A kanadai állandó tartózkodási engedély (PR) megszerzéséhez különböző utak állnak rendelkezésre. Ezek egyike a Kanadai Élményosztály program, amely a Kanadában tartózkodó, ideiglenes munkavállalási engedéllyel rendelkező szakmunkásoknak könnyű hozzáférést biztosít a kanadai állandó tartózkodási engedélyhez.

A pályázó által választott módszer a személy profiljától, életkorától, nyelvtudásától (angol és vagy francia), munkatapasztalattól és egyéb képesítésektől függ. Ebben a cikkben mindent megtudhat, amit tudnia kell, ha Kanadában szeretne jelentkezni PR -re a Canada Experience Class (CEC) opció használatával.

Mi a Kanada Élményosztály?

A Canada Experience Class a három expressz beutazási program egyike a Kanadába irányuló bevándorlásra, amelyet a Federal Express Entry System kezel. Kifejezetten azoknak a szakmunkásoknak készült, akik Kanadában dolgoztak, vagy Kanadában ideiglenes munkavállalási engedéllyel dolgoznak, és Kanada állandó lakóhelyét (PR) szeretnék megszerezni. A CEC lehetővé teszi az ilyen lakosok számára, hogy állandó tartózkodási engedélyt szerezzenek, amely lehetővé teszi számukra, hogy állandóan Kanadában dolgozzanak és éljenek, és végül Kanada állampolgárai legyenek.

A Canada Experience Class egy egyszerű módja a kanadai PR -engedély megszerzésének, mivel expressz belépési rendszerrel kezelik, és mivel a feldolgozása nem igényel időt. A minimális követelményeknek való megfelelés után kevesebb mint négy hónap alatt megszerezhető. A CEC előnye, hogy felhasználhatja bármelyik választott tartományban való tartózkodásra, és a jogosultság megszerzése előtt nincs szüksége a pénzeszközök elszámolásának igazolására. Ez viszonylag megkönnyíti a jelentkezők számára.

A Kanadai Élményosztály követelményei

Ahhoz, hogy jogosult legyen a Canada Experience Osztályra, meg kell felelnie a következő követelményeknek:

1. Szakmai tapasztalat:

A CEC elsődleges követelménye, hogy a jelentkezés előtt az elmúlt három évben Kanadában egy év szakmai tapasztalattal rendelkezzen szakmunkásként. Ez a tapasztalat a következő formában lehet:

  • Teljes munkaidőben heti 30 órában;
  • Részmunkaidős munka évek/órák számával egyenértékű teljes munkaidős munkával;
  • Kanadában legálisan szerzett állásnak kell lennie;
  • A Kanadai Nemzeti Foglalkozási Osztályozás (NOC) szerint O, A vagy B állásnak minősített munkakörnek kell lennie.

2. Tanulmányi követelmények:

A Kanadai Élményosztályra való feliratkozás előtt nincsenek tudományos követelmények, de tudományos végzettsége segíthet abban, hogy magas helyezést érjen el az átfogó rangsorolási rendszerben, amelyet az expressz belépő diákok rangsorolására használnak. Iskolai végzettsége kétféleképpen segíthet:

  • Ha egy kanadai középiskolában vagy felsőoktatási intézményben szerzett bizonyítványt, oklevelet vagy diplomát, magas pontszámot érhet el a CRS -ben.
  • Ha külföldi végzettséggel rendelkezik, akkor ki kell töltenie egy külföldi igazolást, a World Educational Services (WES) jó ajánlás. Szerezzen be egy Oktatási Hitelesítési Értékelést (ECA), amely megmutatja, hogy korábbi oktatási színvonala megegyezik a kanadai középiskolában vagy felsőoktatási intézményben szerzett bizonyítványokkal, diplomával és diplomákkal.

3. Nyelvtudás/képességek

A Canada Experience Class következő követelménye a nyelvtudás. A CEC -re való jelentkezés előtt rendelkeznie kell a szükséges kanadai nyelvtudással. Ezt megszerezheti:

  • Jóváhagyott nyelvvizsgák elvégzése olvasáshoz, íráshoz, beszédhez és hallgatáshoz.
  • Megfelel a minimális nyelvi szintnek:-
    • Kanadai nyelv 7. benchmark NOC 0 vagy A munkákhoz, vagy;
    • Canadian Language Benchmark 5 a NOC B munkákhoz.
  • A választható nyelvtanfolyam a következőket tartalmazza:
    • IETLS angolul beszélő jelöltek számára;
    • FEC a francia nyelvű jelöltek számára.

Végső soron bármely kanadai nyelv szintje is segít abban, hogy magas pontokat szerezzen. Ha angolul és franciául is tud, az is előnyt jelent a CRS -pontjaihoz.

