Er zijn verschillende manieren om een ​​Canadese permanente verblijfsvergunning (PR) te krijgen. Een daarvan is het Canadian Experience Class-programma dat geschoolde arbeiders die in Canada wonen met een tijdelijke werkvergunning, gemakkelijk toegang geeft tot een Canadese permanente verblijfsvergunning.

De methode die een sollicitant kiest, hangt af van het profiel van de persoon, zoals leeftijd, taalvaardigheid (Engels en/of Frans), werkervaring en andere kwalificaties. In dit artikel leer je alles wat je moet weten als je PR wilt aanvragen in Canada met behulp van de Canada Experience Class (CEC) optie.

Wat de Canada Experience Class is

Canada Experience Class is een van de drie programma's voor expres binnenkomst voor immigratie naar Canada, beheerd door het Federal Express Entry System. Het is speciaal ontworpen voor geschoolde werknemers die in Canada hebben gewerkt of nog steeds in Canada werken met een tijdelijke werkvergunning en die Canada Permanent Residence (PR) willen verkrijgen. CEC staat dergelijke ingezetenen toe om een ​​permanente verblijfsvergunning te verwerven die hen in staat stelt permanent in Canada te werken en te wonen en uiteindelijk staatsburger van Canada te worden.

Canada Experience Class is een gemakkelijke manier om een ​​Canada PR-vergunning te verkrijgen omdat het wordt beheerd door een systeem voor snelle toegang en omdat het geen tijd kost om te verwerken. Het kan in minder dan vier maanden worden verworven zodra de aanvrager aan de minimumvereisten voldoet. Het voordeel van CEC is dat u het kunt gebruiken om in elke provincie van uw keuze te wonen en dat u ook geen bewijs van vereffening van fondsen nodig heeft voordat u in aanmerking komt. Dit maakt het relatief eenvoudig voor sollicitanten.

Vereisten voor Canada Experience Class

Om in aanmerking te komen voor de Canada Experience Class, moet je aan de volgende vereisten voldoen:

1. Werkervaring:

De primaire vereiste voor CEC is een jaar ervaring als geschoolde werknemer in Canada in de laatste drie jaar voordat u zich aanmeldt. Deze ervaring kan in de vorm zijn van:

  • Fulltime baan van 30 uur per week;
  • Deeltijdbaan voor een aantal jaren/uren gelijk aan een voltijdbaan;
  • Het moet een legaal verkregen baan in Canada zijn;
  • Het moet een baan zijn die door de Canadian National Occupational Classification (NOC) is gerangschikt als O, A of B banen.

2. Academische vereisten:

Er zijn geen academische vereisten voordat je in aanmerking komt voor Canada Experience Class, maar je academische kwalificatie kan je helpen hoog te scoren in het uitgebreide rankingsysteem dat wordt gebruikt om studenten te rangschikken voor Express Entry. Je academische kwalificaties kunnen je op twee manieren helpen:

  • Als je een certificaat, diploma of diploma haalt van een Canadese middelbare school of tertiaire instelling, kun je hoog scoren in de CRS.
  • Als u buitenlands onderwijs hebt genoten, moet u een buitenlands diploma invullen, de World Educational Services (WES) is een goede aanbeveling. Ontvang een Educatieve Credential Assessment (ECA) waaruit blijkt dat uw eerdere onderwijsstandaard gelijk is aan certificaten, diploma's en graden behaald van een Canadese middelbare school of tertiaire instelling.

3. Taalvaardigheden/-vaardigheden

De volgende vereiste voor Canada Experience Class is taalvaardigheid. U moet over de nodige Canadese taalvaardigheden beschikken voordat u CEC aanvraagt. Je kunt dit krijgen door:

  • Het afleggen van goedgekeurde taaltesten voor lezen, schrijven, spreken en luisteren.
  • Voldoen aan het minimale taalniveau van: -
    • Canadian Language Benchmark 7 voor NOC 0 of A banen of;
    • Canadian Language Benchmark 5 voor NOC B banen.
  • De taalcursus die je kunt volgen zijn onder andere:
    • IETLS voor Engelssprekende kandidaten;
    • FEC voor Franstalige kandidaten.

Uiteindelijk helpt je niveau in elke Canadese taal je ook om hoog te scoren in je punten. Als u zowel Engels als Frans spreekt, is dit ook een extra voordeel voor uw CRS-punten.

