vagy tehetséggel járul hozzá egy szervezethez.

Háborús bűn: A háborús bűncselekmények vagy az emberiség elleni bűncselekmények példái lehetnek a kivégzés jellegű gyilkosságok, az emberek vagyonának megsemmisítése, az emberek otthonról és/vagy országból való kikényszerítése, a népirtás (népcsoport megölése etnikai hovatartozásuk, fajuk, vallásuk, kulturális háttér) és az emberi jogok megsértése.

Megözvegyült: Az özvegy azt jelenti, hogy egy személy házastársa meghalt, és ez a személy nem ment újra férjhez, vagy nem lépett közjogi kapcsolatba.

Munkavállalási engedély: Az IRCC által kiadott dokumentum, amely feljogosít egy személyt arra, hogy legálisan Kanadában dolgozzon. Olyan feltételeket határoz meg a munkavállaló számára, mint például: milyen típusú munkát végezhetnek, milyen munkáltatónál dolgozhatnak, hol dolgozhatnak és mennyi ideig dolgozhatnak.

Munkaszüneti vízum/munkaszüneti program: Lásd: International Experience Canada.

Iskolai évek: Az iskolában töltött évek száma. Statisztikai célokra használják, valamint az oktatási pontok meghatározására a szövetségi szakképzett munkavállalók kiválasztási rácsában.