4. Elfogadhatóság

Törvényesen be kell engedni Kanadába. Ez azt jelenti, hogy törvényesen Kanadában kell laknia, és a rendőrségnek engedélyeznie kell. Nem lehet büntetlen előéletű.

Ki nem jogosult a CEC -re Kanadában?

A fenti 1-4. Követelmények teljesítése után jogosult a CEC-re hacsak nem:

  • Ön menekült -igénylő Kanadában;
  • engedély nélkül dolgozik;
  • munkatapasztalatait Kanadában ideiglenes tartózkodási státusz nélkül szerezte;
  • diákként önálló vállalkozó (nappali tagozatos);
  • nyelvvizsgája meghaladta a 2 évet a PR -engedély iránti kérelem benyújtása előtt.

Hogyan kell jelentkezni a Kanadai Élményosztályra (CEC)

A kanadai élménytanfolyamra való jelentkezéshez az alábbi lépéseket kell megtenni:

1. Szerezzen be kanadai munkavállalási engedélyt.

A Kanada Experience Class engedély megszerzéséhez az első lépés az ideiglenes munkavállalási engedély megszerzése, amely lehetővé teszi, hogy ideiglenesen Kanadában dolgozzon. Ezt sokféleképpen szerezheti be, beleértve: nyílt munkavállalási engedélyt vagy speciális/zárt munkavállalási engedélyt. Az International Experience Canada (IEC) program keretében jogosultak, vagy nemzetközi hallgatók vagy külföldi munkavállalók házastársa vagy köztársasági partnere számára a legjobb a nyílt munkára vonatkozó engedély, míg a zárt/specifikus munkavállalási engedély a munkaerő -piaci hatásvizsgálattal (LMIA) rendelkezőknek és a vállalaton belüli transzferek alatt.

2. Szerezzen egy éves munkatapasztalatot Kanadában

Ahhoz, hogy jogosult legyen a Canada Experience Class -ra, legalább egy évet Kanadában kell dolgoznia szakmunkásként. A feladatoknak meg kell felelniük a NOC kritériumainak, mint O, A vagy B feladatoknak. Ez nem tartalmazza a nappali tagozatos hallgatóként végzett munkákat. Használhatja az ideiglenes munkavállalási vízummal, például a Working Holiday Visa -val szerzett tapasztalatait.

3. Legyen jogosult

Ön jogosult a Kanada Élményosztályra ha teljesítette a fenti követelményeket. Végezhet tesztet a kanadai nyelvekre, például az IELTS angolra vagy a TEF francia nyelvre. Javasoljuk, hogy időben regisztráljon az ECA -ra, mivel időbe telik.

4. Hozza létre online expressz belépési profilját

Mivel a Canada Experience Class -ot a Federal Express Entry (EE) kezeli, a CEC -re való jogosultsághoz online profilt kell létrehoznia. A profilod több mint 1200 pontszámot kap a CRS kritériumok alapján. A pontszám az életkor, a munkatapasztalat, a nyelvtudás, az iskolai végzettség és egyéb tényezők alapján történik. A sikeres pályázókat felkérik, hogy jelentkezzenek kanadai állandó lakóhelyre az Immigration, Refugees, and Citizenship Canada (IRCC) sorsolásán. Ügyeljen arra, hogy minden részletet tartalmazzon, mivel azokat felhasználják a pontozásban.

5. Készítse elő a dokumentumokat

Amint fentebb említettük, a folyamat gyors. Tehát össze kell gyűjtenie a dokumentumokat, és készen kell állnia velük, miután megvan a pályázati felhívása (ITA) a kanadai PR -re. Jelentkezését a meghívó kézhezvételétől számított 60 napon belül kell benyújtania.

6. Szerezze meg a tanúsítványt

Amint fentebb említettük, a Canada Experience Class feldolgozása nem tart sokáig, és négy hónap alatt elvégezhető. Tehát, miután megszerezte a tanúsítványt, megerősítő üzenetet kap. Ez a bizonyíték arra, hogy felajánlották a kanadai állandó tartózkodási engedélyt (PR). Ezzel bármelyik választott tartományban élhet, kivéve Quebec tartományt, amely speciális képzett munkát preferál.

A CEC -hez szükséges dokumentumok

A kanadai élményórához szükséges dokumentumok

A Kanadai Élményosztályhoz (CEC) a következő dokumentumok szükségesek:

  1. Bűnügyi nyilvántartások ellenőrzése;
  2. Orvosi igazolás;
  3. Érvényes nemzetközi útlevél;
  4. Nyelvvizsgálati eredmény;
  5. Tartományi jelölés (ha rendelkezik bármely tartományból származó igazolással).