4. Ontvankelijkheid

U moet wettelijk worden toegelaten tot Canada. Dit betekent dat u legaal in Canada moet verblijven en dat u moet worden vrijgesproken door de politie. U mag geen strafblad hebben.

Wie komt niet in aanmerking voor CEC in Canada?

Zodra u aan bovenstaande vereisten 1-4 voldoet, komt u in aanmerking voor CEC tenzij:

  • u bent een asielzoeker in Canada;
  • u werkt zonder vergunning;
  • je werkervaring is opgedaan zonder de status van tijdelijk ingezetene in Canada;
  • je bent zelfstandige als student (voltijd);
  • uw taaltoets heeft de 2 jaar overschreden voor de dag dat u de PR-vergunning aanvraagt.

Hoe een Canadian Experience Class (CEC) aan te vragen

Hieronder volgen de stappen die u moet nemen om een ​​Canada Experience Class aan te vragen:

1. Zorg voor een Canadese werkvergunning.

De eerste stap die u moet nemen om een ​​Canada Experience Class-vergunning te verkrijgen, is om de tijdelijke werkvergunning te krijgen waarmee u op tijdelijke basis in Canada kunt werken. U kunt deze op vele manieren verkrijgen, waaronder: open werkvergunning of specifieke/gesloten werkvergunning. Voor degenen die in aanmerking komen voor het International Experience Canada (IEC) -programma of de echtgenoot of common law-partner van internationale studenten of buitenlandse werknemers, kan een open werkvergunning het beste zijn, terwijl een gesloten / specifieke werkvergunning geschikt is voor mensen met een Labor Market Impact Assessment (LMIA) en degenen die onder Overdrachten binnen het bedrijf.

2. Krijg een jaar werkervaring in Canada

Om in aanmerking te komen voor Canada Experience Class, moet je minimaal een jaar als geschoolde arbeider in Canada hebben gewerkt. De banen moeten voldoen aan de criteria van NOC als O, A of B banen. Dit geldt niet voor banen die als voltijdstudent worden gedaan. U kunt gebruikmaken van de ervaring die is opgedaan met een tijdelijk werkvisum zoals een Working Holiday Visa.

3. Kom in aanmerking

je bent er slechts komt in aanmerking voor Canada Experience Class wanneer u aan de bovenstaande vereisten hebt voldaan. U kunt tests doen voor Canadese talen zoals IELTS voor Engels of TEF voor Frans. U wordt geadviseerd om u op tijd in te schrijven voor ECA, aangezien het tijd kost om te voltooien.

4. Maak uw Online Express Entry-profiel aan

Aangezien Canada Experience Class wordt beheerd door Federal Express Entry (EE), moet u een online profiel maken om in aanmerking te komen voor CEC. Uw profiel krijgt een score van meer dan 1200 op basis van CRS-criteria. De score is gebaseerd op leeftijd, werkervaring, taalvaardigheid, opleiding en andere factoren. De succesvolle kandidaten worden uitgenodigd om permanent verblijf in Canada aan te vragen via trekkingen die worden gehouden door Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC). Zorg ervoor dat u elk detail opneemt, aangezien dit zal worden gebruikt bij het scoren van u.

5. Leg uw documenten klaar

Zoals hierboven vermeld, is het proces snel. U dient dus uw documenten te verzamelen en klaar te maken zodra u uw uitnodiging om toe te passen (ITA) voor Canadese PR hebt ontvangen. U moet uw aanvraag indienen binnen 60 dagen vanaf de dag dat u de uitnodiging ontvangt.

6. Haal je certificering

Zoals hierboven vermeld, duurt de Canada Experience Class niet lang om te verwerken en kan deze in minder dan vier maanden worden gedaan. Dus zodra u gecertificeerd bent, ontvangt u een bevestigingsbericht. Dit is een bewijs dat u een Canadese permanente verblijfsvergunning (PR) is aangeboden. Hiermee kunt u in elke provincie van uw keuze wonen, behalve de provincie Quebec, die een speciale voorkeur heeft voor geschoold werk.

Vereiste documenten voor CEC

Benodigde documenten voor Canadian Experience Class

De volgende documenten zijn nodig voor de Canada Experience Class (CEC):

  1. Strafregistercontrole;
  2. Medisch attest;
  3. Een geldig internationaal paspoort;
  4. Taaltest resultaat;
  5. Provinciale nominatie (als je een certificaat van een provincie hebt).

