Belastingen en belastingaangelegenheden voor nieuwkomers in Canada is een van de dingen die permanente en tijdelijke immigranten ertoe brengen veel vragen te stellen, aangezien sommige van de processen, zo niet alle, in het begin te belachelijk omslachtig lijken.

Het uitgebreide Canadees belastingstelsel is wat de overheid de mogelijkheid geeft om in de basisbehoeften van bewoners te voorzien, zoals een uitgebreid gezondheidszorgsysteem, goede wegennetwerken, een standaard onderwijssysteem en vele andere structuren die Canadezen hebben en zullen blijven dienen.

Belastingheffing in Canada wordt gereguleerd door de Canada Revenue Agency (CRA). Afhankelijk van het type belasting, kan het in het hele land worden geünificeerd of onder toezicht staan ​​van de lokale autoriteiten en dus van provincie tot provincie verschillen.

Canada's belastingtarief lijkt misschien aan de hoge kant voor nieuwkomers, de gevraagde belasting is nog steeds ver onder het gemiddelde in vergelijking met belastingtarieven van over de hele wereld. Meer nog, Canada is een van de weinige landen die bogen op een kwalitatief, bewonersvriendelijk ecosysteem met meer dan genoeg voorzieningen om het leven in het land soepel te laten verlopen. Daarom hoeft niemand te ver te zoeken om erachter te komen hoe de belastingen in het land worden gekanaliseerd.

Soorten belastingen in Canada

Belasting in Canada valt meestal onder de paraplu van inkomsten-, onroerendgoed-, verkoop- en vennootschapsbelastingstelsels.

  1. Inkomstenbelasting: Omdat het het meest voorkomende belastingstelsel is, gaat veel van de informatie in het artikel over het betalen van inkomstenbelasting en hoe u deze kunt indienen. Inkomstenbelasting in Canada is progressief, wat betekent dat uw belasting stijgt naarmate uw inkomen stijgt.
  2. Onroerend goed belasting: Als u eigenaar bent van uw onroerend goed, moet u onroerendgoedbelasting betalen. Deze belasting wordt geïnd door het lokale belastingsysteem van uw provincie. Het verzamelde geld van andere lokale bewoners wordt gemakkelijk gebruikt om de distributie van water, afvalinzameling, sneeuwverpakking en brandbeveiliging te dekken.
  3. Btw: Dit is een bepaald percentage dat wordt geplaatst op consumptiegoederen en -diensten. De btw-tarieven verschillen van provincie tot provincie omdat ze worden gecontroleerd door de lokale autoriteiten.
  4. Vennootschapsbelasting: Dit wordt meestal geïnd door de federale overheid. Winst- en non-profitorganisaties zijn allemaal verplicht om vennootschapsbelasting te betalen en het tarief dat wordt belast, is afhankelijk van de grootte en het type organisatie. De meeste provincies zullen ook een bepaald percentage van organisaties vragen als vennootschapsbelasting.

Van al deze belastingstelsels is inkomstenbelasting de meest voorkomende en is de basisbelasting die elke inwoner van het land moet betalen.

Processen die betrokken zijn bij het indienen van inkomstenbelasting

In uw eerste jaar van verblijf in Canada wordt u nog steeds beschouwd als een nieuwe ingezetene, waarna u niet langer wordt beschouwd als een nieuwkomer in de belastingprocedures. Niettemin moet u onmiddellijk belasting gaan betalen nadat u toestemming heeft gekregen om in Canada te wonen. Dit houdt in de eerste plaats in het doen van een belastingaangifte. Afgezien van het gebruik voor het bijhouden van betaalde belastingen, is het indienen van een belastingaangifte handig wanneer u aanspraak wilt maken op een teruggave en wanneer u uitkeringen en kredieten wilt aanvragen of ontvangen.

Uw aangifte inkomstenbelasting staat bekend als een T1 Algemeen. U hoeft de aangifte slechts één keer voor het hele jaar in te dienen en heeft een pakket inkomstenbelasting nodig als hulpmiddel bij het indienen. U gebruikt het pakket dat bedoeld is voor de provincie waar u woonde op 31 december van het inkomstenjaar waarvoor u de aanvraag doet.

Het is belangrijk om het pakket te gebruiken dat voor uw provincie is bestemd, omdat de belastingtarieven in het hele land van provincie tot provincie verschillen. Canada heeft een goede structuur voor het beheer van belastingen voor nieuwkomers.

U kunt uw Canadese belastingaangifte op een van deze 3 manieren indienen:

  1. mailing: Vul het IRS-formulier 1040 met de hand in en laat het vervolgens opsturen naar het belastingkantoor in uw plaats. Controleer of u het juiste adres hebt, anders wordt uw dossier mogelijk nooit ontvangen of komt het in de verkeerde map terecht. Bent u nog niet-ingezetene, dan is per post de enige mogelijkheid om uw belastingaangifte in te dienen.
  2. Online indienen: Dit vereist het gebruik van een belastingvoorbereidingssoftware die is gecertificeerd. De CRA (Canada Revenue Agency) heeft op hun website een lijst van deze softwarepakketten opgenomen. Sommige vereisen een bepaald bedrag, terwijl andere gratis zijn.
  3. Een belastingadviseur inhuren: Het inhuren van gekwalificeerd personeel bespaart u de moeite om het werk zelf te moeten doen. Zo'n belastingadviseur loodst u gemakkelijk door alle processen en voert de feitelijke documentatie voor u uit.