Érvényes munkatapasztalat a CEC -nél Kanadában

A szakképzett munkatapasztalatnak fizetett munkának kell lennie. A munka nem tartalmazza a nappali tagozatos hallgatóként végzett önálló munkát. Az önkéntes munka vagy a gyakornoki munka, amely nem fizetett munka, nem számít bele. A jó oldal az, hogy akár teljes munkaidős, akár részmunkaidős munkát is igénybe vehet, de a heti 30 óra után elvégzett munkákat nem veszik figyelembe.

A munkatapasztalat kiszámítása Kanada tapasztalati osztályához

Teljes munkaidős állás esetén bármelyikért dolgozhat Heti 30 óra egy munkahelyen 12 hónapig, ami évente 1,560 órának felel meg ami a minimális munkaidő.
Vagy több munkát is elvégezhet, és összeadhatja az órákat, hogy elérje a legalább heti 30 óra. Részmunkaidős állások esetén a lehető legtöbb munkát elvégezheti, hogy elérje a legalább heti 15 óra. Így 24 hónapig fog dolgozni, hogy elérje a évente legalább 1,560 óra.

A kanadai Experience Class Express nevezési sorsolása

Ez egy sorsolás szervezett IRCC a CIC legmagasabb rangú jelöltjei számára. Az EE sorsolás azoknak a jelölteknek szól, akik bizonyos pontokat szereztek az átfogó rangsorolási rendszer felett. A sorsolást kéthetente szervezik számos sikeres jelölt számára. Ha a minimális CRS feletti pontszámot ér el, a sikeres jelöltek számától függően felhívhatják a sorsolásra. Tehát minden szükséges pontot meg kell szereznie ahhoz, hogy magas helyezést érjen el a CRS -ben, hogy nagy esélye legyen a sorsolásra. Pályázati felhívás (ITA) előminősíti a kanadai PR-jelöltet.

A Canada Experience Class PR használatának előnyei

A CEC keretében számos előnye van annak, ha PR -re jelentkezik. Néhány előny, többek között:

  • A Quebecen kívüli lakóhely kiválasztása.
  • A jelöltek számára könnyű, mivel kevesebb időbe telik, amíg a PR más formáihoz képest.
  • A pénzeszközök kiegyenlítését sem kell bizonyítania. Ahhoz, hogy az Express Entry rendszer keretében más programok keretében PR -re jelentkezzen, bizonyítékkal kell rendelkeznie a pénzeszközök kiegyenlítéséről, de ez nem kötelező a CEC szerint. Tehát az ezen keresztül PR -re jelentkezőknek nem kell aggódniuk.

Gyakran Ismételt Kérdések Kanada Élményosztályával kapcsolatban

K: Mi a különbség a szövetségi szakmunkás és a kanadai Experience Class között?
Válasz: A Szövetségi Szakképzett Munkás Program egy külföldi szakmai tapasztalattal rendelkező külföldi szakmunkásoknak szóló program, amely véglegesen Kanadába kíván bevándorolni, míg a Canada Experience Class egy olyan program, amely a külföldieknek legalább egy éves Kanadai munkatapasztalattal rendelkezik.
K: Hány pontra van szükségem a kanadai élményórához?
Válasz: A CEC szerinti jelentkezőnek legalább 470 pontra van szüksége ahhoz, hogy jogosult legyen az ITA -ra. Ez lehetővé teszi a jelölt számára, hogy Kanadában állandó tartózkodásra jogosult legyen.
K: Ki jelentkezhet a kanadai élményórára?
Válasz: Csak azok a jelentkezők jelentkezhetnek a CEC -re, akik egy éves Kanadában szerzett munkatapasztalattal rendelkeznek. A jogosultsághoz 1560 munkaórát kell teljesítenie.
K: Szüksége van -e a Canada Experience Class pénzeszközök igazolására?
Válasz: Nem, nem kell igazolnia a fizetést, ha meghívást kapott a Canada Experience Class alatt. Annak ellenére, hogy a rendszer megköveteli minden jelölttől a fizetés igazolását, de hozhat olyan dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy meghívták a Canada Experience Class programba.
K: Ki jogosult a Canada Experience Class -ra?
Válasz: Ez azoknak a jelölteknek szól, akik már rendelkeznek kanadai munkatapasztalattal, és állandó lakosok akarnak lenni. A jogosultság megszerzéséhez legalább egy éves munkatapasztalattal kell rendelkeznie.
K: Hol élhetek a Canada Experience Class vízummal?
Válasz: Bárhol élhet, kivéve a francia nyelvű Quebec tartományt. Ha Quebec tartományban szeretne élni, jelentkeznie kell a speciális programra, és le kell tennie a nyelvvizsgát franciául.