Geldige werkervaring voor CEC in Canada

De geschoolde werkervaring moet betaald werk zijn. Het werk omvat geen zelfstandige arbeid verricht als voltijdstudent. Vrijwilligerswerk of stagewerk dat geen betaalde baan is, telt niet mee. De goede kant is dat je zowel een fulltime baan als een parttime baan kunt gebruiken, maar banen die na 30 uur per week worden gedaan, worden niet meegeteld.

Werkervaring berekenen voor Canada Experience Class

Voor een fulltime baan kun je voor beide werken 30 uur per week in één baan gedurende 12 maanden wat gelijk staat aan 1,560 uur per jaar dat is de minimale werktijd.
Of u kunt meer dan één baan aannemen en de uren optellen om de minimaal 30 uur per week. Voor deeltijdbanen kun je zoveel mogelijk banen aannemen om de minimaal 15 uur per week. Zo werk je 24 maanden om de minimaal 1,560 uur per jaar.

Canadese Experience Class Express-invoertrekkingen

Dit is een loting georganiseerd door IRCC voor de hoogst geplaatste kandidaten in CIC. De EE-trekkingen zijn voor kandidaten die een bepaald aantal punten boven het Comprehensive Ranking System hebben gescoord. Tweewekelijks wordt er een loting gehouden voor een aantal geslaagde kandidaten. Als u boven het minimum CRS scoort, wordt u mogelijk opgeroepen voor de loting, afhankelijk van het aantal succesvolle kandidaten. Het is dus noodzakelijk dat u alle benodigde punten krijgt om hoog te scoren in de CRS om een ​​grote kans te maken om in aanmerking te komen voor de loting. Uitnodiging om te solliciteren (ITA) pre-kwalificeert een kandidaat voor Canada PR.

Voordelen van het gebruik van Canada Experience Class voor PR

Er zijn veel voordelen aan het aanvragen van PR onder CEC. Enkele van de voordelen, waaronder:

  • De keuze van de woonplaats buiten Quebec.
  • Het is gemakkelijk voor de kandidaten omdat het minder tijd kost om te worden vergeleken met andere vormen van PR.
  • Ook hoeft u geen bewijs van afrekening van gelden te tonen. Om PR aan te vragen onder andere programma's onder het Express Entry-systeem, moet u een bewijs van betaling van fondsen hebben, maar dit is niet vereist onder CEC. Kandidaten die via deze PR solliciteren hoeven zich daar dus geen zorgen over te maken.

Veelgestelde vragen over Canada Experience Class

V: Wat is het verschil tussen Federal Skilled Worker en Canadian Experience Class?
Ans: Federal Skilled Worker Program is een programma voor buitenlandse geschoolde arbeiders met buitenlandse werkervaring die permanent naar Canada willen emigreren, terwijl Canada Experience Class een programma is voor buitenlanders met minstens één jaar werkervaring in Canada.
V: Hoeveel punten heb ik nodig voor Canadian Experience Class?
Ans: Een aanvrager onder CEC heeft minimaal 470 punten nodig om in aanmerking te komen voor ITA. Hierdoor kan de kandidaat in aanmerking komen voor permanent verblijf in Canada.
V: Wie kan een Canadian Experience Class aanvragen?
Ans: Alleen kandidaten die een jaar werkervaring in Canada hebben, kunnen CEC aanvragen. Je moet 1560 werkuren voltooien om in aanmerking te komen.
V: Heeft Canada Experience Class een bewijs van fondsen nodig?
Antw: Nee, je hoeft geen betalingsbewijs te overleggen als je bent uitgenodigd voor Canada Experience Class. Hoewel het systeem vereist dat alle kandidaten een betalingsbewijs tonen, kunt u documenten meenemen waaruit blijkt dat u bent uitgenodigd voor het Canada Experience Class-programma.
V: Wie komt in aanmerking voor Canada Experience Class?
Ans: Dit is voor kandidaten die al Canadese werkervaring hebben en permanent ingezetenen willen worden. Je moet minimaal een jaar werkervaring hebben om in aanmerking te komen.
V: Waar kan ik wonen met een Canada Experience Class-visum?
Ans: Je kunt overal wonen, behalve in de Franstalige provincie Quebec. Als u in de provincie Quebec wilt wonen, moet u zich aanmelden voor het speciale programma en uw taaltest in het Frans afleggen.