Als u uw aangifte online laat doen, moet u het NETFILE-systeem van de CRA gebruiken, aangezien dat het juiste platform is voor individuele belastingbetaling. De andere optie die EFILE is, is het elektronische archiveringssysteem dat strikt bedoeld is voor belastingvoorbereidende bedrijven om de aangiften van hun klanten in te dienen.

Er is meestal een deadline voor belastingaangifte, waarna u mogelijk wordt bestraft voor te late aangifte. Alle verschuldigde belastingen moeten ook worden betaald vóór het verstrijken van de indieningstermijn. Lange tijd bleef de deadline voor het indienen van personenbelasting 30 april. Zelfstandigen hebben tot 15 juni de tijd om hun aangifte inkomstenbelasting in te dienen.

Basisinformatie die moet worden gedocumenteerd tijdens belastingaangifte

  • Persoonlijke gegevens en achtergrondinformatie
  • De datum waarop u inwoner van Canada werd
  • Het netto wereldinkomen van uw echtgenoot
  • Uw wereldinkomen voor het jaar waarvoor u een aanvraag indient

Al deze gegevens moeten worden ingevuld zoals gevraagd en mogen geen fouten bevatten.

Samenvatting van vereisten voor aangifte inkomstenbelasting

Naast de informatie die u verstrekt, heeft u deze documenten nodig om uw indieningsprocedure volledig te maken:

  • Burgerservicenummer (SIN): Dit is een uniek 9-cijferig nummer dat nodig is om in Canada te werken en toegang te krijgen tot tegoeden en voordelen.
  • T4-document: Dit is een uitgebreide loonstrook van uw werkgever. Het bevat een overzicht van hoeveel u in een heel jaar op uw werk werd betaald. Werkgevers geven T4-documenten meestal in februari uit, zodat u na ontvangst van de loonstrook nog voldoende tijd heeft voor de indieningsdeadline. Als u in één jaar meerdere werknemers heeft, moet u van elk van hen T4-documenten krijgen.

Voordelen van het indienen van uw inkomensaangifte

Tijdens uw verblijf in Canada zult u genieten van tal van sociale voorzieningen, en dit is meer dan voldoende reden om te laten zien dat het betalen van uw belasting de moeite waard is. Veel meer dan de basisvoorzieningen die de overheid biedt, maakt u kans op belastingteruggave wanneer u uw belasting betaalt zoals verwacht.

U zou een begunstigde kunnen zijn van een belastingteruggave als de overheid ontdekt dat uw inkomsten voor het ingediende jaar extreem laag waren. U kunt ook belastingteruggave krijgen als u ten onrechte bent verplicht om belastingtarieven te betalen die hoger zijn dan verwacht voor uw inkomen.

Als u uw inkomensaangifte indient, komt u ook in aanmerking voor verschillende subsidies, zoals de Canadese werknemersuitkering of GST-tegoed.

Canada belastingschijven

Het bedrag (tarief) dat personen en organisaties moeten worden belast, wordt bepaald door het Canadese tarief voor inkomstenbelasting. Dit is het hoogste marginale belastingtarief dat door de federale overheid van Canada op het belastbare inkomen wordt geheven. Het gemiddelde hoogste marginale belastingtarief op inkomen in Canada is 45.7%. Huwelijk of gewoonterechtelijke relaties kunnen van invloed zijn op belastingen, zie hoe het huwelijk de belastingen beïnvloedt.

Afgezien van de federale belastingtarieven, wordt er ook een minimaal provinciaal belastingtarief van 15% verwacht van individuen en bedrijven. Vaker wel dan niet, vinden nieuwkomers het moeilijk om zich te verzoenen met de belastingtarieven, maar na verloop van tijd zult u de nieuwe financiële verantwoordelijkheden gemakkelijker krijgen.

Inwoners van Canada hebben meer dan genoeg om het bedrag aan belasting dat ze jaarlijks betalen te compenseren. In tegenstelling tot andere landen, hebben Canadezen minder te betalen om professionele gezondheidszorg te krijgen, scholen zijn meestal al vooraf ingericht door de overheid en met uitzondering van collegegeld en andere regelgevende vergoedingen, heeft een student geen reden om extra kosten te betalen om toegang te krijgen tot kwaliteit opleiding.

Veelgestelde vragen over belastingen in Canada

Is het verplicht voor alle Canadese immigranten om belasting te betalen?
Ja. Als u inwoner bent geworden, moet u zo snel mogelijk belasting gaan betalen.
Betaal ik belasting, zelfs als ik geen bron van inkomsten heb?
Hoewel u mogelijk geen belasting betaalt als u nog geen bron van inkomsten heeft, moet u toch belastingaangifte doen. Als u dit doet, komt u meer in aanmerking voor verschillende beurzen en kredieten die beschikbaar zijn gesteld voor nieuwkomers.
Moet ik als student belasting betalen?
Ja, van voltijdstudenten wordt ook verwacht dat ze belasting betalen in Canada. De belasting moet worden afgetrokken van inkomstenbronnen zoals beurzen, beurzen of beurzen, en betalingen ontvangen van zomerbanen en andere deeltijdbanen. Ben je dus student, dan moet je alsnog belastingaangifte doen.
Wat gebeurt er als ik mijn belasting niet betaal?
Als u geen belasting betaalt of belasting verschuldigd bent en geen aangifte heeft gedaan, wordt u een boete voor laattijdige indiening in rekening gebracht van 5% van het verschuldigde bedrag. Daarnaast betaalt u gedurende maximaal 1 maanden maandelijks 12% van het bedrag dat u verschuldigd bent.